Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Πρώην κυβερνήτης του Ρίο αποκαλύπτει χρηματισμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016

Βραζιλία: Πρώην κυβερνήτης του Ρίο αποκαλύπτει χρηματισμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016
«Βόμβα μεγατόνων» από τον πρώην κυβερνήτη του Ρίο Ντε Τζανέιρο για τους Ολυμπιακούς του 2016
Ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας Ρίο ντε Τζανέιρο Σέρζου Καμπράλ, κατέθεσε χθες (4/7) Πέμπτη ενώπιον δικαστηρίου ότι πλήρωσε 2 εκατ. δολάρια για να αγοράσει ψήφους ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ομώνυμη πολιτειακή πρωτεύουσα θα επιλεγόταν για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Ο Καμπράλ αποκάλυψε σε ομοσπονδιακό δικαστή πως το ποσό αυτό δόθηκε στον Λαμίν Ντιάκ, τον πρώην επικεφαλής της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου (IAAF) και χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά έως και εννέα ψήφων.
Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον Ντιάκ ή τους δικηγόρους του άμεσα.
Ο τότε επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας και βασικός οργανωτής της υποψηφιότητας, ο Κάρλους Αρτούρ Νούζμαν, είχε γνωρίσει έναν εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής στον Ντιάκ και του ζήτησε να κάνει τις πληρωμές πριν από την ψηφοφορία που έγινε το 2009 και στην οποία το Ρίο κέρδισε τη Μαδρίτη, το Σικάγο και το Τόκιο, εξήγησε ο Καμπράλ στον δικαστή.
«Ο Νούζμαν με συνάντηση και είπε, Σέρζου, θέλω να σου μιλήσω για τον πρόεδρο της διεθνούς επιτροπής στίβου, της IAAF, είναι άνθρωπος που θα δεχόταν να δωροδοκηθεί», κατέθεσε ο πρώην κυβερνήτης.
Βραζιλιάνοι εισαγγελείς απήγγειλαν στον Νούζμαν τον Οκτώβριο του 2017 την κατηγορία πως πλήρωσε 2 εκατομμύρια δολάρια ως δωροδοκία για να εξασφαλίσει ότι η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 θα κατέληγε στο Ρίο.
Η δίκη αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Νούζμαν δηλώνει αθώος και οι δικηγόροι του το επανέλαβαν χθες.
Κατηγορίες έχουν επίσης απαγγελθεί από βραζιλιάνους εισαγγελείς σε βάρος του Ντιάκ.
Είχε επίσης δηλώσει αθώος τότε.
Τον περασμένο μήνα, στον Ντιάκ απαγγέλθηκαν κατηγορίες από γαλλικό δικαστήριο διότι ο ίδιος και ο γιος του «Παπά» Μασάτα φέρονται να παρανομούσαν για χρόνια, ιδίως ζητώντας δωροδοκίες και νομιμοποιώντας έσοδα από παράνομη δραστηριότητα, με ενεργή συμμετοχή αθλητών, παραγόντων και ομοσπονδιών.

«Το κάναμε»

Ο Καμπράλ κατέθεσε στον δικαστή ότι ο Νούζμαν τον διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο θα έφερνε αποτέλεσμα διότι ο Ντιάκ είχε ιστορικό τέτοιων πρακτικών.
«Είπα, Νούζμαν, ποιες εγγυήσεις έχουμε εδώ;
Και μου απάντησε, “παραδοσιακά πουλάει 4, 5, 6 ψήφους.
Υπάρχει κίνδυνος να μην περάσουμε στον δεύτερο γύρο” (της ψηφοφορίας)».
Ο Καμπράλ είπε ακόμη ότι ο Ντιάκ εγγυήθηκε έξι ψήφους έναντι ποσού 1,5 εκατ. δολαρίων και κατόπιν προσέφερε περισσότερες ψήφους εάν του δίνονταν επιπλέον 500.000 δολάρια.
Ο πρώην κυβερνήτης είπε ότι ενέκρινε την καταβολή του επιπλέον ποσού.
«Το κάναμε», είπε ο Καμπράλ.
Ο πρώην κυβερνήτης, που έχει καταδικαστεί να εκτίσει σχεδόν 200 χρόνια κάθειρξη διότι ενεχόταν σε μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, κατονόμασε στην κατάθεσή του αρκετούς κορυφαίους και διάσημους αθλητές.
Ο Καμπράλ είπε επίσης ότι ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και ο πρώην δήμαρχος του Ρίο, ο Εντουάρντο Πάες, δεν συμμετείχαν στο κύκλωμα αλλά ενημερώθηκαν αργότερα, αφού έγινε η δωροδοκία.
Ο πρώην κυβερνήτης έκανε τις αποκαλύψεις αυτές σε μια ακροαματική διαδικασία που ζήτησε η νέα ομάδα δικηγόρων που ανέλαβε την υπεράσπισή του.
Σκοπός της ομάδας είναι να εξασφαλίσει μείωση των ποινών του εντολέα της και της συζύγου του, της Αντριάνας Ανσέλμου, η οποία έχει επίσης φυλακιστεί για υποθέσεις διαφθοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης