Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κοιτάζει τις 900 μονάδες ο γενικός δείκτης

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κοιτάζει τις 900 μονάδες ο γενικός δείκτης
ΑΓΟΡΑ: Τελευταία συνεδρίαση πριν τις εθνικές εκλογές. Αυτό που πιστεύει ο καθένας για το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να το προσαρμόσει στο χαρτοφυλάκιο μετοχών του. Η επενδυτική ψυχολογία είναι σε υψηλά επίπεδα σημειώνουν οι αναλυτές.

Το θετικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών οδηγεί την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα και κοντά στις 900 μονάδες κοντά δηλαδή σε υψηλά 4,5 ετών. Πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται σε πολυετή υψηλά και έγραψαν χθες νέα. Λόγω τραπεζών ο γενικός δείκτης βρίσκεται σε αυτά… τα χάλια.

Ξεχωρίζουν από το άνοιγμα Lamda, όπου μάλλον οι επενδυτές προεξοφλούν ότι το Ελληνικό έχει ξεκινήσει να αποδίδει, η ΔΕΗ, όπου εδώ προεξοφλούν μάλλον την άμεση βελτίωση του ισολογισμό, ενώ μικρές απώλειες παρά το θετικό νέο έχει η Τιτάν. Λίγη προσοχή στον ενθουσιασμό για όλες τις μετοχές.

ΤΙΤΑΝ: Θετικά αναμένεται να λειτουργήσει η απόφαση των MSCI και FTSE. Ο οργανισμός MSCI ανακοίνωσε στις 26/6/2019 πως, εάν η Δημόσια Πρόταση είναι επιτυχής, προτίθεται να εντάξει την TCI στους δείκτες MSCI Global Standards, με χώρα κατάταξης την Ελλάδα.

Σε περίπτωση επίτευξης ποσοστού ανταλλαγής μετοχών άνω του 85%, η TCI θα θεωρηθεί η συνέχεια της ΤΙΤΑΝ, ενώ αν το ποσοστό αποδοχής είναι κάτω του 85% τότε στους δείκτες θα ενταχθούν τόσο οι μετοχές ΤCΙ όσο και οι μετοχές ΤΙΤΑΝ.

Αντίστοιχα, ο οργανισμός FTSE Russell ανακοίνωσε στις 28/6/2019 πως, σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της Δημόσιας Πρότασης, προτίθεται να εντάξει τις μετοχές TCI από την 24 η Ιουλίου 2019 στον δείκτη GEIS Small Cap (Belgium), με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις. Εάν το ποσοστό αποδοχής είναι κάτω του 90%, τότε η μετοχή της ΤΙΤΑΝ θα παραμείνει στον δείκτη GEIS Mid Cap Indexes (Greece) με μειωμένο συντελεστή στάθμισης.

LAMDA: Στα 9,90 ευρώ η μετοχή συνεχίζει να εντυπωσιάζει αν και θεωρούμε πως οι αναλυτές δεν έχουν δώσει τέτοια τιμή στόχο εκτός και αν αναθεωρήσουν. Ακόμα υπάρχει δρόμος μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες και να ολοκληρωθεί το έργο. Η στήλη περιμένει τις λεπτομέρειες χρηματοδότησης.

ΑΔΜΗΕ: Αρχίζει να κινείται και αυτή και παίρνει μία καλύτερη αποτίμηση. Φθηνή άλλωστε και το δικαιούται. Στα 2,1850 ευρώ και στο +1,63% με όγκο 55 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 505 εκατ. ευρώ.

ΕΧΑΕ: Πάνω που αρχίζεις να συνηθίζεις το site, το αλλάζει. Νέα αλλαγή πάλι και άντε να ψάχνεις να βρεις την πληροφόρηση. Δεν παίζουμε με αυτά…

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Έχει φτάσει σε πολυετή υψηλά άνω των 12 ετών και μάλλον το μόνο υψηλότερο είναι η τιμή εισαγωγής που ήταν λίγο πάνω από τα 10 ευρώ. Καμία σχέση βέβαια η τότε εταιρεία με τη σημερινή.

Λίγο πάνω από την αξία των ξενοδοχείων αποτιμάται πλέον η εισηγμένη και έχει ακόμα πολλές δραστηριότητες. Μεγάλες επενδύσεις και με χαμηλό καθαρό δανεισμό. Η μετοχή παραμένει φθηνή κατά την άποψή μας αλλά θέλει δυο-τρεις κινήσεις από τη διοίκηση προκειμένου να γίνει πιο προσιτή στους μετόχους.

ΕΛΤΡΑΚ: Η τιμή εξαγοράς είναι χαμηλή. Εδώ παίζουν μετοχές με p/bv πάνω από 2 φορές και η συγκεκριμένη που έχει και καλό ισολογισμό παίζει με 0,84 στην τιμή εξαγοράς. Είχε έκτακτα που μείωσαν τα κέρδη του 2018 και έχει μπροστά της αποεπένδυση από την ΕΛΤΡΕΚΚΑ που θα τις στοιχήσει λίγο αλλά και πάλι το αντέχει ο ισολογισμός.

Η συναλλαγή ενεργοποιεί τον κανονισμό του ΧΑ για δημόσια πρόταση. Τρίτος μέτοχος αποκτά άνω του 33% και γίνεται μέτοχος με το μεγαλύτερο ποσοστό. Η μετοχή ξεκίνησε στο +20% και λίγο κάτω από την τιμή εξαγοράς. Μάλλον οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν λίγο χαμηλότερα από το να περιμένουν.

ΙΝΤΕΡΚΟ: Ωραία η παρουσίαση της εταιρείας και δείχνει πως η μετοχή είναι εξαιρετικά φθηνή και ίσως η πιο φθηνή μεταξύ των εταιρειών του κλάδου. Θα τη δούμε αναλυτικά και θα επανέλθουμε.

Q&R: Μεγάλες πωλήσεις βγήκαν από τους βασικούς μετόχους και αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε ποιος είναι ο αγοραστής. Εδώ και καιρό κάνει μεγάλους όγκους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε υψηλό ποσοστό επί του μετοχικού κεφαλαίου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης