Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δ. Διαμαντίδης (υποψήφιος ΚΙΝΑΛ): Είναι η οικονομία …κύριοι

Δ. Διαμαντίδης (υποψήφιος ΚΙΝΑΛ): Είναι η οικονομία …κύριοι
Άρθρο του Δημήτρη Διαμαντίδη, υποψήφιου βουλευτή με το ΚΙΝΑΛ στη Β΄ Πειραιά στο bankingnews.gr
Η επερχόμενη εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ εκτός απο όρους ανάταξης του πολιτικού σκηνικού, δημιουργεί και τις προϋποθέσεις ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.
Η διακυβέρνηση της χώρας απο το ετερόκλητο ιδεολογικοπολιτικό μείγμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χαρακτηρίστηκε απο αναποτελεσματικότητα, ολιγωρίες, συνεχόμενες παλινωδίες και την πασίδηλη απουσία μιας ευκρινούς αντίληψης για την οικονομία.
Για την Ελλάδα χάθηκε μια ευκαιρία να αφήσει για πάντα πίσω την κρίση καθώς αντί να κάνει αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός παρέμεινε καθηλωμένη στην αναιμική ανάπτυξη.
Το συνολικό μακροοικονομικό και νομισματικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη την τετραετία 2015-2019 ευνοούσε πολύ ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ - πάγιο αίτημα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στην πρώτη φάση της κρίσης.
Από τον άτεγκτο μονεταριστή Τρισέ περάσαμε στην εποχή του Μάριο Ντράγκι ο οποίος με μια σειρά προγραμμάτων (QE - ποσοτική χαλάρωση, TLTRO I & II - μακροχρόνιος δανεισμός τραπεζών για την ρευστότητα σε επιχειρήσεις, μείωση επιτοκίου βάσης) κατάφερε να δημιουργήσει συνθήκες δυναμικής ανάπτυξης.
Τα αποτελέσματα εμφανή.
Σε επίπεδο ευρωζώνης η ανάπτυξη την τετραετία 2015-2019 σημείωσε αύξηση 9%.
Η Ελλάδα όμως βρέθηκε στην τελευταία θέση, ουραγός από όλες τις χώρες της ευρωζώνης με μόλις 4,5% τη στιγμή που η Εσθονία έτρεξε με 18% ενώ η Κύπρος με 16%!
Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλασιάζεται απο το γεγονός ότι λόγω συμπιεσμένων πολλαπλασιαστών  από τα 5 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα μπορούσε να πετύχαινε μεγαλύτερους ρυθμούς απύ την Ευρωζώνη όπως άλλωστε βεβαίωνε το IMF και η Κομισιόν στο τέλος του 14’ (πρόβλεψη σωρευτικής ανάπτυξης 14% για την Ελλάδα στο τέλος του 2018).
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την απώλεια 18 δις ΑΕΠ που θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην Εθνική Άμυνα για να στεκόμαστε αξιόμαχα απέναντι στην τουρκική απειλή, στην παιδεία με στόχο να επενδύσουμε στο σπουδαιότερο παραγωγικό συντελεστή - το ανθρώπινο κεφάλαιο ή στην υπογεννητικότητα και το ασφαλιστικό - τις μακροχρόνιες βόμβες στα θεμέλια της χώρας.
Την επόμενη μέρα οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να επαναφέρουμε στη χώρα τον ορθολογισμό.
Να υποστηρίξουμε θετικές πολιτικές με προοδευτική κατεύθυνση που επαναφέρουν την ομαλότητα στην οικονομία, τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, τη ρευστότητα στο σύστημα, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αύξηση της κατανάλωσης μέσω της ενίσχυσης του δυναμισμού της οικονομίας.
Να προωθήσουμε στοχευμένες παρεμβάσεις σε πεδία που η χώρα μπορεί να οικοδομήσει ενα νέο συγκριτικό πλεονέκτημα, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, την παιδεία και την ενέργεια. Να παράξουμε νέο πλούτο ώστε να μπορέσουμε να αμβλύνουμε αδικίες που γέννησε η κρίση.
Με την ενεργή μας συμμετοχή μπορούμε να παρέμβουμε θετικά ώστε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί όπως θα έλεγε και ο Μπρεχτ: «Όσοι δεν ασχολούνται με την πολιτική, ειναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται!».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης