Διεθνή

Ποιος θα είναι ο διάδοχος της Lagarde στο ΔΝΤ; Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, οι μεγάλες προκλήσεις και ο ρόλος Trump

tags :
Ποιος θα είναι ο διάδοχος της Lagarde στο ΔΝΤ; Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, οι μεγάλες προκλήσεις και ο ρόλος Trump
Ποια ονόματα ακούγονται για τη θέση του γενικού διεθυντή του ΔΝΤ
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ο διάδοχος της Christine Lagarde στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εν μέσω σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στις κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
O επόμενος γενικός διευθυντής του Ταμείου θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, την ενίσχυση του προστατευτισμού, την οικονομική κρίση σε Αργεντική, Βενεζουέλα και Τουρκία, καθώς και την κριτική για παρεμβάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στον ρόλο του Ταμείου.
Παραδοσιακά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι Αμερικάνος, ενώ ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι Ευρωπαίος.
Εκφράζονται ωστόσο ανησυχίες, ότι ο πρόεδρος Trump πιθανώς να επιχειρήσει να σπάσει την παράδοση, με τους New York Times να μεταδίδουν ότι οι Ευρωπαίοι θα αγωνιστούν για να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα διατηρήσει αυτό το προνόμιο.
Στον κατάλογο των υποψήφιων για τη διαδοχή της Lagarde - η οποία θα μετακομίσει τον Οκτώβριο στη Φρανκφούρτη που εδρεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εντάσσεται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.
Βρετανικές εφημερίδες φιλοξενούν ρεπορτάζ από το περιβάλλον του Osborne, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο καταλληλότερος για να εξασφαλίσει στηρίγματα για την υποψηφιότητά του στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της συντηρητικής κυβέρνησης Cameron (2010-2016) θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του νέου κατοίκου του αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ένα πόστο που τελεί υπό διεκδίκηση από τον Boris Johnson και τον Jeremy Hunt.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο Osborne, ο οποίος είχε πάρει θέση κατά του Brexit, έχει αποκαταστήσει εγκάρδιες σχέσεις με τα επιτελεία και των δύο υποψηφίων για την διαδοχή της Τheresa May.
Από το 2017, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι διευθυντής της Evening Standard, που πρόσφατα πήρε θέση υπέρ του Johnson.
Ο Osborne ελπίζει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Κίνας, καθώς η κυβερνητική του θητεία συνέπεσε με τη σινοβρετανική προσέγγιση.
Ελπίζει επίσης στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έχει πολλούς φίλους στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σύμφωνα με τους Financial Times.
Στην Βρετανία, ένα ακόμη πρόσωπο το όνομα του οποίου αναφέρεται στον Τύπο για την διαδοχή της Christine Lagarde είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney.
Η θητεία πλησιάζει στο τέλος της και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αλλο ατού του είναι ότι ο Carney έχει την καναδική, την βρετανική και την ιρλανδική υπηκοότητα, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρητικά μπορεί να εκπροσωπήσει την Ευρώπη, από τη οποία προέρχονται όλοι οι γενικοί διευθυντές του ΔΝΤ από συστάσεώς του το 1944.
Αλλα ονόματα υποψηφίων για την διαδοχή της Lagarde ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau, ο γενικός διευθυντής της Crédit Suisse, Γάλλος με καταγωγή από την Ακτή του Ελεφαντοστού Tidjane Thiam, ο Γάλλος Pierre Moscovici ή ο επίσης Γάλλος Benoit Coeure, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τους New York Times στο τραπέζι βρίσκεται και το όνομα του Mohamed El Erian, πρώην επικεφαλής της Pimco. και του πρώην αναπληρωτή διευθυντή του Ταμείου Agustin Carstens. 
Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κυκλοφορεί ακόμη ένα όνομα, της Kristallina Georgieva από τη Βουλγαρία, στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης