Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χρωστούν στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. αλλά δεν ξέρουν τι τους χρεώνει!!!

Χρωστούν στην ΕΤΒΑ  ΒΙ.ΠΕ. αλλά δεν ξέρουν τι τους χρεώνει!!!
Σφραγίζονται 8 βυρσοδεψεία στη Θεσσαλονίκη
Στην αντεπίθεση πέρασαν οι επιχειρηματίες και χρήστες στις ΒΙ.ΠΕ που ελέγχει  η ΕΤΒΑ   ΒΙΠΕ  με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ)  να καταθέτει τις δικές της εξηγήσεις για  τις χρεώσεις της  ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που έχει  και τον  έλεγχο των βιομηχανικών περιοχών της χώρας.
 Ο εκπρόσωπος των βυρσοδεψών κ Σάββας Τουαντζόγλου είπε ότι οι νέες χρεώσεις είναι υπέρογκες , τις θεωρεί αυθαίρετες και τις χαρακτήρισε μονοπωλιακές.
Τόνισε ότι μέχρι το 2013  οι καταβολές γίνονταν  κανονικά και  από το 2005  μέχρι το 2012  πλήρωναν  από 57.000 έως 70.000  ευρώ το χρόνο ενώ το τιμολογιακό καθεστώς άλλαξε προς το δυσμενέστερο για τους βυρσοδέψες μετά το 2013  που έγινε η ιδιωτικοποίηση των ΒΙ.ΠΕ..
Αποκάλυψε  ότι δεν έχουν άδεια λειτουργίας εγκατάστασης ενώ  είναι σε θέση να εκδίδουν νόμιμα φορολογικά παραστατικά αλλά η αδυναμία της έκδοσης άδειας  από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ τους στερεί το δικαίωμα να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες και το κυριότερο  όπως  είπε ο ίδιος δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Γενικού  Επιτελείου Στρατού.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων και Εξαγωγέων Δερμάτων Ελλάδος κ. Ηλίας Κοντοθανάσης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής  Μακεδονίας τους ανακοίνωσε με έγγραφό  της από τις 19 Ιουνίου ότι θα προχωρήσει στην σφράγιση των 8 εναπομείναντων  βυρσοδεψείων στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης  λόγω  χρεών, επισημαίνοντας ότι με το κλείσιμο των μονάδων θα σπάσει ένας κρίκος της αλυσίδας στην αγροτική- κτηνοτροφική  παραγωγή με αποτέλεσμα οι κλάδοι της ένδυσης και της υπόδησης να χάσουν την πρώτη ύλη με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να απολέσουν  μέρος της υπεραξίας από τα δέρματα.
Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΕ. ΒΙ.ΠΕ κ. Παναγιώτης Μαντάς διατύπωσε τη διαφωνία του  αναφορικά  με τα έσοδα της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ που με βάση τον κανονισμό διαχείρισης των βιομηχανικών περιοχών προσθέτει επιπλέον  ένα  ποσοστό 20% επί των εξόδων που  γίνονται με συνέπεια  ο ιδιωτικός φορέας να χρεώνει χωρίς κοστολόγιο και την ίδια  στιγμή δεν υπάρχει  ανταγωνιστική προσφορά όπως επισήμανε.
Ο κ. Μαντάς είπε ότι κατανοεί  ότι οφείλονται  ποσά  αλλά δεν κατανοεί  πως γίνονται οι χρεώσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος  που ο Σύνδεσμος προσέφυγε στη Γενική  Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  από τον  περασμένο  Απρίλιο χωρίς μέχρι σήμερα  να έχει  βγάλει τελική απόφαση.
Πάντως η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ δικαιώνεται από τα ελληνικά  Δικαστήρια  κερδίζοντας  την μία απόφαση μετά την άλλη με τους θιγόμενους  να πηγαίνουν  την απόφαση σε δεύτερο βαθμό.
Αξίζει να αναφερθεί  ότι οι επιχειρήσεις είχαν υπογράψει  συμβόλαια με τον κρατικό  φορέα  πριν από 40 χρόνια και με την ιδιωτικοποίηση των περιοχών άλλαξαν  οι κανονισμοί λειτουργίας φέροντας νέες χρεώσεις.
Τέλος  να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση  του ΣΡΙΖΑ ψήφισε το νόμο 4605/2019  που  προβλέπει  ότι στην περίπτωση  που συγκεντρωθεί το 20% των χρηστών των ΒΙ.ΠΕ θα είναι σε  θέση να  αλλάξουν  τον κανονισμό λειτουργίας.
Ο Σύνδεσμος λέει  ότι  πρέπει να εποπτεύεται  από έναν  κρατικό φορέα αφού  ιδιωτικοποίηση  των ΒΙ ΠΕ  έφερε αυξήσεις στα τέλη για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται  εντός  των περιοχών  αυτών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης