Διεθνή

Σε υψηλό ενός έτους οι ευρωαγορές, μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής - «Άλμα» +2,4% για FTSE MIB λόγω Κομισιόν

Σε υψηλό ενός έτους οι ευρωαγορές, μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής - «Άλμα» +2,4% για FTSE MIB λόγω Κομισιόν
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,85% κι έκλεισε στις 392,58 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (3/7/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέφεραν, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες, να καταλήξουν στους υποψηφίους για τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών της ΕΕ συμφώνησαν στην Christine Lagarde για τη διαδοχή του Mario Draghi στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς και στην Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Ursula Von der Leyen, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,85% κι έκλεισε στις 392,58 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018.


Ισχυρά κέρδη 1% κατέγραψε ο κλάδος αυτοκινήτων, ενώ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,4%, καταφέρνοντας να ανακάμψει από τις απώλειες που κατέγραφε στο άνοιγμα, εν μέσω φόβων ότι η πολιτική που θα εφαρμόσει η Lagarde από την ΕΚΤ δεν θα βοηθήσει την κερδοφορία τους.
«Η Lagarde, η οποία διαθέτει σημαντική πείρα στην καταπολέμηση της ατέρμονης χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναμένεται να βαδίσει στα χνάρια του Draghi, με στόχο να βοηθήσει την Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας», σχολιάζει ο Ipek Ozkardaeskaya, αναλυτής της London Capital Group.
Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης πως το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, έμεινε εκτός κούρσας για τη διαδοχή Draghi, προκαλεί ανακούφιση στους επενδυτές της αγοράς ομολόγων.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,71% κι έκλεισε στις 12.616,24 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,66% στις 7.609,32 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,75% στις 5.618,81 μονάδες.




Από την άλλη, με ισχυρή άνοδο 2,40%, στις 21.905,34 μονάδες, έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ιταλίας για το χρέος, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση.
Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται κατά 5,1%, τη Unicredit να καταγράφει κέρδη 5,6%, την Banco Bpm να σημειώνει άλμα 6,6% και την UBI Banca να «εκτοξεύεται» κατά 6,8%.
Νωρίτερα, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπουν «σημαντική βελτίωση» στα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα.
Το ιταλικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,9% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε ένα νέο ράλι στα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει «βουτιά» στο 1,57% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016- από 1,857% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Ώθηση στις ευρωαγορές προσέφεραν και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, που ανήλθε σε υψηλά 7 μηνών τον Ιούνιο του 2019, με τον σύνθετο ΡΜΙ να ανέρχεται στις 52,2 μονάδες, από 52,1 μονάδες τον Μάιο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης