Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rouhani (Ιράν): Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πυρηνική συμφωνία εάν η Ευρώπη τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Rouhani (Ιράν): Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πυρηνική συμφωνία εάν η Ευρώπη τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη να εξουδετερώσει τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης
Στο γεγονός ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας με τη Δύση αναφέρθηκε σήμερα (3/7) ο πρόεδρος της χώρας, Hassan Rouhani, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνο εάν η Ευρώπη τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στη συμφωνία.
Ειδικότερα, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα αυξήσει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου πάνω από το όριο του 3,67% την ερχόμενη Κυριακή (7/7), ενώ τόνισε ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας Arak θα συνεχίσει τη λειτουργία του εάν οι ευρωπαϊκές χώρες που συμετέχουν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.
«Από τις 7 Ιουλίου, θα παραμερίσουμε τη δέσμευσή μας σχετικά με τα επίπεδα ουρανίου και θα τα αυξήσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο επιθυμούμε, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Rouhani, ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρήσει αυτή την κίνηση ως τη «δεύτερη φάση» της μείωσεης των δεσμεύσεων απέναντι στη συμφωνία.
Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της «πρώτης φάσης», η οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, το Ιράν είχε αυξήσει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου πάνω από το όριο των 300 κ. που προέβλεπε η συμφωνία.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ιράν υπογράμμισε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, εφόσον οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν σε αυτή τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
«Θα επιστρέψουμε στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας εάν οι υπόλοιπες πλευρές επιστρέψουν στις υποχρεώσεις τους και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στη συμφωνία», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «κάθε πράξη που πραγματοποιούμε θα μπορούσε να αντιστραφεί μέσα σε μία ώρα».
«Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Arak θα επιστρέψει στις προηγούμενες δραστηριότητές τους, εκτός εάν η Ευρώπη μπορέσει να εξουδετερώσει τις κυρώσεις», επεσήμανε ο κ. Rouhani, αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ουάσιγκτον σε βάρος της Τεχεράνης.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης