Τελευταία Νέα
Πολιτική

AFP: Ο απολογισμός της 4ετούς θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα - Τα 6 θέματα που τον στιγμάτισαν

AFP: Ο απολογισμός της 4ετούς θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα - Τα 6 θέματα που τον στιγμάτισαν
Ο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, AFP, κάνει έναν απολογισμό της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα
Ένα απολογισμός της θητείας διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα κάνει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, AFP, επισημαίνοντας και τα έξι θέματα που τον στιγμάτισαν.
«Ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στη μνημονιακή Ελλάδα και επίσης ο νεότερος στα τελευταία 150 χρόνια, Αλέξης εφάρμοσε μέτρα λιτότητας που του υπαγόρευσαν οι δανειστές της Ελλάδας, έπειτα από μια εκπληκτική αλλαγή πολιτικής το 2015.
Αλλά μέσα σε τέσσερα χρόνια, η κυβέρνησή του προσπάθησε επίσης να καταπολεμήσει τη φτώχεια και εισήγαγε αρκετές μεταρρυθμίσεις σχετικά με τα δικαιώματα, προκειμένου να φέρει την Ελλάδα πιο κοντά σε πολλούς από τους κοσμικούς δυτικοευρωπαίους εταίρους» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Όσον αφορά τα θέματα που στιγμάτισαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -κατά το AFP- είναι:

1. Οικονομικές εξελίξεις

Το γαλλικό πρακτορείο εστιάζει στη διαπραγμάτευση του 2015 υπό τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Στα χρόνια που ακολούθησαν η κυβέρνηση αύξηση τους φόρους για να «χτίσει» πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά προχώρησε και σε μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους (επιδότηση ενοικίου και ηλεκτρικού ρεύματος, σχολικά γεύματα).
Η οικονομία βγήκε από την ύφεση και η ανεργία υποχώρησε στο 18% από το 26% που ήταν όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

2. Συμφωνία των Πρεσπών

Αν και η Συμφωνία των Πρεσπών για η αλλαγή ονόματος της FYROM σε Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να χαρίσει στους Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev (πρωθυπουργός των Σκοπίων) το Νόμπελ της Ειρήνης το 2019, κατέστρεψε τον κυβερνητικό συνασπισμό (σσ. αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση) και αποδυνάμωσε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα.

3. Σύμφωνο συμβίωσης

Το AFP αναφέρεται και στο σύμφωνο συμβίωσης που αφορά και τα ομόφυλα ζευγάρια, που στη συνέχεια απέκτησαν γονικά δικαιώματα.

4. Οι σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μικρότερη επιτυχία στην προσπάθεια του να χαλαρώσει τους δεσμούς του Κράτους με την Εκκλησία.

5. Η κάνναβη

Η κυβέρνηση του Τσίπρα πέρασε το 2017 νόμο για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης.

6. Πυρκαγιές και πλημμύρες

Αναμφισβήτητα οι χειρότερες καταστροφές που σημειώθηκαν επί πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα ήταν οι φονικές πυρκαγιές τον Ιούλιο του 2018 που σκότωσε 102 ανθρώπους στο Ματί αλλά και η πλημμύρα στη Μάνδρα, λίγους μήνες νωρίτερα, που άφησε πίσω της 23 νεκρούς.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης