Κλίμα πλασματικής ευφορίας σε ομόλογα λόγω Lagarde με το 10ετές 2,04% και ΧΑ +1,93% στις 891 μον. με τράπεζες +3% και ΔΕΗ +15%

Κλίμα πλασματικής ευφορίας σε ομόλογα λόγω Lagarde με το 10ετές 2,04% και ΧΑ +1,93% στις 891 μον. με τράπεζες +3% και ΔΕΗ +15%
Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά την επιλογή της C. Lagarde ως νέα επικεφαλής της ΕΚΤ
(upd16)Με αξιόλογα κέρδη έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες +1,93%, με στηρίξεις από την αγορά ομολόγων όπου συνεχίζεται το ράλι στα ομόλογα της Ευρώπης και στην Ελλάδα και με την πλειοψηφία των τίτλων να εμφανίζουν ιστορικά χαμηλά και αρνητικά επιτόκια.
Το κλίμα τεχνιτής ευφορίας προκάλεσε ο διορισμός της C. Lagarde στην ΕΚΤ, καθώς θα ακολουθήσει την στρατηγική Draghi προκαλώντας ακραία στρέβλωση στα ομόλογα με το ελληνικό 10ετές να σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό στο 2,04%.
Στα της αγοράς και ενόψει των εκλογών στις 7 Ιουλίου σημειώθηκαν αξιόλογα κέρδη με επίκεντρο την ΔΕΗ +15,07% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 όπως Ελλάκτωρ +5,2%, Motor Oil +3%, Coca Cola +2,04% ...ενώ και οι τράπεζες έκλεισαν ανοδικά με κέρδη έως +2,86% με εμφανή όμως τα σημάδια αδυναμίας
Στην σημερινή συνεδρίαση, ξεχώρισε η ΔΕΗ με κέρδη +15,07% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, λόγω της προσδοκίας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σχέδιο για την κρατική εταιρία με τις μεγάλες ζημιές όμως να συνεχίζονται ….καθώς στο α΄ τρίμηνο του 2019 κατέγραψε ζημιές 205,1 εκατ. ευρώ
Τα σχέδια για ποσοτική χαλάρωση QE από την ΕΚΤ και πιθανή μείωση των επιτοκίων έχουν προσελκύσει μαζικά επενδυτικά κεφάλαια προκαλώντας ακραίες στρεβλώσεις στις αγορές ομολόγων.
Είναι ενδεικτικό ότι τα 10ετές ομόλογα είναι αρνητικά στις χώρες Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία, Φιλανδία
Από την άλλη, όσο αφορά την Ελλάδα, το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης ακόμη και αν η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, investment grade το 2020 σκοντάφτει  στο γεγονός ότι το νέο QE στηρίζεται στην ανανέωση ομολόγων που ήδη κατέχει η ΕΚΤ.
Καθώς η ΕΚΤ  δεν διαθέτει ελληνικό χρέος που να έχει αποκτήσει από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να αποφασίσει ειδικά για την Ελλάδα να τροποποιήσει τις διαδικασίες ή να διευρύνει το πλαίσιο του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Σήμερα, συνεχίζεται η ανάκαμψη στην αγορά ομολόγων με 10ετές ελληνικό σε νέο ιστορικό χαμηλό 2,04% και το ιταλικό 10ετές  στο 1,64% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 40 μονάδες βάσης..
Η μεγάλη πτώση στην απόδοση το 10ετούς ιταλικού ομολόγου στο 1,64 είναι απόρροια και της απόφασης της Commission να μην προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση 
Ειδικότερα, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του στόχου για το έλλειμμα του 2019 στο 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ θα διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο για έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ το 2020.

Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 174 μ.β
Βελτίωση καταγράφεται και στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 244 μονάδες βάσης κοντά στα χαμηλά επίπεδα πολλών ετών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891 μονάδες, έχοντας ξεπεράσει οριακά την πρώτη αντίσταση των 890 μονάδων και ακολουθούν οι 910-920 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων
Ειδικότερα στις τράπεζες, καταγράφηκαν κέρδη, με την Alpha Bank +2,86%, Εθνική +2,03%, Πειραιώς +1,96% και Eurobank +0,69% ενώ η Attica Bank υποχώρησε στο -2,64% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
Και ενώ σημειώνεται ένα ακραίο κερδοσκοπικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα, σε μια χώρα που το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο, από την άλλη οι τράπεζες εμφανίζουν αδυναμία να υποστηρίξουν ράλι.
Βασική αιτία είναι ότι τα προβλήματα παραμένουν, με το απόθεμα των προβληματικών ανοιγμάτων να είναι στα  80 δισεκ. ευρώ ενώ από τα 25 δισεκ. ενσώματα ίδια κεφάλαια τα 21 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογία και τα 16 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν κέρδη, με την μεγαλύτερη άνοδο ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ ενώ οριακά υποχώρησαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda.
Σημειώνεται πως σήμερα κατοχυρώνουν δικαίωμα στο μέρισμα οι μέτοχοι του ΟΤΕ και από αύριο (4/7) η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,46 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό 0,417 ευρώ)
Παράλληλα και οι μέτοχοι της Coca Cola  κατοχυρώνουν σήμερα το δικαίωμα στο μέρισμα συνολικού ύψους 2,57 ευρώ καθώς αύριο είναι η ημέρα αποκοπής (τα 0,57 ευρώ αφορούν το κανονικό μέρισμα και 2 ευρώ αφορούν ειδικό μέρισμα).

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,44% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,24%
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης  με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,32%.
Περί τις 13:00 κορυφώθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική +4,02% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,77%.
Στις δημοπρασίες με το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips να καταγράφουν κέρδη ειδικότερα η ΔΕΗ +15,07% και σε συνδυασμό με την δεικτοβαρή Alpah Bank +2,86% ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,93%  
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,93% στις 891 μονάδες έχοντας υψηλό στις 891,31 μονάδες και χαμηλό στις 875,08 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 108,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 43,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 25,5 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,63 εκατ. ευρώ και όγκου 5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 3,07 εκατ. τεμάχια αξίας 2,7 εκατ. ευρώ, η Εθνική 1,46 εκατ. τεμάχια αξίας 3,57 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 200 χιλ. τεμάχια αξάις 359 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 106,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,38 εκατ. ευρώ, η Jumbo 31 χιλ. τεμάχια αξίας 540 χιλ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 99,2 χιλ. τεμάχια αξίας 703 χιλ. ευρώ και ο Τιτάν 21 χιλ. τεμάχια αξίας 380 χιλ. ευρώ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891 μονάδες άχοντας ξεπεράσει οριακά την πρώτη αντίσταση των 890 μονάδων και ακολουθούν οι 910-920 μονάδες και με τις πρώτες στηρίξεις στις 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 817 μονάδες με την πρώτη αντίσταση στην ζώνη των 840-850 μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 770-780 μονάδες

Η επικαιρότητα

Η ελληνική βουλή θα είναι 6κομματική – με μικρότερες πιθανότητες 7κομματική – μετά τις εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019 με βάση τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα και αναλύσεις που διεξάγονται στα κομματικά επιτελεία.
Η ΝΔ φαίνεται ότι κινείται μεταξύ 36% με 37% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 26% δηλαδή διαφορά 10 με 11 μονάδες.
Τα κόμματα που φαίνεται ότι θα μπουν στην Βουλή θα είναι ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και ΜεΡΑ 25 του Βαρουφάκη και ερωτηματικό τι θα κάνει η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.
Σε 6κομματική βουλή η αυτοδυναμία της ΝΔ θα κινηθεί πέριξ των 158 εδρών ενώ με 7κομματική θα περιοριστεί στις 154 με 155 έδρες.
Νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η C. Lagarde η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ η οποία επελέγη για να διαδεχθεί τον Mario Draghi στη διοίκηση της ΕΚΤ.
Ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, η Γερμανία πήρε την Commission και η Γαλλία την ΕΚΤ.
Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Bundesbank Jens Weidmann, που είναι οπαδός της «κανονικοποίησης» και όχι της ποσοτικής χαλάρωσης, η Lagarde θα συνεχίσει την γραμμή Draghi με τον οποίο συμφωνούσε σε πολλά μέτωπα.
Όπως έχει σχολιάσει  τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών όταν στοχεύουν στην αναθέρμανση της οικονομίας θα πρέπει να υποστηρίζονται.
 Η αξιοπιστία της Lagarde θα κριθεί και θα δοκιμαστεί, γιατί η ίδια ούτε το ΔΝΤ μπορεί να αδειάσει, ούτε τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της ΕΚΤ να παραβιάσει
 Η Lagarde το πρώτο διάστημα θα είναι προσεκτική ώστε να μην περάσει λάθος μηνύματα στις αγορές.
Προσωρινός αντικαταστάτης της Christine Lagarde στο ΔΝΤ θα είναι ο David Lipton.
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του στόχου για το έλλειμμα του 2019 στο 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ θα διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο για έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ το 2020.
Σημειώνεται ότι Βρυξέλλες και Ρώμη έχουν συγκρουστεί σφοδρά για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας, ωστόσο μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση, η ΕΕ αποφάσισε να μην εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ιταλίας για το χρέος
Δεν έχει αλλάξει η στάση μας απέναντι στην Τουρκία όσον αφορά την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400 διαμηνύει το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
Όπως δήλωσε, εκπρόσωπος του Πενταγώνου  «η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 είναι ασυμβίβαστη με το πρόγραμμα (κατασκευής) των F-35» επισημαίνοντας ότι η απόκτηση του εν λόγω ρωσικού συστήματος θα οδηγήσει στην αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα  οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις εμπορικές συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,53%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,94% στις 3015,26 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει οριακές απώλειες -0,15% στις 28835,50 μονάδες

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε υψηλά ενός έτους οι ευρωαγορές μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ιταλίας για το χρέος, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,60%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,65%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,70%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,35%, ο S&P στο +0,45%, ο Nasdaq στο +0,50% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,82% (9,80 δολ)

Κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank και ακολούθησαν Εθνική, Πειραιώς, με οριακή άνοδο η Eurobank ενώ η Attica Bank έκλεισε με απώλειες -2,64% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,41 ευρώ με άνοδο +2,03% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,80 ευρώ με άνοδο +2,86% με όγκο 6,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,12 ευρώ με άνοδο +1,96% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8740 ευρώ με άνοδο +0,69%  με όγκο 11 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,24 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,7220 ευρώ με πτώση -0,46%  και κεφαλαιοποίηση 768 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,48 ευρώ με πτώση -2,64% με όγκο 1,24 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 221 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,62 ευρώ με άνοδο +2,24% και κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ

Kέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές – Ξεχώρισε η ΔΕΗ +15,07%

Με κέρδη έκλεισαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Motor Oil,  ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, οριακά υποχώρησαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda.
H Coca Cola έκλεισε στα 35,09 με άνοδο +2,04% με την κεφαλαιοποίηση στα 13,07 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,97 ευρώ με άνοδο +0,08% και αποτίμηση 6,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,3360 ευρώ με άνοδο +15,07% και αποτίμηση 542 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,12 ευρώ με άνοδο +2,91% και κεφαλαιοποίηση 492 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,00 ευρώ με άνοδο +1,52% και αποτίμηση 3,19 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 18,12 με άνοδο +2,84% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,4 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,10 ευρώ με άνοδο +1,68% και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 24,00 ευρώ με άνοδο +3% και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,59 ευρώ με άνοδο +2,72% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,60 ευρώ με άνοδο +2,03% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,5680 ευρώ με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 298 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,59 ευρώ με άνοδο +3,52% και με κεφαλαιοποίηση στα 290 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1334 ευρώ με πτώση 2,63%  την κεφαλαιοποίηση 125 εκατ. ευρώ

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές σε νέο ιστορικό χαμηλό 2,04%  – Το spread με την Ιταλία 40 μ.β. και την Πορτογαλία 174 μ.β.

Νέο ράλι σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα ακολουθώντας την μεγάλη ανάκαμψη των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια και της τοποθέτησης της Lagarde στην ΕΚΤ
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,04% σε νέο ιστορικό χαμηλό από 2,18% στις 2 Ιουλίου 2019.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 40 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 174 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,64% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η μεγάλη πτώση στην απόδοση το 10ετούς ιταλικού ομολόγου είναι απόρροια της απόφασης της Commission να μην εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της για το χρέος
Βρυξέλλες και Ρώμη έχουν συγκρουστεί σφοδρά για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας, ωστόσο μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση, η ΕΕ αποφάσισε να μην προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,63% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,61%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,85 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,19 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο 1,02%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,29% με το ιστορικό χαμηλό 1,29% στις 3 Ιουλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,27 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93% με απόδοση αγοράς 1,97% και απόδοση πώλησης 1,88%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 115,58 μονάδες βάσης και απόδοση 2,00% με απόδοση αγοράς 2,04% και απόδοση πώλησης 1,98%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 115,19 μονάδες βάσης και απόδοση 2,56%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 117,28 μονάδες βάσης και απόδοση 2,75%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 119,61 μονάδες βάσης και απόδοση 2,99%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 243 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 244 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,44% ή 244 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά Πορτογαλία, Ιρλανδία, ράλι και στην Ιταλία

Νέο ράλι σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα απόρροια του γενικευμένου ράλι στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης λόγω της απόφασης να τοποθετηθεί η Lagarde στην ΕΚΤ.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 1,69%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/7/2019 στο -0,39% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο -0,40%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,08% με το ιστορικό χαμηλό 0,079% σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,63% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,481%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.   

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS