Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Η Merkel επιστρέφει στο Βερολίνο ταπεινωμένη - Βέλη από ΕΛΚ και SPD

tags :
Die Welt: Η Merkel επιστρέφει στο Βερολίνο ταπεινωμένη - Βέλη από ΕΛΚ και SPD
Η γερμανική κυβέρνηση είναι διασπασμένη στα μάτια ολόκληρου του κόσμου
Ταπεινωμένη επιστρέφει στο Βερολίνο η καγκελάριςο Angela Merkel μετά τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Τιμητικό δεν ήταν σίγουρα το μακρύ Σαββατοκύριακο των Βρυξελλών της κ. Μerkel, αν δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί της του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) από τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD).
Μerkel η στριμωγμένη, αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει καλύτερα» σχολιάζει η συντηρητική εφημερίδα «Die Welt».
Ειδικότερα, γράφει η εφημερίδα:
«Μα μοιάζει έτσι μια επιτυχία, μοιάζει έτσι το μέλλον; Είναι σα να κατακρημνίζεται ολόκληρη η ευρωπαϊκή ορειβατική ομάδα και όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιάνονται από ένα δεντράκι με το όνομα Ursula Von der Layen, τότε το SPD αφήνει από το χέρι του την καγκελάριο.
Η κ. Μerkel έπρεπε να σκαρφαλώσει με κόπο και εκεί να απόσχει της ψήφου για την υποψήφιό της, για το προσωπικό τους, για την πράξη σωτηρίας του πνεύματος της Ευρώπης, έτσι το βλέπει η ίδια.
Η πρώτη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 60 χρόνια μετά την υπογραφή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και επιπλέον από τη Γερμανία, είναι βέβαια κάτι.
Η εφαρμογή της αρχής του επικεφαλής υποψήφιου (Spitzenkandidatenprinzip), με τον μεγάλο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πλήρωση της υψηλότερης θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δυστυχώς δεν ήταν αυτή τη φορά εφικτή.
Tην επόμενη φορά ίσως.
Επιπροσθέτως, ο σοσιαλδημοκράτης Martin Schulz είχε εφεύρει την αρχή του επικεφαλής υποψηφίου στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και τώρα η Μerkel την πετά απλώς στο κάδο των αχρήστων.
Έτσι το βλέπει προφανώς αυτός και μαζί του η ηγεσία του κόμματός του.
Η γερμανική κυβέρνηση είναι διασπασμένη στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, έπειτα από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές εκλογές των τελευταίων ετών.
Διότι, η αρνητική στάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας είναι μια de facto ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό, έστω και αν ακόμη δεν έχει γίνει επίσημα.
Η κ. Μerkel είχε πει, όταν παραιτήθηκε από προέδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) τον Οκτώβριο, ότι ήταν "διατεθειμένη" να παραμείνει μέχρι το 2021 καγκελάριος, είχε όμως κατά νου "να ασκήσει το αξίωμά της με αξιοπρέπεια και να φύγει με αξιοπρέπεια".
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης