Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ακόμη και με επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα ίσως μείνουν εκτός ποσοτικής χαλάρωσης (QE) λόγω… παρελθόντος

Ακόμη και με επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα ίσως μείνουν εκτός ποσοτικής χαλάρωσης (QE) λόγω… παρελθόντος
Βέβαια όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση ότι όντως η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, investment grade το 2020.
Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές να έχει υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό των 2,09% και με προοπτική να κινηθεί και χαμηλότερα του 2% διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων.
Κερδοσκοπία, στρέβλωση, φούσκα η πραγματικότητα είναι ότι οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά οπότε οι αγορές έχουν ξεπεράσει τους οίκους αξιολόγησης.
Δηλαδή οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ξεπεράσει την βαθμολογία ΒΒ- την υψηλότερη βαθμολογία που διαθέτει η Ελλάδα από τον οίκο Fitch και αυτό μπορεί να επισπεύσει τις αναβαθμίσεις.
Βέβαια οι οίκοι αξιολόγησης σταθμίζουν τις αιτίες του ράλι και η ποσοτική χαλάρωση δεν φαίνεται να αποτελεί βασική αιτία αναβάθμισης.
Πάντως με βάση ένα λογικό σενάριο στα μέσα του 2020 τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα, investment grade.
Εάν τότε έχει ενεργοποιηθεί από την ΕΚΤ νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν.
Όμως φαίνεται να υπάρχει ένα πρόβλημα.
Το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα στηρίζεται στην ανανέωση ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.
Π.χ. εάν κατέχει 20 δισεκ. Πορτογαλικά ομόλογα και λήγουν το 2020 3 δισεκ. η ΕΚΤ όταν το πορτογαλικό δημόσιο προβαίνει σε δημοπρασίες ομολόγων, στην πρωτογενή αγορά θα αγοράζει 3 δισεκ. ώστε να διατηρεί το όριο των 20 δισεκ.
Η ΕΚΤ ουσιαστικά το ανώτατο όριο θα το κρατήσει σταθερό και θα ανανεώνει τις λήξεις συμμετέχοντας στην πρωτογενή αγορά, δηλαδή θα αγοράζει ομόλογα όταν λήγουν μέσω δημοπρασιών ομολόγων.
Προϋπόθεση λοιπόν είναι οι λήξεις ώστε να ανανεώνονται ομόλογα.
Η ΕΚΤ, πέραν αυτών που κατέχει το 2012 δεν διαθέτει ελληνικό χρέος μέσω των μηχανισμών νομισματικής πολιτικής δηλαδή ποσοτικής χαλάρωσης.
Άρα πως η ΕΚΤ θα μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά και να αγοράζει ελληνικά ομόλογα όταν δεν διαθέτει ελληνικό χρέος που να έχει αποκτήσει από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
Για να μπορέσει αυτό να συμβεί θα πρέπει η ΕΚΤ να αποφασίσει ειδικά για την Ελλάδα να τροποποιήσει τις διαδικασίες ή να διευρύνει το πλαίσιο του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Βέβαια όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση ότι όντως η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, investment grade το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης