Τραπεζικά νέα

Γιατί χρηματιστήριο και τράπεζες δεν ακολουθούν το ράλι των ελληνικών ομολόγων; - Η ακραία κερδοσκοπία συναντάει την φούσκα

Γιατί χρηματιστήριο και τράπεζες δεν ακολουθούν το ράλι των ελληνικών ομολόγων; - Η ακραία κερδοσκοπία συναντάει την φούσκα
To bankingnews έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι το βασικό πάρτι στις μετοχές των τραπεζών έχει τελειώσει.
Ένα περίεργο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη το έσχατο διάστημα στην ελληνική αγορά.
Από την μια στα ομόλογα σημειώνεται ράλι με τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά και τις τιμές σε ιστορικά υψηλά.
Οι τιμές των μακροπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων κυμαίνονται μεταξύ 115 και 119 μονάδες βάσης και όλα τα ομόλογα πλέον διαπραγματεύονται μεταξύ 0,60% με 2,99% με το 10ετές στο 2,19% και με χαμηλό 2,09%.
Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα είναι απόρροια του ράλι που σημειώνεται στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης, σε όλα τα ομόλογα πλην Ιταλίας σημειώνονται ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις.
Τα σχέδια για ποσοτική χαλάρωση QE από την ΕΚΤ και πιθανή μείωση των επιτοκίων έχουν προσελκύσει μαζικά επενδυτικά κεφάλαια.
Συν τοις άλλοις η ΕΚΤ θα αγοράζει από την πρωτογενή αγορά δηλαδή από τις δημοπρασίες ομολόγων ευρωπαϊκά χρεόγραφα οπότε είναι εξασφαλισμένες οι εκδόσεις των κρατών όχι μόνο να βρίσκουν κεφάλαια αλλά και σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα σχεδόν 80% αποδίδεται στο ρεύμα που σημειώνεται στα ομόλογα της Ευρώπης αλλά και στις προσδοκίες ότι το 2020 θα μπορούσε η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα BBB- και έτσι τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
(Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ακόμη και με επενδυτική βαθμίδα είναι δύσκολη).
Το βασικό θέμα είναι η Ελλάδα με ρυθμό ανάπτυξης 1,9%, ΑΕΠ στα 185 δισεκ. και χρέος 357 δισεκ. δικαιολογεί επιτόκια στα 10 χρόνια στο 2,09%;
Η απάντηση είναι πως όχι, μια ακραία φούσκα όλων των εποχών βρίσκεται σε εξέλιξη στα ελληνικά ομόλογα μια ακραία κερδοσκοπία που έχει προκαλέσει απίστευτες στρεβλώσεις στις αγορές ομολόγων της Ελλάδος και διεθνώς.
Σχεδόν 148 ομόλογα της ευρωζώνης έχουν αρνητικά επιτόκια, στην Γερμανία έως και τα 15 χρόνια τα επιτόκια είναι αρνητικά, στην Ιρλανδία έως και 7 χρόνια τα επιτόκια είναι αρνητικά, στην Πορτογαλία έως και τα 6 χρόνια τα επιτόκια των ομολόγων είναι αρνητικά.
Δεν αποκλείεται λόγω αυτής της ξέφρενης πορείας να δούμε τα ελληνικά βραχυπρόθεσμα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια και το ελληνικό 10ετές κάτω από 2% στο 1,90% ή και χαμηλότερα ανάλογα με το εάν το Ιταλικό 10ετές 1,83% υποχωρήσει περαιτέρω.
Η ακραία κερδοσκοπία στα ομόλογα και ειδικά στα ελληνικά σε μια χώρα που το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο έχει προκαλέσει επικών διαστάσεων στρεβλώσεις.
Το CDS το Credit Default Swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας επίσης υποχωρεί στις 250 μονάδες βάσης.
Και ενώ σημειώνεται ένα ακραίο κερδοσκοπικό ράλι που δεν δικαιολογείται αλλά είναι από την άλλη γεγονός το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει σημάδια κόπωσης.
Οι τράπεζες μετά το πρόσφατο ράλι σημείωσαν σημάδια κόπωσης.
To bankingnews έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι το βασικό πάρτι στις μετοχές των τραπεζών έχει τελειώσει.
Ταυτόχρονα φαίνεται να έρχονται στο φως ορισμένες πτυχές που χρήζουν μεγάλη προσοχή στην διαμόρφωση της επενδυτικής στρατηγικής.
Αναμένεται τα προ προβλέψεων έσοδα των τραπεζών να δεχθούν ισχυρή πίεση αν και τα έκτακτα κέρδη από τα ομόλογα σε κάποιο βαθμό θα κρατήσουν ορισμένες ισορροπίες.
Εάν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες είχαν 20 δισεκ. ελληνικά ομόλογα θα είχαν έκτακτα κέρδη πάνω από 5 δισεκ. ευρώ.

Ποια είναι τα προβλήματα;

1)Τράπεζες όπως η Εθνική επιβαρύνονται από το ΛΕΠΕΤΕ εξόφθαλμα και πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.
Η αγορά προβληματίζεται γιατί πλήττεται η κερδοφορία και ελαχιστοποιείται το κέρδος από τα ομόλογα που κατέχει η Εθνική του ελληνικού κράτους και θα αποφέρουν 114 εκατ ευρώ σε τόκους ετησίως.
Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 680-700 εκατ θα προκαλέσει ζημία αλλά η κεφαλαιακή επίδραση θα είναι θετική λόγω της μείωσης του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού.
Η θετική επίδραση στους δείκτες θα είναι 150 μονάδες βάσης ή 1,50% στο core tier 1.
H Πειραιώς θα επιβαρύνεται ετησίως 160 εκατ από τους τόκους του ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές Cocos, περίπου 39 εκατ από το ομολογιακό tier 2 και περίπου 200 εκατ ως management fee για το deal με την Intrum που εκτιμάται ότι στο τέλος θα απομένει ένα καθαρό κέρδος για την Intrum 70 εκατ ετησίως.
Η Πειραιώς βέβαια δεν θα πληρώνει στο εγγύς μέλλον τους 1250 εργαζομένους θα έχει ένα ετήσιο όφελος 30 με 32 εκατ ευρώ.
Παρ΄ όλα αυτά και η Εθνική και η Πειραιώς θα δεχθούν μεγάλη πίεση στα προ προβλέψεων έσοδα από τόκους.
Οι τράπεζες συνολικά εμφανίζουν έσοδα από τόκους από δάνεια που δεν είναι ενήμερα υπολογίζονται σε 500-600 εκατ ευρώ όπερ σημαίνει ότι τα πραγματικά επίπεδα των εσόδων από τόκους είναι χαμηλότερα από τα εμφανιζόμενα.
Εάν σε αυτή την εξίσωση ληφθούν υπόψη
1)Το απόθεμα προβληματικών ανοιγμάτων 80 δισεκ.
2)Την χαμηλής ποιότητας κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών από τα 25 δισεκ. ενσώματα ίδια κεφάλαια τα 21 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογία και τα 16 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι τραπεζικές μετοχές μπορεί να έχουν κερδοσκοπικές αναλαμπές προσεχώς λόγω και της νίκης της ΝΔ στις εκλογές και της αυτοδυναμίας αλλά δεν παύουν να αποτελούν μια φούσκα.
Ήδη οι τράπεζες βρίσκονται σε επίπεδα όπου τα ανοδικά τους περιθώρια είναι ελάχιστα.
Το bankingnews πριν εμφανιστούν η HSBC ή η J P Morgan που αναφέρουν ότι τα ανοδικά περιθώρια είναι ελάχιστα πλέον για τις τραπεζικές μετοχές, προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι το βασικό τραπεζικό πάρτι έχει τελειώσει.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα έρθουν αναβαθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι τράπεζες θα αυξήσουν την έκθεση τους στα ομόλογα, η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα στα μέσα του 2020 και όλα αυτά θα συντηρήσουν το ανοδικό σενάριο στις τράπεζες.
Και ενώ όλα αυτά μπορεί να έχουν μια βάση η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ αδύναμες.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης