Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κ. Μποτόπουλος (ΚΙΝΑΛ) στο ΒΝ: Το κέντρο του άξονα και το δηλητήριο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Κ. Μποτόπουλος (ΚΙΝΑΛ) στο ΒΝ: Το κέντρο του άξονα και το δηλητήριο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Άρθρο του Κώστα Μποτόπουλου, Συνταγματολόγου και υποψηφίου βουλευτή Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ στο bankingnews.gr
Σε τούτες τις εξαιρετικά κρίσιμες αλλά και εξαιρετικά προβλέψιμες εκλογές, δεν διακυβεύεται μόνο η εναλλαγή στην εξουσία.
Υπάρχουν και μια σειρά από λιγότερο προφανή, όχι όμως δευτερεύουσας σημασίας, στοιχήματα, στην έκβαση των οποίων πιστεύω ότι το ΚΙΝΑΛ έχει, φύσει και θέσει, εκόν αλλά ακόμα και άκον, πρωταγωνιστικό ρόλο.
Γι’ αυτό όχι απλώς η επιβίωση αλλά και η ενίσχυση του αποτελούν δημοκρατική αναγκαιότητα.
Το πρώτο στοίχημα έχει να κάνει με τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι θεσμοί υπέστησαν τεράστια κατάπτωση, σχεδόν μετάλλαξη, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κάτι που καθιστά υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της επόμενης ημέρας τη δημοκρατική ανάταξη.
Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, τα κόμματα που κυβέρνησαν όχι μόνο δεν πρόσθεσαν έστω ένα λιθαράκι στο δημοκρατικό κεκτημένο της χώρας αλλά τράνταξαν τα θεμέλια του οικοδομήματος: το Σύνταγμα (που παραβιάστηκε επανειλημμένα, με αιχμές την υπόθεση των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, τη σκευωρία Novartis, την προετοιμασία της συνταγματικής αναθεώρησης), τη νομιμότητα (στήριξη παρακράτους υπό διάφορες μορφές), την ελευθερία του λόγου (επιχείρηση άλωσης του Τύπου και φίμωσης πολιτικών αντιπάλων), τη διάκριση των λειτουργιών (κάμψη ανεξαρτησίας Δικαιοσύνης και ανεξάρτητων αρχών, κομματικός ρόλος προέδρων Βουλής, συμμετοχή δικαστών ή πρώην δικαστών σε κύκλους της εξουσίας), τη λογοδοσία της εξουσίας (που προτιμήθηκε να γίνει με ψεύδη και προπαγάνδα από τα υπόγεια του Μαξίμου, ενώ οι υπουργοί δεν προσέρχονταν ή δεν απαντούσαν τη Βουλή).
Η επόμενη Βουλή έχει να ψηφίσει νέο Σύνταγμα και η επόμενη κυβέρνηση να επαναφέρει σε τροχιά ορθής λειτουργίας όλους τους θεσμούς.
Η στήριξη του ΚΙΝΑΛ σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη αλλά και καίρια, λόγω δημοκρατικής ευαισθησίας, εμπειρίας και των στελεχών που διαθέτει.
Στο δεύτερο στο οποίο το ΚΙΝΑΛ μπορεί και πρέπει να συμβάλει είναι το μπόλιασμα της «εφαρμοσμένης πολιτικής» με στοιχεία σοσιαλδημοκρατικής λογικής.
Πέρα από το ζήτημα της αυτοδυναμίας ή όχι της επόμενης κυβέρνησης, το διπλό στραπάτσο της τελευταίας δεκαετίας –Μνημόνια και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ- επιβάλλει συμπλεύσεις, συγκλίσεις και αλληλοτροφοδοτήσεις για να ξαναπάρει μπρος η χώρα.
Σε αυτόν τον αγώνα, το ΚΙΝΑΛ έχει να κομίσει εξισορροπητικές αρχές και προτάσεις σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς: κοινωνική πολιτική, ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο, φροντίδα για το περιβάλλον, βελτίωση δημόσιων υποδομών και αγαθών -ιδίως στην Παιδεία, την Υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση-, ουσιαστική ισότητα των φύλων, έμφαση στην καινοτομία και στον πολιτισμό.
Ειδικά σε ζητήματα οικονομίας, το ΚΙΝΑΛ, έχοντας αποτινάξει αγκυλώσεις του παρελθόντος, κάνει λόγο και μπορεί να συμβάλει σε μια εξωστρεφή πολιτική, σε μια ισορροπία δημόσιου και ιδιωτικού, σε ένα αξιόπιστο μίγμα φόρων, εξόδων, εξορθολογισμών και εξοικονομήσεων, στην αναγέννηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω κινήτρων και όχι επιδομάτων, σε μια βελτίωση της εταιρικής κουλτούρας και του επενδυτικού κλίματος.   
Ως τρίτο κρίσιμο στοίχημα βλέπω την πρόσδεση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πολιτικό σχέδιο με τρόπο ουσιαστικό, δηλαδή μέσω επιλογών και πράξεων και όχι απλώς ωραίων λόγων.
Η κρίση, αλλά και οι πρόσφατες ευρωεκλογές, έφεραν στο προσκήνιο μια Ευρωπαϊκή Ένωση πιο συνειδητοποιημένη, λιγότερο μονολιθική, ακόμα περισσότερο «σοσιαλδημοκρατική», αφού, παρότι οι σοσιαλδημοκράτες δεν κυβερνούν σε πολλές χώρες, οι ιδέες τους κυριαρχούν εντός των ευρωπαϊκών οργάνων.
Η χώρα μας είναι ανάγκη όχι απλώς να αποκτήσει και πάλι αξιοπιστία, μετά τη διπλή γλώσσα και, πολλές φορές, την ανοιχτή κοροϊδία που επεφύλαξε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς η απερχόμενη κυβέρνηση, αλλά και να επιχειρήσει να μπει στο κέντρο των κοινών αποφάσεων, όπως είχε καταφέρει επί εποχής Σημίτη.
Το ΚΙΝΑΛ ξέρει, μπορεί και θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά σε αυτήν την κατεύθυνση.
Τελευταίο αλλά όχι ύστατο, και ασφαλώς κρισιμότητας σημασίας, βλέπω το ζήτημα της πολιτιστικής ανόρθωσης.
Το ήθος και ύφος των ΣΥΡΖΑΝΕΛ ενστάλαξε στην πολιτική διαπάλη αλλά και στην κοινωνική ζωή το δηλητήριο του διχασμού, της αγένειας, της αμορφωσιάς, της ήσσονος προσπάθειας και της παραβατικότητας.
Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν διορθώνονται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε είναι δυνατόν να το προσπαθήσει μόνη της οποιαδήποτε κυβέρνηση, η οποία μοιραία θα υποστεί, από νωρίς, τη φθορά της εξουσίας.
Το παράδειγμα όλων των πολιτικών δυνάμεων έχει παιδευτική και ουσιαστική σημασία και είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αλλά και όσοι θα εκπροσωπήσουν το ΚΙΝΑΛ από διάφορες θέσεις έχουν συνείδηση αυτής της αποστολής και βούληση να τη θέσουν στην υπηρεσία της κοινωνίας.
Για όλα αυτά τα ζητήματα, για τα οποία περιέχονται αναφορές και προτάσεις στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ, η παράταξή μας έχει ρόλο κεντρικό. Όχι απλώς με τη «γεωγραφική» έννοια, λόγω της θέσης της στο κέντρο του κομματικού φάσματος, αλλά και με την ποιοτική, λόγω ιστορίας, εμπειρίας, αρχών και βούλησης.
Ο άξονας της νέας μέρας όχι μόνο περιέχει μια ανανεωμένη ελληνική σοσιαλδημοκρατία αλλά και γυρίζει γύρω από αυτήν.
Αρκεί να πείσουμε τους πολίτες, τόσο στις εκλογές όσο και μετά από αυτές, ότι η παράταξη που πήρε τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ δικαιούται μια τρίτη ευκαιρία στην ιστορία της και μια πρώτη μετά την κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης