Τελευταία Νέα
Διεθνή

Salvini: Οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να αλλάξουν, όποιος και αν επιλεχθεί για τα αξιώματα

Salvini: Οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να αλλάξουν, όποιος και αν επιλεχθεί για τα αξιώματα
Τί είπε ο Matteo Salvini μετά τη Σύνοδο της ΕΕ
Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αλλάξουν άσχετα με το ποιος θα επιλεχθεί για τα ανώτατα αξιώματα του μπλοκ, επέμεινε ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini -σε δηλώσεις του μετά τη Σύνολο Κορυφής.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Giussepe Conte δήλωσε «θετικός» στις επιλογές της Ε.Ε. για τα ανώτατα αξιώματα.

Ο Matteo Salvini τείνει να εξελιχθεί στον ισχυρό άνδρα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει όλο το βάρος της οικονομικής πολιτικής της Ιταλίας.
Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, λίγα 24ωρα μετά τη νίκη του στις ευρωεκλογές, ο Matteo Salvini μαζί με τους ανώτατους συμβούλους του ανακοίνωσε στον Ιταλό Υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, ότι θα αναμειχθεί περισσότερο στην οικονομική πολιτική ζωή της χώρας.
Ούτε λίγο ούτε πολύ τόνισε στον Tria ότι η νίκη του, του δίνει μία νέα αίσθηση ευθύνης για την οικονομική ζωή της χώρας, γι’ αυτό και ζήτησε να δει την τακτική του Ιταλού Υπουργού Οικονομικών στο θέμα της υπεράσπισης του προϋπολογισμού στην Κομισιόν.
Η επιρροή και η ενίσχυση της Lega δεν έχει αντιληπτή μόνο στην Ιταλία αλλά και σε ευρύτερους κύκλους της Ε.Ε.
Η καθυστέρηση -μέχρι τότε- των ηγετών της Ε.Ε. να καταλήξουν σε διαδόχους των αξιωμάτων φαίνεται να ευνοεί τον Salvini, ο οποίος στο καθιερωμένο πλέον μήνυμά του στους ακολούθους του στα κοινωνικά δίκτυα, τόνισε πως είπε στον Ιταλό πρωθυπουργό ότι ο πρόεδρος της Κομισιον δεν μπορεί να είναι ούτε σοσιαλιστής ούτε κομμουνιστής ούτε αριστερός.
«Θα βάλουμε υπεύθυνο έναν σοσιαλιστή μόνο και μόνο για να κάνουμε το χατίρι της κυρίας Merkel;», προσέθεσε.
Φαίνεται πως η Ιταλία, μέσα σε τέτοια οικονομική πίεση, μπορεί να εξελιχθεί σε δύσκολο σύμμαχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν, με το ΑΕΠ να βρίσκεται στο 132% και την κυβέρνηση να μειώνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2019 για να αποφύγει τις κυρώσεις.
Πάντως ο Matteo Salvini και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν την δυνατότητα να φέρουν προβλήματα στην νομισματική πολιτική της Ε.Ε.
Σαν αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τελεσίγραφο στην Ιταλία: να περιορίσει το έλλειμμα ή να αντιμετωπίσει την πιθανότητα προστίμου μέχρι 9 δις. ευρώ.
Ο Salvini είναι έτοιμος να απασφαλίσει.
Ισχυρίζεται πως το σχέδιό του για φορολογικές περικοπές 15 δισ. ευρώ θα βοηθήσει την ιταλική οικονομία να ορθοποδήσει.
Όσο όμως οι αποφάσεις για την ηγεσία της Ε.Ε. καθυστερούν τόσο το θέμα της Ιταλίας αναβάλλεται, καθώς κανείς δεν έχει διάθεση για περαιτέρω αντιπαράθεση.
Οι αποδόσεις των ομολόγων έπεσαν κάτω από το 2% από τότε που οι λαϊκιστές του Salvini ανέλαβαν την εξουσία, με την ΕΚΤ να ετοιμάζεται να δώσει περισσότερα κίνητρα.
Αφότου δέχτηκε τα συγχαρητήρια διαφόρων ηγετών και λίγο μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, ο Salvini δήλωσε σε Ιταλούς βουλευτές και αξιωματούχους ότι σκοπεύει να προχωρήσει στα φορολογικά του σχέδια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αντιπαράθεση με την Ε.Ε. θα είναι βάναυση.
Συμβούλεψε μάλιστα τους συνεργάτες του να μην μιλούν ανοιχτά για τα προβλήματα των εταίρων του, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Τα ιταλικά ΜΜΕ δεν θεωρούν απίθανο η Lega να «τραβήξει την πρίζα» και ο Salvini να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο το κόμμα θα έπαιρνε περίπου 38%.
Έτσι κι αλλιώς η κόντρα μεταξύ του Salvini και του ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, εντείνεται.
Ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών έχει δικιά του πολιτική και εκλογική βάση, πράγμα στο οποίο υστερούν τόσο ο Giuseppe Conte όσο και ο Giovanni Tria.
Μετά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Οικονομικών ο Salvini μίλησε για την ανάγκη μας «κοινής στάσης» απέναντι στην Ε.Ε.
Ρώμη και Βρυξέλλες προσπαθούν να περιορίσουν ή και να ανακόψουν τα πιο ριζοσπαστικά ένστικτα του Salvini.
Πράγματι, ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν μπορεί να μην είναι τόσο ελαστικός όσο ο Z. C. Juncker στο θέμα της νομισματικής χαλάρωσης που κράτησε αυτά τα χρόνια το κόστος δανεισμού της Ιταλίας υπό έλεγχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης