Διεθνή

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκαν κατά +1,6% οι τιμές παραγωγού, σε ετήσια βάση, τον Μάιο του 2019

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκαν κατά +1,6% οι τιμές παραγωγού, σε ετήσια βάση, τον Μάιο του 2019
Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,1%
Περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη για τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (2/7) στοιχείς της Eurostat, τα οποία αποδείχθηκαν οριακά κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, έναντι πτώσης -0,3% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή άνοδο της τάξεως του +0,1%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά +1,6% έναντι ετήσιας ανόδου +2,6% τον Απρίλιο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +1,7%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος καταγράφηκε στον τομέα της ενέργειας, και συγκεκριμένα στο +3,1%, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τις τιμές κεφαλαιουχικών αγαθών και διαρκών καταναλωτικών αγαθών ενισχύθηκαν κατά +1,6% και +1,4% αντίστοιχα.
Η ετήσια άνοδος για τις τιμές μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών διαμορφώθηκε στο +0,9%, ενώ οι τιμές ενδιάμεσων αγαθών ενισχύθηκαν κατά +0,8% σε σχέση με τον Μάιο του 2018.
Εάν εξαιρεθούν οι τιμές στον τομέα της ενέργειας, τόσο ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά +1% σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση δε σημειώθηκε κάποια μεταβολή.
Όσον αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές παραγωγού παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση, ενώ σε σύγκριση με τον Μάιο του 2018 καταγράφηκε άνοδος της τάξεως του +1,9%.
Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος καταγράφηκε στη Ρουμανία (+5,9%), τη Λετονία και την Ουγγαρία (αμφότερες στο +5,4%), καθώς και τη Σλοβασία (+4,1%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης