Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποστολάκης: Αντιμετωπίζουμε με στρατηγική ψυχραιμία τις προκλήσεις της Τουρκίας – Αυτό δεν είναι αδυναμία

Αποστολάκης: Αντιμετωπίζουμε με στρατηγική ψυχραιμία τις προκλήσεις της Τουρκίας – Αυτό δεν είναι αδυναμία
Είμαστε υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων είπε ο κ.Αποστολάκης
Την θέση ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και σταθερά προσηλωμένη στην υπεράσπιση των εθνικών της θέσεων διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, τονίζοντας ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων δυνητικών προκλήσεων και προβλημάτων.
Σε ομιλία του με θέμα την «Άμυνα της Ελλάδας και την Πολιτική Ασφαλείας σε μία ταραχώδη περιοχή» («Greece's Defence and Security Policy in a Turbulent Region»), στο πλαίσιο του Β' κύκλου εργασιών του Διεθνούς Θερινού Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου 2019 «New State of Affairs in the Western Balkans and the Eastern Mediterranean» ο κ.Αποστολάκης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων δυνητικών προκλήσεων και προβλημάτων, με ορθολογικό τρόπο και στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, που να ευνοεί την εξασφάλιση των εθνικών της συμφερόντων».
«Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως εθνική προτεραιότητα τη συνεργασία, την ειρήνη και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πάροχο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Η Ελλάδα οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εποικοδομητικής διάδρασης» τόνισε ο κ.Αποστολάκης, ο οποίος αναφερόμενος στην Τουρκία, υποστήριξε ότι «έχουμε να συμβιώσουμε με έναν δύσκολο γείτονα».
«Αντιμετωπίζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου και τις διάφορες ανυπόστατες αιτιάσεις, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία.
Η στάση μας αυτή είναι αυτονόητο δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως αδυναμία» είπε ο κ.Αποστολάκης, ο οποίος αναφερόμενος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας - Τουρκίας, επανέλαβε ότι «αποτελεί πεποίθησή μου ότι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να μείνει ανοιχτός».
«Επιδιώκουμε την ύφεση της έντασης, καθώς, όπως λέω πάντα, η συσσώρευση έντασης εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος και ενέχει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.
Εμείς, σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή, όμως, προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Η πολιτική βούληση, αλλά και η αποτρεπτική ισχύς και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών, έχουν καταστήσει το μήνυμα αυτό σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις» υποστήριξε ο κ.Αποστολάκης.
Με αφορμή, την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ.Αποστολάκης εξήρε τη στάση της διεθνούς κοινότητας ιδιαίτερα της ΕΕ, που «για πρώτη φορά στέλνει ένα τόσο ξεκάθαρο μήνυμα υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας, και σαφούς υποστήριξης των θέσεων της Κύπρου».
«Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου και παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους για τις επόμενες ενέργειες» υποστήριξε ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης