Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σε άνοδο η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας το 2019 παρά τη μείωση της τιμής του πετρελαίου

Reuters: Σε άνοδο η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας το 2019 παρά τη μείωση της τιμής του πετρελαίου
Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και το τεράστιο δημοσιονομικό της έλλειμμα 
Αύξηση κατά 1,6% σημείωσε η ανάπτυξη της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας το πρώτο τετράμηνο του 2019, ελαφρώς αυξημένη από τις αρχικές προβλέψεις καθώς οι μειώσεις στην παραγωγή αργού πετρελαίου πλήττουν σημαντικά την μεγαλύτερη σε πετρελαιοπαραγωγό χώρα του πλανήτη.
Ο πετρελαϊκός τομέας κατέγραψε αύξηση κατά 1% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, αύξηση διπλάσια του ρυθμού που σημειώθηκε την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά κατά πολύ χαμηλότερη από το προηγούμενο τετράμηνο όταν το πετρέλαιο παρουσίαζε αύξηση κατά σχεδόν 6% σε ετήσια βάση.
Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου περισσότερο από ό, τι περίμενε η αγορά.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, δήλωσε ότι οι περικοπές πιθανότατα θα παραταθούν για εννέα ακόμη μήνες.
Αυτό αναμένεται να επηρεάσει την ανάπτυξη του πετρελαϊκού τομέα φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μη πετρελαϊκός τομέας παρουσίασε ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο κατά 2,1%, από 1,8% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Η μη πετρελαϊκή δραστηριότητα σημειώθηκε κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σημείωσε αύξηση 2,3%.
Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των μέτρων λιτότητας που αποσκοπούν στη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
Το 2017, η οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που είχε ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία , ενώ πέρυσι η ανάπτυξη ήταν στο 2,21%, ενισχυμένη ουσιαστικά από την έντονη ανάπτυξη του πετρελαϊκού τομέα.
Το ΔΝΤ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η πραγματική άνοδο της οικονομίας, εκτός εκείνης που οφείλεται στο πετρέλαιο, αναμένεται να ενισχυθεί στο 2,9% το 2019, βοηθώντας τη συνολική οικονομική ανάπτυξη να φτάσει το 1,9%, ενισχυμένη ελαφρώς από το 1,8% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης