Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Οι 5 αλήθειες για τη χρηματοπιστωτική τεχνολογία

tags :
ΔΝΤ: Οι 5 αλήθειες για τη χρηματοπιστωτική τεχνολογία
Άρθρο του ΔΝΤ για τη fintech 
Τις πέντε αλήθειες για τη χρηματοπιστωτική τεχνολογία (financial technology, fintech) παραθέτει σε άρθρο του (συγγραφείς οι Tobias Adrian και Ceyla Pazarbasioglu) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως αναφέρεται, από την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης σε κινητές εφαρμογές, η τεχνολογία συμβάλλει στην αύξηση της πρόσβασης σε ασφαλή και αποδοτικά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες.
«Δεδομένου ότι η fintech προσφέρει την ευκαιρία ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης και επέκτασης της χρηματοοικονομικής ένταξης σε όλες τις χώρες, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα έλαβαν έρευνες σε κεντρικές τράπεζες, υπουργεία οικονομικών και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες σε 189 χώρες για διάφορα θέματα και έλαβαν 96 απαντήσεις.
Η νέα μας εργασία αναφέρει λεπτομερώς τα αποτελέσματα της έρευνας μαζί με τα ευρήματα άλλων περιφερειακών μελετών και προσδιορίζει επίσης τομείς διεθνούς συνεργασίας -συμπεριλαμβανομένων των ρόλων για το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα- και στο οποίο χρειάζονται περαιτέρω εργασίες από τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τη θέσπιση προτύπων όργανα», σχολιάζεται.
Όπως υπογραμμίζουν οι συγγραφείς, η μεγαλύτερη ανησυχία όλων είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Ορισμένα από τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα:

1. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο είναι υψηλή σε όλες τις χώρες και οι περισσότερες χώρες και επιχειρήσεις διαθέτουν πλαίσια για την προστασία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

2. Η Ασία βρίσκεται πιο μπροστά από άλλες περιοχές σε ό,τι αφορά στη fintech, ειδικά η Κίνα και η Ινδία.
Ωστόσο, η χρήση του fintech στην περιοχή παρουσιάζει μεγάλα κενά μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ανδρών και γυναικών, αγροτικών και αστικών περιοχών.

3. Η υποσαχάρια Αφρική είναι παγκόσμιος ηγέτης στην καινοτομία, την υιοθέτηση και τη χρήση του κινητού τηλεφώνου για τις χρηματικές συναλλαγές.
Περίπου 10% του ΑΕΠ σε συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω κινητών χρημάτων, σε σύγκριση με μόλις 7% του ΑΕΠ στην Ασία και λιγότερο από 2% του ΑΕΠ σε άλλες περιοχές.

4. Η Ευρώπη δεν είναι ενωμένη όσον αφορά την υιοθέτηση της fintech.
Δεδομένου του υψηλού επιπέδου κινητής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο διαδίκτυο, το δυναμικό είναι πολύ υψηλό για τη βελτίωση της πρόσβασης και της χρήσης πληρωμών και άλλων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη.

5. Τα ψηφιακά νομίσματα που υποστηρίζονται από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κανονικά.
Περίπου το 20% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι διερευνούν τη δυνατότητα έκδοσης τέτοιων νομισμάτων.
Αλλά ακόμα και τότε, το σχέδιο βρίσκεται σε αρχικά στάδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης