Δυνητικά τι θα κάνει το Fairfax στην Ελλάδα; - Θα αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, θα πουλήσει έως 20% της Eurobank στην Pimco;

Δυνητικά τι θα κάνει το Fairfax στην Ελλάδα; - Θα αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, θα πουλήσει έως 20% της Eurobank στην Pimco;
Το Fairfax κάποια στιγμή σε ένα βάθος χρόνου 18 με 24 μηνών θα μπορούσε να πωλήσει το 15% με 20% της Eurobank που κατέχει στην Pimco....
Το πολύ ενδιαφέρον deal της Eurobank με την Pimco για την διαχείριση των προβληματικών δανείων ύψους 26 δισεκ. ευρώ φέρνει στην επιφάνεια διάφορα σχέδια που αφορούν το μέλλον.
Τι θα κάνει το Fairfax;
Τι θα κάνει η Pimco που πραγματοποίησε ένα μεγάλο deal με την Eurobank και είναι και μέτοχος με 5% ή 185 εκατ μετοχές;
Πολύ έμπειρος τραπεζίτης ανέφερε στο bankingnews τα εξής.
«Αυτή την στιγμή η Eurobank έχει τέσσερα ισχυρά πλεονεκτήματα ενώ με την Grivalia και το deal με την Pimco τιμήματος 460 με 500 εκατ θα ενισχύσει προσωρινά… τα κεφάλαια 1,4 δισεκ. ευρώ περίπου.
1)Έχει ένα πολύ ισχυρό διεθνή επενδυτή με 33% το Fairfax που έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα και πλέον κερδίζει.
2)Έχει αποκτήσει επίσης ένα ισχυρό μέτοχο την Pimco με ποσοστό 5% και ταυτόχρονα είναι το fund που ανέλαβε την διαχείριση των 26 δισεκ. NPEs.
3)Είναι η πρώτη τράπεζα που υλοποιεί εμπροσθοβαρώς σχέδιο μείωσης των NPEs
4)Διαθέτει ένα πολύ ισχυρό και όπως αποδεικνύεται αποτελεσματικό management υπό τον Καραβία.
Με αυτά τα πλεονεκτήματα τι θα μπορούσε να κάνει τόσο το Fairfax όσο και η Pimco;
-Το Fairfax θα μπορούσε να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική όχι μέσω της Eurolife αλλά απευθείας το Fairfax.  
Η πιθανότητα το ενδιαφέρον να εκδηλωθεί μέσω της Eurolife είναι πολύ περιορισμένη έως μηδενική.
-Το Fairfax κάποια στιγμή σε ένα βάθος χρόνου 18 με 24 μηνών θα μπορούσε να πωλήσει το 15% με 20% της Eurobank που κατέχει στην Pimco.
Το Fairfax κατέχει σήμερα 33% των μετοχών ή 1,22 δισεκ. μετοχές.
Το 20% αντιστοιχεί σε 740 εκατ μετοχές με τιμή πώληση π.χ. 1,20 ευρώ σημαίνει 880 εκατ ευρώ ουσιαστικά το Fairfax θα έχει βγάλει την επένδυση του, θα διατηρεί ποσοστό 13% και όλες τις άλλες στρατηγικές συμμετοχές.
Να σημειωθεί ότι είχε επενδύσει στην Eurobank 934 εκατ στα 2,5 ευρώ που λόγω της απορρόφησης της Grivalia αναπροσαρμόστηκε η τιμή στα 0,93 με 0,94 ευρώ.
-Η Grivalia εκ νέου θα διαχωριστεί από την Eurobank και θα εξελιχθεί σε μια ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης ακινήτων.
Το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί μόνο προφανώς εάν αποφασίσει το Fairfax να πουλήσει μετοχές στην Eurobank.
-Το Fairfax θα μπορούσε από τα 3,5 δισεκ. senior bond κύρια ομόλογα που θα εκδώσει η Eurobank για τα 9,4 δισεκ. προβληματικά δάνεια των προγραμμάτων Pillar και Cairo… να πουλήσει π.χ. 2 δισεκ. senior bond στο Fairfax ή στην Pimco.
Η Eurobank θα αφαιρούσε κίνδυνο από τον ισολογισμό και οι επενδυτές θα έπαιρναν ένα αξιοπρεπές επιτόκιο.
Το σχέδιο αυτό καθίσταται πιθανό εάν εφαρμοστεί το APS ή Ιταλικό μοντέλο που θα φέρει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS