Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παν. Βλάχος (ΚΙΝΑΛ): Δυστυχώς οι νέοι κάνουν 2 και 3 δουλειές για να βγάλουν έναν μισθό

Παν. Βλάχος (ΚΙΝΑΛ): Δυστυχώς οι νέοι κάνουν 2 και 3 δουλειές για να βγάλουν έναν μισθό
Συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Βλάχου, υποψηφίου με το Κίνημα Αλλαγής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, στο bankingnews.gr
Ο 40άρης Παναγιώτης Βλάχος κατεβαίνει στην πολιτική ως υποψήφιος στο  Βόρειο Τομέα   της Αθήνας με το ΚΙΝΑΛ δίνοντας το δικό του αγώνα έχοντας ως εφόδια  το πάθος και το όραμα η Ελλάδα να κάνει νέα περπατησιά με αξιοκρατία, με καλύτερες  οικονομικές  συνθήκες για τους νέους.
Το μοντέλο «έχω μπάρμπα στην Κορώνη» ανήκει σε ένα κακό  παρελθόν όταν σήμερα οι νέοι διαθέτουν υψηλά προσόντα  και προσδοκούν σε αξιοκρατικές διαδικασίες.
Δεν είναι  δυνατόν σήμερα ένας νέος σήμερα να κυνηγά  3 και 4 δουλειές για να έχει έναν μισθό  
Μπαίνω στην πολιτική για να το ξαναγράψουμε, με τις γνώσεις αλλά και την ελπίδα της γενιάς της κρίσης ότι θα πετύχει εκεί που απέτυχαν οι παλαιότεροι.    
Ο  υποψήφιος   βουλευτής  με το  ΚΙΝΑΛ  υποστηρίζει  ότι δεν μπει στη λογική της συγκυβέρνησης  με τη Νέα Δημοκρατία.
Δεν βλέπω κανέναν λόγο να πληρώσει ξανά ακριβά το Κίνημα Αλλαγής  υπουργικά κοστούμια συγκυβέρνησης και δη, με τη Νέα Δημοκρατία, που όπως φαίνεται θα είναι πρώτο κόμμα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Παναγιώτη Βλάχουστο δημοσιογράφο  Νίκο Θεοδωρόπουλο

Οι άνθρωποι της ηλικίας σας και ειδικά με τα προσόντα τα δικά σας προτιμούν να φύγουν  από την Ελλάδα. Εσείς όχι μόνο μείνατε αλλά  κατεβαίνετε ως υποψήφιος  με το ΚΙΝΑΛ ; Τι σας έφερε στην πολιτική σκηνή;

Παναγιώτης Βλάχος: Άλλοι φεύγουν για το εξωτερικό, άλλοι μένουν και περνούν δύσκολα. Με ενδιαφέρουν εξίσου και οι δύο. Δεν θέλω μια κοινωνία που κοιτά χαμηλά, που δεν πιστεύει στον εαυτό της, που θεωρεί ότι τίποτε δεν αλλάζει. Εμείς προλάβαμε και τις καλές μέρες του ’80 και του ’90, τότε που χτιζόταν η μεσαία τάξη και όλοι γνώριζαν ότι το αύριο θα είναι καλύτερο. Εκείνο το κοινωνικό συμβόλαιο, που έφερε πλούτο και τον διένειμε σχετικά δίκαια, δεν έπαψε να υπάρχει στη μνήμη και στις καρδιές μας. Μπαίνω στην πολιτική για να το ξαναγράψουμε, με τις γνώσεις αλλά και την ελπίδα της γενιάς της κρίσης ότι θα πετύχει εκεί που απέτυχαν οι παλαιότεροι. Με περισσότερες γνώσεις, ταπεινότητα, συνεργασία και δικαιοσύνη.

Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να βρει τα βήματά του προς την κοινωνία; Μπορεί να κρατήσει τους νέους στην Ελλάδα; Υπάρχει μέλλον για τους 30αντάρηδες;

Παναγιώτης  Βλάχος: Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντοτε το κόμμα των κοινωνικών συμμαχιών. Έκανε τους μη-προνομιούχους μεσαία τάξη και δημιούργησε ευκαιρίες για όλους του Έλληνες πολίτες. Σήμερα οι 30άρηδες ζουν σε επισφάλεια, με αβέβαιες ή κακοπληρωμένες δουλειές, ανεργία, κακές κοινωνικές υπηρεσίες. Φορτώνουν στο ΠΑΣΟΚ μεγάλες ευθύνες γι’ αυτό που ζουν, αλλά αν το ΠΑΣΟΚ δεν έβαζε φρένο στη χρεοκοπία, θα συζητούσαμε σε πολύ χειρότερη βάση. Για να γίνει κόμμα της καρδιάς τους πρέπει να συνεχίσουμε να τους ακούμε, να παράγουμε θέσεις που τους αφορούν για το περιβάλλον, την εργασία, την τεχνολογική αλλαγή, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό. Πάντα υπάρχει μέλλον, αλλά μερικές φορές κρύβεται από τη σκόνη των ψεμάτων και του λαϊκισμού. Σας θυμίζω ότι οι μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα ερχόντουσαν πάντα από το προοδευτικό χώρο. Προκαλώ τους αναγνώστες σας να σκεφτούν έστω και μια μεγάλη κοινωνική και διοικητική μεταρρύθμιση που πέτυχαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα βρουν.

Το  ΚΙΝΑΛ είναι πρόθυμο να συνεργασθεί με το πρώτο κόμμα για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος ; Ποια συμφωνία  θα κάνατε εσείς με το πρώτο κόμμα με όφελος την παραμονή  ή την επιστροφή των νέων στη χώρα τους;

Παναγιώτης  Βλάχος Αν ρωτήσετε αυτούς που έφυγαν θα σας πουν ότι η βασική τους ανησυχία δεν είναι τόσο η οικονομική τους κατάσταση, όσο η έλλειψη αξιοκρατίας, ομαλότητας, δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Ξέρετε, είναι σημαντικό να μπαίνει 30 του μήνα και να ξέρεις ότι θα πληρωθείς ή δεν θα πρέπει να πάρεις τηλέφωνο τον τριτοξάδερφο του κομματάρχη θείου από την Κορώνη για να βρεις δουλειά. Για παράδειγμα, εμείς λέμε ότι κανείς δεν θα προσλαμβάνεται στο Δημόσιο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ, θα δώσουμε φοροαπαλλαγές σε όσους προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους, θα φέρουμε ξανά το ολοήμερο σχολείο και νηπιαγωγείο για τα νέα ζευγάρια. Όσοι ενσωματώσουν τις προτάσεις μας, συμφωνούν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στη συνταγματική αναθεώρηση, θα έχουν την ανοχή μας. Αλλά σε συγκυβέρνηση δεν θα μπούμε. Σε ο,τι με αφορά, δεν βλέπω κανέναν λόγο να πληρώσει ξανά ακριβά το Κίνημα Αλλαγής υπουργικά κοστούμια συγκυβέρνησης και δη, με τη Νέα Δημοκρατία, που όπως φαίνεται θα είναι πρώτο κόμμα.

Το ΚΙΝΑΛ τι έχει να πει στους πτυχιούχους οι οποίοι αναγκάζονται να  γίνονται  ντελιβεράδες ή προτιμούν να ανοίξουν σουβλατζίδικο για να ξεκινήσουν  μία  δραστηριότητα;

Παναγιώτης  Βλάχος Την αλήθεια. Ότι για να πιάσει τόπο το πτυχίο πρέπει διαρκώς να επιμορφώνονται, να γίνονται καλύτεροι, να αποκτούν δεξιότητες. Άρα ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο ή Σχολή θα συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης, ενώ ο ΟΑΕΔ θα σταματήσει να είναι οργανισμός διαχείρισης της ανεργίας και θα μετατραπεί σε εργαλείο προώθησης της εργασίας. Ότι θα τους δώσουμε περισσότερες επιλογές, τόσο με χαμηλότερους φόρους, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές όσο και καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες. Μεγαλύτερη προστασία στα εργασιακά τους δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, κίνητρα να ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση με φοροαπαλλαγές για 3 χρόνια ή 5 χρόνια αν είναι άνεργοι ή γυναίκες. Αξίζει να ρίξουν μια ματιά στο Σχέδιο Ελλάδα, που είναι το πρόγραμμά μας.

Έχετε εμπειρία από ξένα πανεπιστήμια. Μπορεί τα δημόσια πανεπιστήμια να φθάσουν  στα επίπεδα των ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πιστεύετε ότι χρειαζόμαστε  την ίδρυση  ιδιωτικών πανεπιστημίων μετά την αναγκαία  αλλαγή του Συντάγματος;

Παναγιώτης  Βλάχος Σαφώς και τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να φτάσουν το επίπεδο των ξένων. Διαθέτουμε πολύ καλούς καθηγητές κι εξαιρετικούς φοιτητές. Πολλοί από αυτούς γίνονται δεκτοί στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού και  διαπρέπουν. Αυτό σημαίνει πως κάτι κάνουμε λάθος. Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα κολλέγια που γίνονται . Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε πως η ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων θα λύσει το πρόβλημα της υποβάθμισης των δημοσίων κι ότι ο ανταγωνισμός θα τα λύσει όλα. Θεωρούμε, όμως, πως ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο για τα μη-κρατικά πανεπιστήμια σε συνδυασμό με ένα επίσης σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για δημόσια, όπως ο νόμος Διαμαντοπούλου επί ΠΑΣΟΚ, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση την Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Πώς αντιλαμβάνεστε την 4η βιομηχανική επανάσταση όταν η Ελλάδα είναι ουραγός  της  τεχνολογίας; Εκτιμάται  ότι είναι σε θέση ο ιδιωτικός  και κρατικός τομέας να προλάβουν  τις  τεχνολογικές εξελίξεις θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα  τη χρήση της τεχνολογίας;

Παναγιώτης  Βλάχος Δεν την βλέπω ακόμη στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθει. Έχουμε πλεονεκτήματα που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να αυτοματοποιήσουμε λειτουργίες του κράτους και να αναβαθμίσουμε τις επιχειρήσεις μας, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών. Με ενδιαφέρει κυρίως να ξεκινήσουμε ένα εθνικό διάλογο για το ζήτημα, ώστε να μην πληγεί η εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα. Δεν ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου κάνεις 2-3 δουλειές για να βγει ένας μισθός και κάποιοι ζουν με επιδόματα εξαιτίας των θέσεων εργασίας που μπορεί να χαθούν. Η σχέση κεφαλαίου-εργασίας έχει αλλάξει δομικά υπέρ του πρώτου και αυτό δε μπορεί να αφήνει τους προοδευτικούς αδιάφορους είτε αυτό λέγεται Βιομηχανική Αλλαγή ή Καινοτομία.

Οι  νέοι θα προσέλθουν στις εκλογές  της 7η Ιουλίου ή θα προτιμήσουν την αποχή εκδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αποστροφή τους προς την πολιτική;     

Παναγιώτης  Βλάχος Κινδυνεύουμε να γίνουμε μια δημοκρατία χαμηλής έντασης και ενέργειας, όπου οι πολίτες θεωρούν προδικασμένα τα αποτελέσματα και τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Σίγουρα, το γεγονός ότι καλούμαστε να πάμε στις κάλπες για Τρίτη Κυριακή μέσα σε ενάμιση μήνα και μάλιστα στην καρδιά του καλοκαιριού, σίγουρα δεν βοηθάει. Από την άλλη, είναι υποχρέωση μας να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Μόνο όσοι ψηφίσουν μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Αν μη τι άλλο, υπάρχουν προγράμματα. Αξίζει να αφιερώσει κάποιος μισή ώρα και να διαβάσει τι προτείνουν τα κόμματα.     

Παναγιώτης Βλάχος - Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978, μεγάλωσε στο Καρπενήσι Ευρυτανίας,  και διαμένει στο Χαλάνδρι.
Σπούδασε Νομική στην Αθήνα και έκανε τα μεταπτυχιακά μου στο Πάντειο (Δίκαιο της Ανάπτυξης), στο London School of Economics (Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση) και στο Harvard Kennedy School of Government (Δημόσια Διοίκηση).
Εργάζεται  στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος στρατηγικής, επικοινωνίας και καινοτομίας.
Ίδρυσε την πρωτοβουλία Vouliwatch, την πολιτική κίνηση “Μπροστά” και συντονίζω τις έρευνες στο Ινστιτούτο για την Τοπική Διακυβέρνηση και την Καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου.
Είναι ένας από τους 211.191 συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Γραμματέας Νεοφυούς και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης