Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπογράφονται οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης - Ανάδοχος η κοινοπραξία ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ

tags :
Υπογράφονται οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης - Ανάδοχος η κοινοπραξία ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ
Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει με πανηγυρικό τρόπο στην Αθηναΐδα
Σήμερα Πέμπτη (27/6) αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την ανάθεση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Νότια και Νοτιοδυτικά στην κοινοπραξία της ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ.
Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει με πανηγυρικό τρόπο στην Αθηναΐδα και όχι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως έχει γίνει με όλες τις προηγούμενες ανάλογες συμβάσεις. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Άλλωστε την υπογραφή προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Παρασκευή, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Οι διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ήταν σε εξέλιξη επί μήνες.
Στο φόρουμ των Δελφών τον Μάρτιο στελέχη της εταιρείας και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ είχαν παροτρύνει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές εκκρεμότητες ώστε να δρομολογηθούν οι έρευνες.
«Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Υποστήριξε πως οι ενέργειες της Αθήνας αναβαθμίζουν τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή και επιτρέπουν την αξιοποίηση ενεργειακού πλούτου.
«Σε αυτό δεν θα μας σταματήσει κανείς και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονες μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε.

Αιχμές από Μανιάτη

Πάντως οι δηλώσεις αυτές του κ. Τσίπρα έχουν σχολιαστεί αρνητικά από τον πρώην υπουργό Ενέργειας και υποψήφιο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του έχει επισημάνει ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν ζητηθεί εδώ και 2,5 χρόνια από την κοινοπραξία EXXON MOBIL -TOTAL - ΕΛΠΕ και τις οποίες αδικαιολόγητα καθυστερεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Μανιάτης μίλησε επίσης για θράσος του κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι συνεχίσει έναν μακρόπνοο σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αφού όπως σημειώνει: Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο καταψήφισε το νόμο και όλες τις συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων που κατατέθηκαν το 2014, αλλά πολύ περισσότερο είναι ο πολιτικός που καταψήφισε το άρθρο 156 του Ν. 4001/2011 για την Ελληνική ΑΟΖ  το φθινόπωρο του 2011.
«Είναι ο πρωθυπουργός, προσέθεσε ο κ. Μανίατης, που όχι μόνο δεν είχε μακρόπνοο σχεδιασμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά αντίθετα υπονόμευε τη μεγάλη εθνική, πατριωτική, προσπάθειά μας της περιόδου 2011 – 2014, με την οποία κατοχυρώσαμε απόλυτα σε επίπεδο ΕΕ και ΟΗΕ τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ. Κατοχύρωση με βάση την οποία προχωρήσαμε στο μεγάλο διεθνή διαγωνισμό στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, για τον οποίο μας είχε καταγγείλει ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, οι υπονομευτές της εθνικής αυτής προσπάθειας επαίρονται γι’ αυτά που υπονόμευαν ασύστολα. Ακόμη χειρότερα δεν έχουν προκηρύξει εδώ και 4,5 χρόνια τα δύο θαλάσσια οικόπεδα 15 και 20 στο ανατολικότερο άκρο νότια της Κρήτης, που έχουμε προκηρύξει από το 2014 και που θα απέτρεπε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ σε σχέση με τη Λιβύη. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για προκήρυξη διαγωνισμού, συνεχίζουν να κωφεύουν στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».


Οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές Νότια και Δυτικά της Κρήτηςsym26.6
Έκταση συμβατικών περιοχών: Δυτικά Κρήτης: 20.058,4 km2
Νοτιοδυτικά Κρήτης: 19.868,37 km2

Ιστορικό

Πρόκειται για διαδικασία που κινήθηκε μετά από αίτημα των ενδιαφερόμενων τον Μάιο του 2017.
•    22.06.2017: ΥΑ για την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος
•    22.07.2018: ΥΑ για το είδος της σύμβασης, επιλέχθηκε η «Σύμβαση Μίσθωσης»
•    11.08.2017: ΥΑ «Προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ‘Δυτικά Κρήτης’ και ‘Νοτιοδυτικά Κρήτης’»)» (ΦΕΚ 2848 Β’)
•    2.12.2017: Δημοσίευση της πρόσκλησης του Διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωση.
•    Κατατέθηκε 1 εκδήλωση ενδιαφέροντος ανά περιοχή
•    09.03.2018: Σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης
•    Διαδικασία αξιολόγησης
•    03.07.2018: ΥΑ για ορισμό Επιλεγέντος Αιτούντος
•    Κάλυψη από ΣΜΠΕ
•    Έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο
•    27.06.2019: Υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου δια του Υπουργού ΠΕΝ, της ΕΔΕΥ Α.Ε. και των εκπρόσωπων των εταιρειών
•    Θα ακολουθήσει κατακύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή

Υπογράφοντες τις συμβάσεις:

-    Γιώργος Σταθάκης (ΥΠΕΝ), Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
-    Γιάννης Μπασιάς (ΕΔΕΥ Α.Ε.), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
-    Bernard Clement (Total E&P Greece B.V.), Vice president Caspian & Southern Europe, Total Exploration and Production
-    Jonathan Wilson (ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.), New Opportunity Manager for the Europe Caspian Region (Exploration)
-    Αλεξόπουλος Γιώργος (ΕΛΠΕ Α.Ε.), Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.

Ανάδοχη κοινοπραξία:

-    «Total E&P Greece B.V.» (40%)
-    «ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.» (40%)
-    «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε» (20%)

Χρονοδιάγραμμα έρευνας

Διαρκεί 8 έτη με δυνατότητα παράτασης.
Το στάδιο αυτό διαιρείται στις κάτωθι 3 διαδοχικές ερευνητικές φάσεις:
•    Πρώτη Φάση: 3 έτη
•    Δεύτερη Φάση: 3 έτη
•    Τρίτη Φάση: 2 έτη

Πρόγραμμα ελαχίστων εργασιών κατά φάση:
Α’ φάση:
•    Πρόσκτηση 3250 χλμ. 2D σεισμικών δεδομένων
•    Επιφανειακή γεωχημική έρευνα (SGE)
Β’ φάση:
•    Πρόσκτηση 1500 τετραγωνικών χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων
Γ’ φάση:
•    Μία (1) γεώτρηση - 4000μ. (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού)

Περιβαλλοντική συμμόρφωση

•    Υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε κάθε φάση.
•    Προβλέπεται η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών. Στόχος της είναι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Επιπλέον, η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον τα παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.
•    Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan – EAP). Η αποδοχή του ΠΣΔ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του και κατά συνέπεια για την έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
•    Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη).
•    Συντάσσεται Περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το Ετήσιο πρόγραμμα εργασιών
•    Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου ΥΑ στο οποίο συμμετέχουν άτομα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες (Ν 4602/2019).

Οικονομικό όφελος Δημοσίου

Κατά την έναρξη κάθε φάσης ο ανάδοχος καταθέτει εγγυητικές επιστολές όπως σε κάθε πιθανή παράταση.
Τόσο κατά τη φάση έρευνας όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:
•    κατά τη φάση έρευνας:
o    1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της Σύμβασης (Signature Bonus)
o    στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών)
•    κατά τη φάση εκμετάλλευσης:
o    καθ’ όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties)
o    καταβάλλονται 200 ευρώ / km2 της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος
o    επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης