Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το 0,4% του ΑΕΠ το 2020 θα κοστίσει ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας

Fitch: Το 0,4% του ΑΕΠ το 2020 θα κοστίσει ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας
H Fitch Ratings προειδοποιεί για τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου στο παγκόσμιο ΑΕΠ
Η επιβολή δασμών 25% στα εναπομείναντα κινεζικά αγαθά -αφορούν ετήσιες εισαγωγές αξίας περίπου 300 δισεκ. δολαρίων- από την Ουάσιγκτον θα συρρικνώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,4% το 2020, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως υπενθυμίζει ο αμερικανικός οίκος, η παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί φέτος σε 2,7% και 2,4% την επόμενη χρονιά, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης για Κίνα και ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 0,6 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2020, αντίστοιχα.
«Η επιβολή δασμών σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα που εξετάζονται από την αμερικανική κυβέρνηση θα σημάνει σημαντική κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.
Οι πρόεδροι κκ Trump και Xi δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι εμπορικές συνομιλίες θα επαναληφθούν κατά την επικείμενη συνάντηση της G-20, όπου προγραμμάτισαν να συναντηθούν αυτοπροσώπως.
Η Fitch αξιολόγησε ένα σενάριο κατά το οποίο οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 25% στα εναπομείναντα κινεζικά αγαθά και η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίποινα, επιβάλλοντας δασμό 25% στις αμερικανικές εισαγωγές που δεν έχουν επηρεαστεί από τον εμπορικό πόλεμο μέχρι σήμερα.
Το σενάριο υποθέτει επίσης ότι η Κίνα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και ως αποτέλεσμα το γουάν θα υποτιμηθεί κατά 5%.
Η Fed θα ανταποκριθεί με μείωση των επιτοκίων.
Για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δασμοί θα οδηγούσαν αρχικά σε χαμηλότερους όγκους εξαγωγών και υψηλότερες τιμές εισαγωγής, με τις τελευταίες να αυξάνουν το κόστος των επιχειρήσεων και να μειώνουν τους πραγματικούς μισθούς.

Image

Επίσης, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και οι τιμές των μετοχών θα επιβραδυνθούν, σταθμίζοντας περαιτέρω τις επιχειρηματικές επενδύσεις και μειώνοντας την κατανάλωση μέσω ενός πλούτου.
Μακροπρόθεσμα, οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα επηρεάζονται καθώς οι τοπικές επιχειρήσεις είναι λιγότερο εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό και έτσι θα αντιμετωπίσουν λιγότερα κίνητρα για να επιδιώξουν κέρδη απόδοσης.
Η εξαγωγική ανταγωνιστικότητα στις χώρες που υπόκεινται σε δασμούς θα μειωνόταν, με αποτέλεσμα χαμηλότερους όγκους εξαγωγών.
Οι αρνητικές επιπτώσεις από τη μείωση της ζήτησης κατά την εξαγωγή θα επεκταθούν μέσω των πολλαπλασιαστικών επιπτώσεων στις βιομηχανίες.
Αυτές οι επιπτώσεις θα μεταφερθούν σε άλλους εμπορικούς εταίρους που δεν εκτίθενται άμεσα στους δασμούς», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν ακόμη και εάν η ανταπόκριση της νομισματικής πολιτικής ήταν επαρκής.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης