Τι σημαίνουν αναβάθμιση σε investment grade το β΄ 6μηνο του 2020 για την Ελλάδα και ώριμη αγορά για το χρηματιστήριο Νοέμβριο 2020 από MSCI;

Τι σημαίνουν αναβάθμιση σε investment grade το β΄ 6μηνο του 2020 για την Ελλάδα και ώριμη αγορά για το χρηματιστήριο Νοέμβριο 2020 από MSCI;
Δύο σημαντικά γεγονότα θα λάβουν χώρα από το β΄ 6μηνο του 2020 η Ελλάδα πιθανότατα θα αναβαθμιστεί σε investment grade σε επενδυτική βαθμίδα και είναι πολύ πιθανό το ελληνικό χρηματιστήριο να αναβαθμιστεί σε ώριμη από αναδυόμενη αγορά ίσως τον Νοέμβριο του 2020.

Τι σημαίνει βαθμολογία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα

Έχει καλλιεργηθεί μια προσδοκία ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε investment grade σε επενδυτική βαθμίδα σύντομα.
Πρώτα από όλα θα πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι επενδυτική βαθμίδα investment grade, τι σημαίνει για την Ελλάδα, τις τράπεζες και τους πολίτες και το κυριότερο πότε χρονικά θα μπορούσε η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Οι εταιρίες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s, DBRS και Scope ουσιαστικά 5 οίκοι αξιολόγησης αποτελούν σημείο αναφοράς για χιλιάδες εταιρίες, επενδυτές, funds, τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο.
Η πιστοληπτική ικανότητα είναι το πιστοποιητικό ενός κράτους και μιας εταιρίας για το κόστος δανεισμού των ομολόγων κρατικών και εταιρικών, εάν μια εταιρία ή ένα κρατικό asset είναι επενδύσιμο ή όχι και άλλα…
Η πιστοληπτική ικανότητα ουσιαστικά είναι ένα διαβατήριο για μια χώρα ή μια εταιρία να δανειστεί από τις αγορές, να προσελκύσει επενδυτές γενικώς να είναι επενδύσιμο assets.
Οπότε η έννοια πιστοληπτική ικανότητα έχει βαρύνουσα σημασία καθώς εάν μια χώρα π.χ. δεν έχει πιστοληπτική ικανότητα κανείς επενδυτής δεν δείχνει ενδιαφέρον η χώρα ή η εταιρία βρίσκεται στην αφάνεια.
Σχεδόν όλα τα κράτη έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση καθώς η παγκοσμιοποίηση επέβαλλε κοινούς κανόνες στο επενδυτικό κεφάλαιο και μια ρήτρα εξ αυτών είναι οι οίκοι αξιολόγησης.
Οι οίκοι αξιολόγησης δημιουργήθηκαν μετά το 1837.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος πολλές φορές έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα θα βαθμολογεί ως investment grade ως επενδυτική βαθμίδα.
Οι αξιολογήσεις θα λέγαμε ότι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες αυτές που είναι επενδυτική βαθμίδας δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα και αυτές που δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας δηλαδή junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Τα ομόλογα σκουπίδια έχουν διαβαθμίσεις με βάση το ρίσκο, η Ελλάδα είχε φθάσει μέχρι την επιλεκτική χρεοκοπία.
Οι κλίμακες αξιολόγησης θεσμοθετήθηκαν πριν 80 χρόνια και στηρίζονται στο βρετανικό αλφάβητο.
Οι χώρες που έχουν βαθμολογία investment grade θεωρούνται χώρες υψηλής αξιοπιστίας, το χρέος είναι βιώσιμο άρα και εξυπηρετήσιμο και αντιμετωπίζονται από τους διεθνείς επενδυτές με όρους κανονικότητας.
Οι κεντρικές τράπεζες έδωσαν βαρύτητα στην επενδυτική βαθμίδα γιατί μόνο ομόλογα που χαρακτηρίζονται investment grade συμμετέχουν στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης QE.
Έτσι εξηγείται γιατί τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Χρονικά πότε η Ελλάδα θα μπορούσε να βαθμολογεί σε επενδυτική βαθμίδα;
Η περίπτωση της Κύπρου είναι ένας καλός χρονικός οδηγός για το πότε μπορεί να αναβαθμιστεί η Ελλάδα.
Η Κύπρος τον Οκτώβριο του 2016 είχε βαθμολογία ΒΒ- (όπως είναι σήμερα η ανώτατη βαθμολογία της Ελλάδος από την Fitch και DBRs) και χρειάστηκαν να περάσουν δύο χρόνια τον Σεπτέμβριο του 2018 όπου η Standard and Poor’s αναβάθμισε την Κύπρο σε ΒΒΒ- δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα.
Η Κύπρος είχε υψηλό ΑΕΠ, υψηλά NPEs αλλά χαμηλό χρέος προς ΑΕΠ στο 94%.
Με βάση το μοντέλο Κύπρου η Ελλάδα βαθμολογήθηκε ΒΒ- από την Fitch Αύγουστο του 2018 και θα μπορούσε να βαθμολογηθεί σε επενδυτική βαθμίδα προς το τέλος του 2020.
Η Ελλάδα απέχει τρεις βαθμίδες από το να βαθμολογηθεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Όμως η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα ότι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ είναι στο 185% με την χειρότερη σχέση χρέους προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη.
Από την άλλη το χρέος σε σύνολο 357 δισεκ. τα 252 δισεκ. είναι των μηχανισμών στήριξης δηλαδή η δομή του ελληνικού χρέους έχει μοναδικότητα.
Η Ελλάδα άπαξ και έχει μειονέκτημα λόγω χρέους θα πρέπει να επιδείξει πολύ καλά στοιχεία στο ΑΕΠ δηλαδή ρυθμό ανάπτυξης υψηλό π.χ. 4% που αναφέρει ο Μητσοτάκης με παράλληλη μείωση των NPEs των τραπεζών σε τέτοιο βαθμό που να αναγνωρίζεται η μείωση του κινδύνου.

H MSCI θα επανεξετάσει πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε ώριμη αγορά τον Νοέμβριο του 2020

Τον Νοέμβριο του 2020 η Morgan Stanley Capital International θα επανεξετάσει πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από αναδυόμενη σε ώριμη από emerging market σε development market αναφέρει πηγή κοντά στον αμερικανικό οίκο.
Πολλοί θα σκεφθούν ότι ο Νοέμβριος του 2020 είναι πολύ μακριά αλλά ως γνωστό οι οίκοι σχεδιάζουν τις κινήσεις τους πριν τις υλοποιήσουν ειδικά σε αυτή την κατηγορία 14-16 μήνες νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έγινε η πρώτη αγορά μετοχών της ζώνης του ευρώ που υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη, ο σχεδιασμός ξεκίνησε αρχές του 2012.  
Οι βασικοί λόγοι ήταν
1)Η δραματική αύξηση του κινδύνου χώρας και των ομολόγων
2)Η αρχόμενη κατάρρευση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών
(Το 2013 οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ήταν 6 με 7,4 δισεκ. πριν εγκλωβιστούν στο καθοδικό σπιράλ καταστροφής)
3)Η μεγάλη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ
4)Πολλά χρηματιστηριακά εργαλεία όπως το short selling ήταν ανενεργά
5)Η κατάρρευση των κεφαλαιοποιήσεων συνολικά όπου με βάση τις μεθοδολογίες μόνο μια εταιρία πληρούσε τα κριτήρια.

Τι σημαίνει αναβάθμιση σε ώριμη αγορά;

Το ειδικό βάρος της Ελλάδος θα μειωθεί προφανώς γιατί είναι διαφορετική η σύνθεση του δείκτη των ώριμων αγορών από τις αναδυόμενες στις οποίες ήδη βρίσκεται η Ελλάδα.
Η υποβάθμιση αποδείχθηκε στρατηγικά αρνητική εξέλιξη γιατί διαψεύστηκαν όλα τα σενάρια περί εισροών και αύξησης του ειδικού βάρους…
Όλα αυτά αποδείχθηκαν ότι δεν είχαν καμία σημασία γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο κατέρρευσε.
Το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο είναι όμως οι λόγοι που θα οδηγήσουν την MSCI σε αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε ανεπτυγμένη από αναδυόμενη.
Να σημειωθεί ότι συνήθως οι μεγάλες αλλαγές στους δείκτες σημειώνονται κάθε Νοέμβριο και δεν είναι σαφές εάν θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο ή θα υλοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2020.
Για να υπάρξει αναβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς σε ώριμη απαιτούνται
1)Να υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για το χρέος
2)Να αυξηθεί το ΑΕΠ της Ελλάδος
3)Να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε investment grade δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα
4)Να αυξηθεί σημαντικά η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων εταιριών του FTSE 25
Προφανώς αυτό σημαίνει άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς.
5)Όλα τα βασικά εργαλεία της αγοράς όπως το short selling να λειτουργούν εύρυθμα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS