Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος για τον χρυσό, στα 1.418,70 δολ. - Πιέσεις από δηλώσεις Powell

tags :
Οριακή άνοδος για τον χρυσό, στα 1.418,70 δολ. - Πιέσεις από δηλώσεις Powell
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 50 σεντς ή μόλις 0,04%, στα 1.418,70 δολ. ανά ουγγιά
Με οριακά κέρδη έκλεισε σήμερα (25/6/2019), για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, ο χρυσός, κλείνοντας εκ νέου σε υψηλό σχεδόν έξι ετών, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε χθες την επιβολή νέων «σκληρών κυρώσεων» ενάντια στο Ιράν, ως απάντηση στην κατάρριψη ενός αμερικανικού drone από ιρανικές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα, την ίδια ώρα που δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με την Τεχεράνη.
Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα κοντά στο Στενό του Ορμούζ με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από αυτές και την Τεχεράνη να αρνείται τις κατηγορίες.
Ωστόσο, δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Jerome Powell, περιόρισαν τα κέρδη του πολύτιμου μετάλλου, καθώς πυροδότησαν αμφιβολίες σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίασή της, τον Ιούλιο.
Ο Powell δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα αξιολογεί το κατά πόσον οι τρέχουσες οικονομικές αβεβαιότητες δικαιολογούν μια μείωση των επιτοκίων.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Ιούλιο.
«Νομίζω ότι 50 μονάδες βάσης θα ήταν υπερβολικές», δήλωσε ο Bullard σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Bloomberg».
Σημειώνεται ότι πριν τις δηλώσεις των Powell και Bullard, οι προσδοκίες της αγοράς για μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο διαμορφώνονταν στο 100%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 50 σεντς ή μόλις 0,04%, στα 1.418,70 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2013.
Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ο χρυσός κατέγραψε «άλμα» 4,1%, στον απόηχο των αποφάσεων της Fed, που εμφανίστηκε ανοιχτή σε μια μείωση των επιτοκίων, ακόμη και τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία την επικείμενη συνάντηση ανάμεσα στον Trump και τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα.
Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση των δύο ηγετών, οι βασικοί διαπραγματευτές των δύο κρατών για το εμπόριο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουν τις θέσεις και τις απόψεις της κάθε πλευράς.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), Robert Lighthizer, και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, «αντάλλαξαν απόψεις για οικονομικά και εμπορικά θέματα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης