Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δικαιολογείται η κόπωση στην αγορά – Έχει ξεκινήσει η αποτίμηση της πραγματικότητας, «φαντασιώσεις» τα περί ένταξης των ομολόγων στο QE

Δικαιολογείται η κόπωση στην αγορά – Έχει ξεκινήσει η αποτίμηση της πραγματικότητας, «φαντασιώσεις» τα περί ένταξης των ομολόγων στο QE
Γιατί ενώ προεξοφλείται η αυτοδυναμία της ΝΔ με156 με 158 έδρες η αγορά εμφανίζει σημάδια κόπωσης;
Σημάδια κόπωσης εμφανίζει η χρηματιστηριακή αγορά επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα του bankingnews ότι το βασικό πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ομόλογα έχει τελειώσει.
Προφανώς και θα υπάρξουν και άλλες ανοδικές συνεδριάσεις στο χρηματιστήριο και κάποια ακόμη ανοδικά περιθώρια στα ομόλογα.
Όμως γιατί ενώ προεξοφλείται η αυτοδυναμία της ΝΔ με156 με 158 έδρες η αγορά εμφανίζει σημάδια κόπωσης;
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκηςσκοπίμως καλλιεργούν την εντύπωση ότι ακόμη παίζεται η αυτοδυναμία αλλά αυτό αποτελεί μέρος της πολιτικής στρατηγικής και όχι την πραγματικότητα.

Η χρηματιστηριακή αγορά αρχίζει σταδιακά να αποτιμάει την πραγματικότητά δηλαδή πόσα από αυτά που έχει εξαγγείλει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς να ζητηθούν ισοδύναμα μέτρα.
Πρακτικά έχει ξεκινήσει η αποτίμηση της πραγματικότητας λαμβάνοντας υπόψη ότι
1)Ότι κανένα μέτρο που μειώνει τα έσοδα δεν θα εγκριθεί από τους δανειστές χωρίς ισοδύναμα μέτρα.
Π.χ. η μείωση του εταιρικού φόρου από 28% σε 25% ή η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μέτρα που μειώνουν τα έσοδα άρα οι δανειστές θα ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα.
2)Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι ως δια μαγείας θα επιλυθεί το ζήτημα της ΔΕΗ αλλά όπως αποδεικνύεται στην πράξη π.χ. η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων μαζί με λιγνιτικές ίσως στρατηγικά να είναι λάθος δρόμος για την ανάκαμψη της ΔΕΗ.
Υπάρχουν και άλλες λύσεις που θα καταστήσουν βιώσιμη την ΔΕΗ αλλά χρειάζονται χρόνο και κεφάλαια.
3)Η Τράπεζα της Ελλάδος προσπαθεί να φέρει από την πίσω πόρτα την πρόταση της για τα NPEs δηλαδή SPV όπου θα μεταφερθούν 40 δισεκ. NPEs καθώς και 7,4 δισεκ. DTC δηλαδή λογιστικό κεφάλαιο των τραπεζών.
Η λύση αυτή κατά την ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 700 εκατ ετησίως.
Συν τοις άλλοις η πρόταση της ΤτΕ είναι έωλη και για ένα άλλο λόγο.
Eurobank και Πειραιώς έχουν ήδη προγραμματίσει να διαθέσουν προς αξιοποίηση σε τρίτους επενδυτές περίπου 54 δισεκ.
Η Εθνική ήδη έχει δηλώσει ότι η πρόταση της ΤτΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Ούτε η Alpha bank επί της ουσίας μπορεί να εφαρμόσει μια ανεφάρμοστη πρόταση.
4)Καλλιεργείται ψευδεπίγραφα ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί γρήγορα σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade – όμως άτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από τα μέσα ή τέλη του 2020 και υπό τον όρο ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται και το χρέος θα μειώνεται άπαξ και η Ελλάδα έχει σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 185%.
5)Επίσης έχει καλλιεργηθεί μια φαντασίωση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο QE στην ποσοτική χαλάρωση.
Πρωτίστως η Ελλάδα για να μπορέσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει είτε να είναι επενδυτικής βαθμίδας – που δεν είναι την τρέχουσα περίοδο έχει βαθμολογία ΒΒ- - είτε να βρίσκεται σε πρόγραμμα μνημονίου.
Η Ελλάδα δεν πληροί καμία από αυτές τις προϋποθέσεις.
Όμως υπάρχουν και άλλα δύο εξίσου σοβαρά εμπόδια για την Ελλάδα.
Α)Ο Draghi της ΕΚΤ θα αντικατασταθεί πιθανότατα από τον Viehmann της Bundesbank ο οποίος δεν είναι θιασώτης της ποσοτικής χαλάρωσης.
Προφανώς και ο κεντρικός τραπεζίτης δεν λαμβάνει μόνος του αποφάσεις καθώς υπάρχει διοικητικό συμβούλιο αλλά σίγουρα δεν είναι θιασώτης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Β)Υπάρχει και ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
Εάν υπάρξει νέο QE νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – που δεν είναι καθόλου βέβαιο – η ΕΚΤ θα επαναγοράζει λήξεις ομολόγων χωρίς να αυξήσει τα όρια που έχει σε κάθε χώρα.
Π.χ. εάν από την Πορτογαλία έχει αγοράσει 20 δισεκ. ομόλογα στο νέο QE θα αγοράσει ομόλογα που λήγουν πιθανότατα από την πρωτογενή αγορά από νέες εκδόσεις διατηρώντας όμως το όριο των 20 δισεκ.
Η Ελλάδα που δεν συμμετείχε σε παλαιότερα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν εμπίπτει σε αυτό τον κανόνα, συν τοις άλλοις η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και δεν αναμένεται να αναβαθμιστεί σε αυτή την κατηγορία νωρίτερα από τα μέσα ή τέλη του 2020.
Εάν θεωρητικά η Ελλάδα αναβαθμιζόταν σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade - η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράζει από την πρωτογενή ή δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί θα παραβιάζονται οι κανόνες του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Για να τεθεί απλά τα ελληνικά ομόλογα είναι έως αδύνατο να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης