Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Η χώρα βγήκε από την κρίση και μπορεί να σχεδιάσει μακροπρόθεσμα - Κανένα περιθώριο συνεργασίας με τη ΝΔ

Αχτσιόγλου: Η χώρα βγήκε από την κρίση και μπορεί να σχεδιάσει μακροπρόθεσμα - Κανένα περιθώριο συνεργασίας με τη ΝΔ
"Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό και οικονομικό υπόδειγμα για τη χώρα", τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου
«Η Ελλάδα του 2019 δεν είναι η χώρα της επιτροπείας και της κρίσης.
Είναι μια χώρα που η κυβέρνησή της και ο λαός της έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον της», δηλώνει η  εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπουργός Εργασίας και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου,  σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Newpost.
Όπως αναφέρει, «για πρώτη φορά η χώρα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει μακροπρόθεσμα και όχι με το άγχος της καταστροφής που ήταν αντιμέτωπη για χρόνια.
Έχουμε κερδίσει, δημοσιονομικά και πολιτικά, το δικαίωμα και τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα: να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς και δικαιώματα, να προχωρήσουμε σε δικαιότερη φορολογία, καλύτερη υγεία, παιδεία και κοινωνικό κράτος».
Η ίδια τονίζει πως «είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό και οικονομικό υπόδειγμα για τη χώρα, υπόδειγμα που έχει ως βασικό του πυλώνα τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Αναφορικά με το debate, η κ. Αχτσιόγλου επισημαίνει  ότι η πρόταση του κόμματος είναι «ένα debate με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα -πλην φυσικά της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής- και ένα δεύτερο μεταξύ του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Μητσοτάκη», «αύξηση της προβολής των υπόλοιπων κομμάτων που δεν θα συμμετέχουν σε αυτό το δεύτερο debate», ενώ χαρακτηρίζει αναγκαία μια τηλεμαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη για «να είναι ορατές οι όποιες συγκλίσεις και αποκλίσεις των δύο ανταγωνιστικών σχεδίων για την επόμενη μέρα της χώρα μας».
Μάλιστα, κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να τορπιλίσει αυτή την προοπτική γιατί ακολουθεί την τακτική «η μπάλα στην κερκίδα, ηχηρές αποσιωπήσεις των πιο αντιλαϊκών στοιχείων της ατζέντας της ΝΔ, και κραυγαλέες διαβεβαιώσεις λιτότητας πίσω από γενικόλογα συνθήματα».
Ακόμη, η κ. Αχτσιόγλου χαρακτηρίζει «ακραία νεοφιλελεύθερη» την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι «οι κύριες θέσεις του παραπέμπουν στις συνταγές που βιώσαμε στην πιο σκληρή περίοδο της κρίσης: μείωση της φορολογίας για τους ισχυρούς, απίσχναση του κοινωνικού κράτους, πλήρης ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, χωρίς προστασία των εργαζόμενων».
Η ίδια φέρνει ως παράδειγμα ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι εφόσον υπάρχει συμφωνία εργοδοτών – εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης, θα μπορούν να παρακάμπτονται βασικοί κανόνες προστασίας της εργασίας. Η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση καταψήφισε βασικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων που φέραμε στην Βουλή και τα χαρακτήριζε “ιδεοληψίες της αριστεράς”.  Η ΝΔ ως κυβέρνηση στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν εκτίναξε την ανεργία στο 28%, την ανεργία των νέων στο 60%, μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22%, θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους, κατήργησε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συρρίκνωσε την αποζημίωση απόλυσης και πολλά άλλα».
Επιπλέον, ασκεί κριτική για τη στάση του κ. Μητσοτάκη για τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, σημειώνοντας ότι την καλύτερη απάντηση στις «αστήρικτες κατηγορίες» του, την έδωσε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που «αντέδρασε άμεσα και ξεκάθαρα, ενώ για πρώτη φορά αποφάσισε τη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της ΕΕ».
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου «είναι στενάχωρη η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να κάνει αντιπολίτευση με τόσο μικροπολιτικό τρόπο.
Ακούσαμε μέχρι και ότι ο Πρωθυπουργός δεν έπρεπε να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ σε ημέρα αργίας!».
Υπογράμμισε ότι «χρειάζεται αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και να αποφεύγουμε τις μικροπολιτικές κραυγές που εναλλάσσονται ανάμεσα στην πατριδοκαπηλεία και την αδράνεια».
Κάνοντας αναφορά στα πεπραγμένα και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «δεν μιλάμε για υποσχέσεις αλλά για ένα ρεαλιστκό πρόγραμμα που στηρίζεται στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες χειραφέτησης από τους περιορισμούς των μνημονίων.
Μιλάμε για 500.000 νέες θέσεις εργασίας γιατί ήδη στην πρώτη τετραετία ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήσαμε πάνω από 400.000. Μιλάμε για φοροελαφρύνσεις γιατί κατακτήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο για να τις κάνουμε. Μιλάμε για προσλήψεις και στελέχωση του κοινωνικού κράτους διότι θεμελιώσαμε τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση στον δημόσιο τομέα».
Σε ερώτηση για την επομένη των εκλογών, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τις συνεργασίες, η ίδια υπογραμμίζει ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και καιρό καθαρή και «αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μια προοδευτική πλειοψηφία για τη χώρα, που θα συνεχίσει στον δρόμο της ανάπτυξης, με πραγματικούς πρωταγωνιστές τους εργαζομένους της χώρας, και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους σε όλα τα επίπεδα».
«Η πολιτική και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και φυσικά κανένα περιθώριο συνεργασίας δεν υπάρχει», ξεκαθαρίζει.
Για το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το ίδιο πρέπει να προσδιορίσει ποιος είναι ο ρόλος του και σε σχέση με τα δύο πολιτικά σχέδια που αντιπαρατίθενται στη χώρα αλλά και σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις».
Σημειώνει δε, πως «στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιόμορφη παρέκκλιση.
Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προσδιορίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον κύριο αντίπαλο, φλερτάρει με τη δεξιά παλινόρθωση και αδιαφορεί για τις συνέπειες που θα έχει αυτή στην κοινωνία».
Τέλος, σχολιάζοντας «φωνές» από τις Βρυξέλλες της ΕΕ για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει ότι «στις φωνές αυτές υπάρχει κάτι το γνωστό και συνηθισμένο, αλλά υπάρχει και κάτι καινούργιο».
Όπως εξηγεί, «το γνωστό και συνηθισμένο είναι ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στην ΕΕ, παγίως τα τελευταία χρόνια υποτιμούν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού.
Κάθε χρονιά τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάποια στιγμή υπήρχε μία φωνή στις Βρυξέλλες που προέβλεπε ότι οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν και πολλά χρήσιμα αντηχεία εδώ που έσπευδαν να προβλέψουν μια νέα οικονομική κατάρρευση.
Και κάθε φορά, ερχόταν η διάψευση των προβλέψεων αυτών.  
Αυτό συμβαίνει και τώρα».
 «Υπάρχει όμως και κάτι καινούργιο στις φωνές αυτές.
Είναι η επαναφορά μιας άτζεντας που επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε οριστικά αποσυρθεί από το τραπέζι, όπως το ζήτημα των συμβασιούχων στο Δημόσιο.
Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την ατζέντα που θέτει η ΝΔ για το Δημόσιο.
Αυτό θα πρέπει να είναι σε γνώση των πολιτών .
Όπως, επίσης, σε γνώση των πολιτών θα πρέπει να είναι και το εξής: Η Ελλάδα του 2019 δεν είναι η χώρα της επιτροπείας και της κρίσης. Είναι μια χώρα που η κυβέρνησή της και ο λαός της έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον της», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης