Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε τουρκική γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ - Η Τουρκία σήμερα είναι απομονωμένη

Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε τουρκική γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ - Η Τουρκία σήμερα είναι απομονωμένη
«Δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα γιατί αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πράξη, θα εμποδιστεί», είπε ο Α. Τσίπρας
«Κερδίσαμε μία απόφαση ξεκάθαρη, αυστηρή, αποφασιστική και όχι μόνο σε ρητορικό επίπεδο.
 Η μεγάλη τομή της χθεσινής απόφασης είναι ότι περνάμε από το επίπεδο της ρητορικής καταδίκης στην προαναγγελία αυστηρών και στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας αν συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά», τόνισε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, συνέντευξή του στο CNN Greece (cnn.gr).
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη και πως «η προκλητικότητα της είναι ένδειξη αδυναμίας», ενώ κληθείς να απαντήσει τι θα συμβεί αν πάει γεωτρύπανο στο Καστελόριζο, είπε πως «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδια, και αυτά τα σχέδια είναι σε γνώση μας, τα έχουμε μελετήσει, έχουν έρθει στο ΚΥΣΕΑ, έχουν εγκριθεί.
Δεν θα φτάσουν ως εκεί γιατί θα τους αποτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί».
 «Η Ελλάδα», πρόσθεσε «είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της» και  «δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα γιατί αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πράξη, θα εμποδιστεί».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλη και σημαντική μεταστροφή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων», σημειώνοντας ότι αυτό έχει έρθει ως αποτέλεσμα πολύ σημαντικών προσπαθειών τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από πολυμερείς συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά και από την αναβάθμιση του κύρους της Ελλάδας από τον τρόπο που χειρίστηκε κρίσιμα θέματα, όπως είπε, από την έξοδο από την κρίση μέχρι και το ονοματολογικό με τους βόρειους γείτονες.
Για την Τουρκία  επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή προκαλεί, αλλά η προκλητικότητα της είναι ένδειξη αδυναμίας», ενώ κληθείς να απαντήσει αν ανησυχεί για κάποια σπασμωδική κίνηση απ΄ την Τουρκία, ανέφερε πως οι σπασμωδικές κινήσεις είναι αδιέξοδες.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «ο κίνδυνος ενός ατυχήματος -όχι εσκεμμένου επεισοδίου στο Αιγαίου, στην Ανατολική Μεσόγειο-, υπάρχει ούτως ή άλλως όταν καθημερινά έχουμε παραβιάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο», αλλά «δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει σχεδιασμό να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο, γιατί αν το έκανε αυτό θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τη θέση της».
Υπογράμμισε ότι «η Τουρκία σήμερα είναι απομονωμένη, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», συμπληρώνοντας ότι το κεντρικό δίλημμα για εκείνη είναι «αν θα μείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση ή θα πάει στην Ανατολή».
 Σχετικά με την αναφορά Macron προς τον ίδιο για τις φρεγάτες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με τον Γάλλο Πρόεδρο έχουν μακρά και διαρκή συνεργασία και τα θέματα αυτά τα συζητούν πολύ καιρό, σημειώνοντας ότι στην περιοχή υπάρχουν συμφέροντα που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν καταφέρει να αναδείξουν ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ τής Ευρώπης και ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι και ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα.
Πρόσθεσε ότι στην έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων προχωρά η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα και ότι την επόμενη εβδομάδα «έχουμε υπογραφές σύμβασης για έρευνα και αξιοποίηση στα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης», με τις « εταιρείες που συμμετάσχουν στη διαδικασία είναι και γαλλικές και ιταλικές και αμερικανικές».
Τούτων δοθέντων, όπως εξήγησε, «εδώ δεν πρόκειται για μια αλληλεγγύη ηθικού χαρακτήρα, αλλά όταν γνωρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος ότι η γαλλική Total κάνει έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή και έρχεται αυθαιρέτως και μονομερώς μια κρατική εταιρεία της Τουρκίας - και ενδεχομένως πίσω από αυτές τις κινήσεις υπάρχει το υπονοούμενο ότι μπορεί να εμποδιστούν αυτές οι δραστηριότητες-, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία ούτε καμιά άλλη χώρα να το αφήσει έτσι».
Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί και με διατήρηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων», ενώ σε ερώτηση με αφορμή άρθρο του κ. Σημίτη, είπε ότι «ο κ. Σημίτης και ο κ. Βενιζέλος που μίλησε για συνολικό αναστοχασμό της εξωτερικής πολιτικής στις σχέσεις με την Τουρκία δίνουν κάποια μηνύματα», όχι στον ίδιο, «αλλά προφανώς στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σφυρίζει κλέφτικα δεν απαντά».
«Είναι μηνύματα να αρχίσει να σκέφτεται λογικές οδυνηρών συμβιβασμών στο Αιγαίο και την Κύπρο», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως «η στρατηγική που ακολουθούμε εμείς είναι στρατηγική που διαρκώς ενισχύει τη θέση της χώρας και δεν ανοίγει κανένα παράθυρο υποχωρητικότητας σε θέματα εθνικής κυριαρχίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο».
Κατά τον ίδιο, «η στρατηγική της Ελλάδας τα τελευταία 4,5 χρόνια έχει δυναμώσει όσο ποτέ το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, είναι στρατηγική ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά το ουσιαστικό, το μεγάλο μέτωπο στα εθνικά μας θέματα που είναι η Τουρκία και όχι η Αλβανία ή η Βόρεια Μακεδονία».
«Ακόμα και με την επίλυση του ονοματολογικού που πίκρανε κάποιους, δυναμώσαμε τη διπλωματική ισχύ της Ελλάδας απέναντι στον διεθνή παράγοντα και την Ευρώπη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τις πραγματικές προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας .

Για Μητσοτάκη και εκλογές

«Πίσω από τις μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη κρύβεται ανθρώπινο αίμα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε πως για την εφαρμογή των φοροαπαλλαγών που υπόσχεται ο πρόεδρος της ΝΔ θα χρειαστούν περικοπές δαπανών ύψους 5,5 δισ. ευρώ.
Σημείωσε δε, πως η επιστροφή στον κανόνα ένα προς πέντε για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που επιδιώκει η ΝΔ, σημαίνει λιγότερους δασκάλους, γιατρούς και νοσηλευτές.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει το know how των απολύσεων από όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, λέγοντας ότι «αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές είναι η ίδια η ζωή μας».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το δίλημμα είναι ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα, εξηγώντας ότι από τη μία είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που σχηματοποιείται πίσω από το σύνθημα «Μπροστά, όλοι μαζί» και από την άλλη η πολιτική της ΝΔ που είναι να γυρίσει η χώρα σε όσα έγιναν την περίοδο Σαμαρά «και όποιος αντέξει».
Εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αν και «είναι στόχος δύσκολος αλλά πραγματοποιήσιμος», καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της ΝΔ 500 χιλιάδες ψήφους».
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ποτέ δεν υπήρξαν ευρωπαϊκές εκλογές που να μην εκφραστεί η δυσαρέσκεια των πολιτών προς το κυβερνών κόμμα, προσθέτοντας «το αποτέλεσμα με ανάγκασε να προχωρήσω σε πρόωρες εκλογές, δίνοντας το μήνυμα ότι έλαβα και αυτή τη δυσαρέσκεια υπόψιν».
Κληθείς να απαντήσει για το αν και πότε θα διεξαχθεί  το debate των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ αδικεί τον εαυτό του και τους Έλληνες πολίτες» και τον κάλεσε να έχουν μία τηλεοπτική αντιπαράθεση, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, ενώ τον κατηγόρησε ότι θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος και πως μένει στην επικοινωνιακή ασφάλεια των παράλληλων μονολόγων.
Σχετικά με το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν κανένα κόμμα δεν καταφέρει να έχει αυτοδυναμία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι με βάση τον εκλογικό νόμο, το πρώτο κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «με αυτό το πρόγραμμα που έχει η ΝΔ, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για την επόμενη μέρα των εκλογών».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Α. Σαμαρά ότι ο Ρασπουτίν στην υπόθεση Novartis είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος, συμπληρώνοντας ότι  «ο κ. Σαμαράς και άλλοι που ερευνώνται, συμπεριφέρονται με τρόπο που φωνάζει ότι κάτι δεν πάει καλά».
Ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι δεν φοβάται  ειδικά δικαστήρια, αφού «φοβάται αυτός που έχει κάτι να φοβηθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης