Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεροβασίλη: Οι προτάσεις της ΝΔ και του Μητσοτάκη εξαντλούνται σε ανέξοδους παλικαρισμούς καταστολής

Γεροβασίλη: Οι προτάσεις της ΝΔ και του Μητσοτάκη εξαντλούνται σε ανέξοδους παλικαρισμούς καταστολής
«Όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατήργησε 6.700 οργανικές θέσεις στην Αστυνομία και τώρα θυμήθηκε ότι χρειάζονται προσλήψεις», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη
«Οι προτάσεις της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη εξαντλούνται σε ανέξοδους παλικαρισμούς καταστολής.
Σας θυμίζω ότι περιστατικά υπέρβασης ορίων ήταν συνήθης καθημερινότητα όταν κυβερνούσε η ΝΔ.
Κι αυτό ευαγγελίζεται: τυφλή καταστολή», αναφέρει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Η ίδια σε ερώτηση για τη ΝΔ που υιοθετεί μια ατζέντα σκληρής καταστολής για την πάταξη της εγκληματικότητας, σημειώνει ότι «με τη σκόπιμη καλλιέργεια του φόβου επιχειρούν να κρύψουν τα πραγματικά στοιχεία.
Την τετραετία 2011-2014 ο ετήσιος μέσος όρος ανθρωποκτονιών ήταν 149.
Την επόμενη, 2015-2018, έπεσε στους 85.
Είχαμε μείωση κατά 43%.
Αντίστοιχα οι ληστείες μειώθηκαν κατά 17% και οι κλοπές-διαρρήξεις κατά 9%
Προχωρούμε μεθοδικά και στοχευμένα, με τους δείκτες να αποτυπώνουν τα θετικά αποτελέσματα».
Αναφέρει μάλιστα ότι «όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατήργησε 6.700 οργανικές θέσεις στην Αστυνομία.
Τώρα θυμήθηκε ότι χρειάζονται προσλήψεις στην Αστυνομία», προσθέτοντας ότι «ήταν βέβαια ο ίδιος που τον περασμένο Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ δήλωνε επί λέξει ότι «δεν χρειάζονται νέες προσλήψεις αστυνομικών.
Αρκεί η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».
Μάλιστα τώρα, θέλει προσλήψεις εκτός Πανελληνίων Εξετάσεων, εκτός των Σχολών της Αστυνομίας, με φαστ τρακ τρίμηνη εκπαίδευση.
Ούτε αγροφύλακες να έβγαζε!
Ετσι εννοεί την αξιοκρατία και τόσο αναβαθμισμένη θέλει την κατάρτιση αστυνομικών».
Η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνησή μας ήταν αυτή που προχώρησε στην επαναξιολόγηση της φύλαξης δημόσιων προσώπων. Αποδεσμεύσαμε εκατοντάδες αστυνομικούς, που διατέθηκαν σε πεζές περιπολίες και υπηρεσίες πρώτης γραμμής.
Οι δομές της Αστυνομίας εκσυγχρονίστηκαν και αναδιοργανώθηκαν όταν άλλοι το… συζητούσαν επί 25 χρόνια.
Αποκαλύφθηκαν μισθώματα που πλήρωνε το Δημόσιο σε κλειστούς αστυνομικούς σταθμούς, συγχωνεύτηκαν υπηρεσίες, εξοικονομήθηκαν οικονομικοί πόροι και ανθρώπινο δυναμικό που βγήκε από τα γραφεία».
Αναφορικά με το οργανωμένο έγκλημα και τις οργανώσεις που περιλαμβάνουν και αστυνομικούς η ίδια μεταξύ άλλων, σημειώνει  «δεν σας κάνει εντύπωση ότι επί της δικής μας διακυβέρνησης σε αρκετές υποθέσεις περιλαμβάνονταν αστυνομικοί στις δικογραφίες ως εμπλεκόμενοι;
Αναρωτηθήκατε γιατί αυτό δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια;
Στο παρελθόν, μία κακώς εννοούμενη νοοτροπία ήθελε είτε να μη διατάσσονται ΕΔΕ είτε να σέρνονται μέχρι να ξεχαστούν.
Επιχειρήσαμε να "σπάσουμε" αυτή την παράδοση».
Σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν από το 2015 για «να ξεριζωθούν κατακριτέες και αυταρχικές νοοτροπίες», η κ. Γεροβασίλη τονίζει πως «θεσπίσαμε τον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας υπό τον Συνήγορο του Πολίτη, που εξετάζει καταγγελίες για πράξεις του ένστολου προσωπικού Αστυνομίας, Λιμενικού, Πυροσβεστικής και υπαλλήλων καταστημάτων κράτησης.
Εφαρμόζεται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών για τον χειρισμό θεμάτων που αφορούν τους Ρομά και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού τους.
Δημιουργήθηκε Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ώστε οι καταγγελίες πολιτών να μην πάνε στα αζήτητα και να εξετάζονται από εκπαιδευμένο προσωπικό».
«Ως πολιτική ηγεσία σταθήκαμε σταθερά απέναντι σε πρακτικές κάλυψης μέσω ανοχής ή κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης, καθώς αυτά δεν μπορεί να έχουν χώρο στο συντακτικό της δημοκρατικής αστυνόμευσης και του νομικού μας συστήματος.
Η μεγαλύτερη όμως μεταρρύθμιση έχει να κάνει με τη συνολική κουλτούρα εναντίωσης και καταπολέμησης της κακομεταχείρισης», υπογραμμίζει η κ. Γεροβασίλη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης