Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισημερινός: Ελεύθερος θα αφεθεί ο φίλος του Julian Assange που κρατείται για «κυβερνοπειρατεία»

Ισημερινός: Ελεύθερος θα αφεθεί ο φίλος του Julian Assange που κρατείται για «κυβερνοπειρατεία»
Εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο φίλος του Julian Assange που κρατείται για «κυβερνοπειρατεία»
Δικαστήριο του Ισημερινού έδωσε εντολή χθες Πέμπτη να αφεθεί ελεύθερος ο Ola Bini, Σουηδός πολίτης, προσωπικός φίλος του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, Julian Assange, δύο μήνες μετά τη σύλληψή του διότι φέρεται να συμμετείχε σε απόπειρα κυβερνοπειρατείας σε κυβερνητικούς υπολογιστές.
Πάντως σε βάρος του Ola, 36 ετών, προγραμματιστή που ζει στον Ισημερινό τα τελευταία πέντε χρόνια, συνεχίζει να διενεργείται έρευνα εντός των ορίων της υπόθεσης αυτής· παραμένει επίσης σε ισχύ η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί, διευκρινίστηκε στη δικαστική απόφαση.
Η κράτηση του Ola Bini χαρακτηρίστηκε «παράνομη και αυθαίρετη» με την απόφαση αυτή.
Ο Ola συνελήφθη την 11η Απριλίου στο Κίτο, ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Ιαπωνία, μερικές ώρες αφότου οι αρχές του Ισημερινού ανακάλεσαν το άσυλο που είχαν χορηγήσει στον Julian Assange, ο οποίος ζούσε στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο για σχεδόν επτά χρόνια.
Ο Julian φοβόταν ότι οι αρχές της Βρετανίας ή της Σουηδίας θα τον εξέδιδαν στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία, που συνδέονται με τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks, κυρίως το 2010, εκατοντάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών τηλεγραφημάτων, αρχείων και άλλων ντοκουμέντων.
Η υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού κατηγόρησε τον Σουηδό πως συνωμοτούσε με τον ιδρυτή των WikiLeaks επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης της χώρας των Άνδεων και ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια.
Ο Ola Bini αρνείται τις κατηγορίες.
Το μόνο που παραδέχεται είναι πως είναι φίλος του Julian.
«Το δικαίωμά του στην ελευθερία παραβιάστηκε», αποφάνθηκε χθες ο δικαστής, δίνοντας εντολή να «αποφυλακιστεί αμέσως».
Ο Ola Bini εργαζόταν στο Κέντρο για την Ψηφιακή Αυτονομία, με έδρα το Κίτο.
Πρόκειται για μια οργάνωση που δίνει έμφαση στην κυβερνοασφάλεια και στην προστασία των ιδιωτικών δεδομένων.
Ο συνήγορός του είπε σε δημοσιογράφους ότι θα προσφύγει σε «διεθνή δικαστήρια» και θα τους ζητήσει να αποφανθούν για το εάν και ποια ήταν η «βλάβη» και η «ζημία» που υπέστη ο εντολέας του εξαιτίας της σύλληψής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης