Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Στο 0,7% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο 2019 - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

Ιαπωνία: Στο 0,7% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο 2019 - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις
Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019 ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος
Επιβράδυνση κατέγραψε η άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού στην Ιαπωνία για τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (21/6) στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2018, έναντι ετήσιας ανόδου 0,9% που είχε σημειωθεί τον περασμένο μήνα.
Παράλληλα, εάν εξαιρεθούν οι τιμές των νοπών τροφίμων, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,8% έναντι 0,9% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0,7%.
Εφόσον δεν υπολογιστούν οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, η ετήσια άνοδος διαμορφώνεται στο 0,5% έναντι 0,6% τον προηγούμενο μήνα και έναντι προβλέψεων στο 0,5%.
Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019 ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος, επιβεβαιώνοντας επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να διατηρήσουν την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας υπό πίεση, καθώς διατηρεί το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης στην προσπάθειά της να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού στο 2%.
Οι αξιωματούχοι της τράπεζας έχουν ήδη επισημάνει ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού, τονίζοντας μάλιστα ότι θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης εάν υπάρξει κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομικής ανάκαμψης.
Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 2,1% ετησίως για το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς ο ρυθμός επενδύσεων στους κλάδους κατασκευών και υπηρεσιών έχει αντισταθμίσει την επιβράδυνση που έχει σημειωθεί στον μεταποιητικό κλάδο, εν μέσω πτώσεων στις εξαγωγές.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να σημειωθεί επιβράδυνση μέσα στα επόμενα τρίμηνα, καθώς η εμπορική διαμάχση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχει επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης