Τελευταία Νέα
Speculator

Η … θάλασσα της PwC σε Folli και Creta Farms

tags :
Η … θάλασσα της PwC σε Folli και Creta Farms
Η ανεξέλεγκτη ελεγκτική από την οποία κρέμεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα ερωτήματα για την εφαρμογή των Διεθνών Ελεγκτικών Προτύπων
Είναι η μεγαλύτερη ελεγκτική εταιρία στην Ελλάδα και υποτίθεται ότι έχει κληθεί λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων της να δώσει λύσεις σε σκανδαλώδεις περιπτώσεις όπως τα Folli Follie και η Creta Farms.
Παρ όλα αυτά μέχρι στιγμής η PriceWaterhouseCoopers αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για το ρόλο της στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Στην περίπτωση της Follie υποτίθεται ότι η προθεσμία για να την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων έληγε μετά από παράταση τον Μάιο και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη και καμία ενημέρωση.
Και είναι απορίας άξιον αν στη σύμβαση ανάθεσης με τη Folli Follie αναφέρεται ημερομηνία παράδοσης του έργου δεδομένου ότι αυτό προβλέπεται ρητά από τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα.
Είναι επίσης απορίας άξιον τι πράττει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αν έχει ελέγξει την τήρηση της νομοθεσίας στη συγκεκριμένη διαδικασία  που με την τακτική που ακολουθείται εμφανίζεται να είναι ατέρμονη και κάθε εβδομάδα να κυκλοφορούν φήμες όπως και σήμερα ότι το έργο ολοκληρώνεται.
Και αν η PwC δεν λαμβάνει τα στοιχεία που ζητά είναι προφανές ότι θα μπορούσε να εκδώσει στη Folli Follie πιστοποιητικό με άρνηση γνώμης και να ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στην πτωχευτική διαδικασία καθώς η άρνηση γνώμης δεν εμποδίζει την κίνηση αυτή . Και το ερώτημα είναι αν τελικά η τακτική της PwC στο τέλος της ημέρας λειτουργεί σε βάρος της FF και των συνόλου των μετόχων της δεδομένου ότι πρόκειται για οντότητα δημοσίου συμφέροντος.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Creta Farms όπου η διοίκηση της εταιρίας έχει αναθέσει στην PwC να ελέγξει τη βασιμότητα ή μη των καταγγελιών-ισχυρισμών του κ. Κ Δομαζάκη για χρήματα που έχει βάλει στην εταιρία πράγμα που αναγράφει και ο ορκωτός ελεγκτής στις οικονομικές καταστάσεις του 2018. Ουδείς γνωρίζει ποια ήταν η ημερομηνία παράδοσης του έργου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ανταλλαγή εξωδίκων με αποτέλεσμα να επικρατεί αλαλούμ.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πάλι υποτίθεται ότι περιμένει την έκθεση της PwC αλλά επίσης δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να γνωστοποιηθεί με επίσημο τρόπο ποια είναι η ημερομηνία παράδοσης. Και εδώ το ζήτημα δεν είναι μόνο αυτό καθώς μετά την έκθεση της PwC πρέπει να επιληφθεί και ο ορκωτός ελεγκτής της Creta Farms o κ. Βουνισέας της KPMG που πρέπει να χρειάζεται να προχωρήσει στις διαδικασίες αναμόρφωσης των οικονομικών καταστάσεων.
Υπό αυτά τα δεδομένα το ερώτημα είναι ποια η συμβολή της PwC στη διαλεύκανση σοβαρών υποθέσεων αλλά και ποια η στάση των αρμοδίων εποπτικών αρχών που έχει οδηγήσει σε αλαλούμ και στις δύο περιπτώσεις.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης