Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Euronews: Είναι η Ελλάδα μία ιστορία επιτυχίας;

Euronews: Είναι η Ελλάδα μία ιστορία επιτυχίας;
Δημοσίευμα του Euronews για την Ελλάδα
Μετά από οκτώ χρόνια σε προγράμματα στήριξης, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η Ελλάδα μετρά σχεδόν ένα χρόνο εκτός Μνημονίου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Euronews.
Έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, έχει μειώσει δραστικά την ανεργία και μάλιστα η κυβέρνηση κατάφερε να παρουσιάσει, πριν από έναν περίπου μήνα, πακέτο μέτρων ανακούφισης για τους πολίτες.
«Ένα πακέτο μέτρων στοχευμένων, επεξεργασμένων, σχεδιασμένων εδώ και καιρό» είχε δηλώσει στις 7 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας «με στόχο να διατηρήσουμε αναπτυξιακές προοπτικές για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια αλλά και να ελαφρύνουμε άμεσα τους πολλούς».
Η Ελλάδα έχει καταφέρει να χρηματοδοτείται, πλέον, μόνη της από τις διεθνείς αγορές, αλλά και να γίνει ένας «επενδυτικός παράδεισος» για τα διεθνή κεφάλαια.
«Έχουμε δει την Ελλάδα, τα τελευταία 8-9 χρόνια που ταλαιπωρείται στα ιστορικά χαμηλότερα» εξηγεί ο αντιπρόεδρος της επενδυτικής HellasFin, Παντελής Παπαδόπουλος.
«Όλοι οι κλάδοι έχουν διορθώσει: μεταφορές, εμπορεύματα, ακίνητα, χρηματιστήριο κλπ.
Όλα αυτά, όμως, κάποια στιγμή μετά από τόσο καιρό σημειώνουν μία αντίδραση.
Το βλέπουμε και στον πρώτο προεξοφλητικό παράγοντα, που είναι το χρηματιστήριο».
Ελλάδα: Ιστορία επιτυχίας;
Είναι, λοιπόν, η Ελλάδα, μία ιστορία επιτυχίας;
Μένει να φανεί.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια.
Τώρα, όμως, οι πολίτες πρέπει να ζήσουν με τα απότοκα της κρίσης.
Το βαρύτερο είναι η φορολογία.
Για να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους, άδειασαν αυτά των πολιτών.
«Η μέση ελληνική παραδοσιακή οικογένεια (δύο παιδιά και ένας εργαζόμενος) έχει επιβαρυνθεί τα τελευταία δέκα χρόνια (από το 2010 έως το 2019) με τις αυξήσεις φόρων και εργοδοτικών εισφορών σε ποσοστό που πιθανώς υπερβαίνει το 35%» σημειώνει ο σύμβουλος φορολογικών θεμάτων του ΣΕΒ, Κώστας Σφακάκης.
«Πληρώνουμε άμεσους και έμμεσους φόρους Σκανδιναβίας χωρίς να απολαμβάνουμε τις αντίστοιχες κοινωνικές παροχές.»
Αν προχωρήσουμε σε υψηλότερα εισοδήματα, οι επιβαρύνσεις σε φορους και εισφορές είναι εξαιρετικά σημαντικότερες και μπορεί να φτάνουν έως και 45%.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των υψηλότερα φορολογουμένων χωρών του Ο.Ο.Σ.Α.
Επίσης δυσβάσταχτο χρέος βαραίνει, πλέον, χιλιάδες νοικοκυριά.
Το ιδιωτικό χρέος εκτοξεύτηκε από το 66 στο 137% του ΑΕΠ.
Στα γραφεία των εξειδικευμένων δικηγόρων, συρρέουν πολίτες που προσπαθούν να ρυθμίσουν τα χρέης τους.
«Τα δύο τρίτα αυτού του χρέους αφορά κυρίως ανθρώπους που είτε μειώθηκε 40-50% η σύνταξή τους, είτε μειώθηκε 40-50% ο μισθός τους, είτε -πολύ χειρότερα- έμειναν άνεργοι.
Πολλά ζευγάρια στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να περάσουν σκληρή μακροχρόνια ανεργία, όπου ακόμα έπρεπε να τους ζούνε και οι συνταξιούχοι γονείς τους» σημειώνει ο Στρατής Νικολακέας, νομικός σύμβουλος της Ένωσης Δανειοληπτών.
Ακόμα και ο τουρισμός, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, που κράτησε όρθια την χώρα όταν οι υπόλοιποι οικονομικοί κλάδοι κατέρρεαν, εμφανίζει σημάδια κόπωσης.
Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος αναφέρει:
«Για να μπορέσουμε να απλώσουμε γεωγραφικά αυτό το προϊόν αλλά και σε μεγαλύτερη σεζόν ανά την Ελλάδα, πρέπει να παρθούν σοβαρές αποφάσεις και να μπει μια στρατηγική η οποία περιλαμβάνει επενδύσεις, τοπικές κοινωνίες για να έχουμε μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και όχι αυξομειώσεις των αφίξεων οι οποίες όπως έρχονται μπορούν και να φύγουν».
Όλα αυτά δεν αφήνουν στους πολίτες περιθώρια πανηγυρισμών για το τέλος των Μνημονίων.
Γεγονός που εξηγεί και την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης