Scope: Τα καλά νέα επισκιάζονται για την Ιταλία – Οι τράπεζες καταγράφουν πρόοδο

Scope: Τα καλά νέα επισκιάζονται για την Ιταλία – Οι τράπεζες καταγράφουν πρόοδο
Νέα έκθεση της Scope για την Ιταλία 
Η πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων εβδομάδων επισκιάζει τις θετικές ειδήσεις για την Ιταλία, αναφέρει σε σχόλιό της η Scope Ratings, αναφερόμενη στην σημαντική πρόοδο που έχουν καταγράψει οι τράπεζες της χώρας.
Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, με λίγες εξαιρέσεις, οι ιταλικές τράπεζες φαίνεται να αλλάζουν σελίδα από πλευράς ποιότητας περιουσιακών στοιχείων.
«Η αγορά έχει την τάση να επικεντρώνεται στις κακές ιστορίες και τη στιλπνότητα περισσότερο από ότι στις ευρείες βελτιώσεις.
Με κάποια καθυστέρηση σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές, οι ιταλικές τράπεζες έχουν μειώσει τους δείκτες NPEs τους σε επίπεδα όπου δεν αντιπροσωπεύουν πλέον σημαντικό πιστωτικό ενδιαφέρον.
Με σημαντικές πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές και με λίγη βοήθεια από την κυβέρνηση, οι περισσότερες ιταλικές τράπεζες βρίσκονται εκτός κινδύνου», σχολιάζει ο οίκος, συμπληρώνοντας πως συνολικά η εικόνα είναι μικτή από πλευράς ταχύτητας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Η Banco BPM και η Credito Valtellinese, για παράδειγμα, είναι πολύ δραστήριες.
Οι Banca Popolare di Sondrio και UBI Banca λιγότερο.
Οι τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τις πωλήσεις χαρτοφυλακίου και τις τιτλοποιήσεις.
Είναι πιθανό να δούμε μικρότερου ποσού συμφωνίες σε συνδυασμό με περισσότερες οργανικές βελτιώσεις, καθώς οι ανακτήσεις υπερβαίνουν τις εισροές των νέων ΝΡΕs.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κερδοφορία του κλάδου θα πρέπει να αρχίσει να αντικατοπτρίζει τις χαμηλότερες ανάγκες για τις προβλέψεις. (…)
Η Banca Carige και η Monte dei Paschi di Siena αποτελούν εξαιρέσεις από τη γενικότερη εικόνα».

Αβέβαιη η επιβίωση της κυβέρνησης - Κίνδυνος από τα mini-BOTs

Οι προσεχείς συνομιλίες για τον προϋπολογισμό 2020 της Ιταλίας (BBB+, σταθερό outlook), η επιβίωση της σημερινής κυβέρνησης και οι προτάσεις για νέο νομοσχέδιο για mini-BOTs απειλούν τη χώρα με υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, ανέφερε πρόσφατα (17/6) σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Στις 5 Ιουνίου 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε με διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος την Ιταλία, με την κυβέρνηση να απαντά πως αναμένει το έλλειμμα του 2019 να συγκρατηθεί στο 2,1% -2,2% του ΑΕΠ.
«Οι ανεπαρκείς ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόφαση κατά την προσεχή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουλίου, υποστηρίζοντας μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Δράσεις που θα καθησυχάσουν τους επενδυτές θα είναι πιο σημαντικές από οποιαδήποτε δημοσιονομική εξυγίανση έκτακτης ανάγκης που προστίθεται στον προϋπολογισμό του 2019 στο πλαίσιο των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. (…)
Η πολιτική κατάσταση παραμένει μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας για τις προοπτικές αξιολόγησης, κυρίως όσον αφορά το κατά πόσον θα υπάρξουν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. (…)
Το εάν και πότε η Ιταλία θα προχωρήσει σε εκλογές, κρίνεται ασαφές.
Ο ηγέτης της Lega, Matteo Salvini, έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στην πίεση συμβούλων που επιθυμούν να διαλύσουν την κυβέρνηση συνασπισμού», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης, προσθέτοντας.
«Ενώ μια υποθετική δεξιά κυβέρνηση μετά από νέες εκλογές εκλογή θα μπορούσε να δώσει μικρότερη προτεραιότητα στις δημοσιονομικές δαπάνες, σε σύγκριση με τη σημερινή κυβέρνηση, η ρητορική του Salvini και η δέσμευση για δημοσιονομική επέκταση μέσω χαμηλότερων φόρων σημαίνουν ότι οι ανησυχίες της αγοράς γύρω από την ιταλική βιωσιμότητα του χρέους θα παραμείνει ακόμα κι αν η Lega αρχίσει μια νέα κυβέρνηση».
Μια νέα πηγή αβεβαιότητας προέρχεται από το νομοσχέδιο υπέρ των mini-BOTs
«Η τιτλοποίηση των καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης παρουσιάζει τομείς πρακτικής εφαρμογής, αλλά οι πραγματιστικές πτυχές της πρότασης έχουν επισκιαστεί από υποψίες ότι η ιδέα θα καταλήξει τελικά να μετατραπεί σε νόμιμο νόμισμα, λειτουργώντας ως παράλληλο νόμισμα για το ευρώ, το οποίο θα δημιουργούσε σοβαρά πολιτικά προβλήματα, οικονομικές συνέπειες όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για τη νομισματική ένωση».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS