Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ταχύτερη Ανάρρωση με την Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με την μέθοδο "Superpath"

tags :
Ταχύτερη Ανάρρωση με την Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με την μέθοδο
Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει λίγες ώρες μετά την επέμβαση
Γράφει ο
Κωνσταντίνος Σαράντος
Ορθοπεδικός Χειρουργός, Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ


Τα τελευταία χρόνια, η ολική αρθροπλαστική έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή.
Η ιδέα της προστασίας των μαλακών μορίων με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας έχει έρθει στο προσκήνιο στις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου.
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η χειρουργική επέμβαση με προστασία των μαλακών μορίων δε σημαίνει μόνο μικρή τομή αλλά και διατήρηση και προστασία των σημαντικών μυών και τενόντων γύρω από το ισχίο.
Είναι η διαφύλαξη και η διατήρηση των μαλακών μορίων που επιτρέπει στον ασθενή να κινητοποιηθεί σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση απ’ ό,τι σε εβδομάδες ή και μήνες.
Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών που υποβλήθηκαν σ’ αυτήν την επέμβαση είναι ικανοί να περπατήσουν χωρίς βοήθεια σε λίγες ώρες και να πάρουν εξιτήριο την ίδια ή την επόμενη κιόλας ημέρα, χωρίς τους τυπικούς περιορισμούς (για παράδειγμα να μην διασταυρώνουν τα πόδια, όπως παραδοσιακά συνιστάται στις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου).

Ολική αρθροπλαστική με τη μέθοδο "Superpath"
Η ολική αρθροπλαστική με τη μέθοδο "Superpath" πραγματοποιείται από ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό κατάλληλα εκπαιδευμένων χειρουργών στην Αμερική, Αυστραλία και πρόσφατα στην Ευρώπη και την Ασία.
Με τη μέθοδο Superpath δεν γίνεται χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου.
Το ζητούμενο σε κάθε επιτυχημένη επέμβαση με προστασία των μαλακών μορίων είναι η αποφυγή του τραυματισμού των μαλακών μορίων γύρω από το ισχίο.
Με το να μην εξαρθρώνεται ποτέ χειρουργικά το ισχίο, είναι πολύ λίγοι οι τραυματισμοί των μυών και τενόντων που το περιβάλλουν.
Με αυτήν την χειρουργική τεχνική, η πρόθεση τοποθετείται μέσα στο σώμα χωρίς το ισχίο να στρέφεται σε μη φυσικές θέσεις, όπως συμβαίνει με άλλες τεχνικές.
Με την τεχνική "Superpath" δεν κόβονται μύες κατά την επέμβαση, οι μύες απλώς απωθούνται και η όλη επέμβαση γίνεται από ένα μικρό "παράθυρο" μεταξύ τους (σαν να χτίζεις ένα πλοίο μέσα σε ένα μπουκάλι).
Αποφεύγοντας την διατομή και την αποκόλληση των μυών και των τενόντων γύρω από το ισχίο ελαχιστοποιούνται το τραύμα, ο πόνος και η αιμορραγία που προκαλούνται στα μαλακά μόρια. Έτσι μένουν περισσότερα ανέπαφα μαλακά μόρια και κυρίως οι έξω στροφείς του ισχίου και οι γλουτιαίοι μύς.
Αυτοί οι μυς προλαμβάνουν την εξάρθρωση και επιτρέπουν φυσιολογική βάδιση χωρίς ο ασθενής να "κουτσαίνει" όπως συμβαίνει συχνά με τις παραδοσιακές τεχνικές.
Χάρη στην ελαχιστοποίηση της βλάβης αυτών των σημαντικών μαλακών μορίων, οι ασθενείς μένουν λιγότερο στο νοσοκομείο και περπατούν την ίδια μέρα της επέμβασης.
Επιπροσθέτως, ο πόνος τους είναι σημαντικά λιγότερος.
Η μέθοδος παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2016 στην Ελλάδα (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας) από τον Κωνσταντίνο Σαράντο Consultant Ορθοπαιδικό Χειρουργό από το Πανεπιστήμιακό Νοσοκομείο του Coventry and Warwickshire στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος πραγματοποίησε πρώτος σε όλη την Ευρώπη αυτή την χειρουργική επέμβαση το 2014 μετά από εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον δημιουργό και εμπνευστή της Dr. Jimmy Chow.
Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων με αυτή την μέθοδο και έχει συντελέσει στην εξέλιξή της και προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Είναι επίσημος εκπαιδευτής της τεχνικής "Superpath" στην Ευρώπη κι έχει εκπαιδεύσει σε πάνω από 20 εκπαιδευτικά courses πάνω από 200 χειρουργούς από την Ευρώπη (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρωσία, Σκανδιναβικές χώρες κ.α.), τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης