Κίνδυνος Θάνατος για τη ΔΕΗ το αρνητικό EBITDA στο α΄ τρίμηνο 2019 - Μεγάλες απώλειες -17,32% για την μετοχή

Κίνδυνος Θάνατος για τη ΔΕΗ το αρνητικό EBITDA στο α΄ τρίμηνο 2019 - Μεγάλες απώλειες -17,32% για την μετοχή
Το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφονται ζημιές ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, αλλά και αρνητικό EΒΙTDA κατά 80 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας συνθήκες που φέρουν την επιχείρηση στα πρόθυρα της χρεοκοπίας 

(upd) «Καμπανάκι» για την κατάσταση της ΔΕΗ έχουν χτυπήσει οι οικονομικές υπηρεσίες της εταιρίας προειδοποιώντας για την αδυναμία της εταιρίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι σε εργολάβους, προμηθευτές και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο εάν δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης κατά 300 εκατ. ευρώ.
Αφορμή για το συναγερμό που χτύπησε στη ΔΕΗ στάθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους.
Μετά τα δραματικά αποτελέσματα του 2018 όπου η χρήση έκλεισε με ζημιές άνω των 900 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του έτους φέρεται να κλείνει με ζημιές ύψους 250 εκατ. ευρώ περίπου και αρνητικό EΒΙTDA κατά 80 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας συνθήκες που φέρουν την επιχείρηση στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών η οικονομική διευθύντρια της επιχείρησης κ. Κονιδά ενημέρωσε τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές για τα προβλήματα που δημιουργούνται για την επιχείρηση από τα πολύ κακά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, το οποίο μάλιστα είναι καλύτερο από το δεύτερο λόγω της υψηλής υδραυλικότητας και της αντίστοιχης λειτουργίας των χαμηλού λειτουργικού κόστους υδροηλεκτρικών μονάδων.
Οι επισημάνσεις των οικονομικών υπηρεσιών της ΔΕΗ αναφέρονται στο γεγονός ότι δεν είναι πλέον διατηρήσιμοι δείκτες που διασφαλίζουν τις Τράπεζες έναντι των δανείων που έχουν παραχωρήσει στη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μπορούν να ενεργοποιηθούν ρήτρες για την άμεση επιστροφή των δανείων.
Ένας τέτοιος δείκτης είναι αυτός της ρευστότητας (EBTDA προς τόκους πάνω από δύο), ενώ οι συμβάσεις περιέχουν και ρήτρα επιστροφής δανείου όταν οι ανεξόφλητες οφειλές προς τρίτους κινούνται από ένα όριο και πάνω (πλαφόν) το οποίο η ΔΕΗ, σύμφωνα με την ενημέρωση της κ. Κονιδά ξεπερνάει τον Αύγουστο.
Η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητάει εναγωνίως λύση σωτηρίας  αφού το ενδεχόμενο να «σκάσει η βόμβα» στα χέρια της πριν προλάβει να περάσει στην επόμενη κυβέρνηση είναι πλέον πολύ πιθανό.

Προσπάθεια βελτίωσης του EBIDTA

Οι προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός στην βελτίωση του EBITDA  προκειμένου να διατηρηθεί ο δείκτης ρευστότητας (EBITDA προς τόκους πάνω από δύο) και να μην μπορούν οι Τράπεζες να ενεργοποιήσουν σχετική ρήτρα για επιστροφή των δανείων και αφετέρου στην ενίσχυση της ρευστότητας, ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω ο βαθμός ανταπόκρισης στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργολάβους.
Λύσεις αναζητούνται σε δύο κατευθύνσεις.
Η πρώτη αφορά στην προσπάθεια να μην υπάρξει εγγραφή πρόβλεψης ύψους 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για παρακρατήσεις ποσών προς την αγορά ηλεκτρισμού, κάτι που προϋποθέτει παραίτηση του ΑΔΜΗΕ από την σχετική απαίτηση και γι’ αυτό το λόγο έχει σύμφωνα με πληροφορίες ζητηθεί η παρέμβαση του κ. Σταθάκη.
Σε αυτή την περίπτωση, για την οποία πάντως οι οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν εκφράσει ενστάσεις, βελτιώνεται το EBITDA του πρώτου τριμήνου και διατηρείται ο δείκτης ρευστότητας που έχουν θέσει ως ρήτρα οι Τράπεζες στις δανειακές τους συμβάσεις.
Η δεύτερη αφορά σε κονδύλι ύψους 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. 
Για την ανάκτηση αυτού του ποσού από τον προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί τροπολογία που τελικά δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή.
Η διοίκηση της ΔΕΗ πιέζει είτε για την ανάκτησή τους με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, θέμα για το οποίο ο κ. Σταθάκης επισκέφτηκε προχθές το πρωϊ τον κ. Τσακαλώτο, είτε μέσω απόφασης της ΡΑΕ.
Πρόκειται για λύση εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα η οποία μάλιστα θα πρέπει να προχωρήσει πριν το κλείσιμο του τριμήνου, δηλαδή σε διάστημα 10 ημερών.
Αν δεν προχωρήσουν τα δύο αυτά μέτρα είναι πολύ πιθανόν η ΔΕΗ να μην ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου.
Είναι όμως υποχρεωμένη να ενημερώσει τις Τράπεζες γι’ αυτό και η αγωνία σε κάθε περίπτωση κορυφώνεται. 

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλύσει τη ΔΕΗ – Πολύ σοβαρός κίνδυνος να καταρρεύσει

Την θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλύσει τη ΔΕΗ διατύπωσε ο συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εκτίμησε ότι «υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να καταρρεύσει η ΔΕΗ».
«Υπάρχει μια μεγάλη ωρολογιακή βόμβα που λέγεται ΔΕΗ.
Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Έλληνες αυτό.
Η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, έκλεισε πέρυσι με έλλειμμα ένα δισ. ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλύσει τη ΔΕΗ.
Ένα δισ. έλλειμμα τη στιγμή που παρέλαβαν τη ΔΕΗ το 2014 με 80-90 εκατ. κέρδη.
Η κατάσταση της ΔΕΗ είναι τραγική, θα πρέπει να υπάρξουν οι λύσεις με τις οποίες να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά η εταιρεία» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Θεοδωρικάκος, ο οποίος υποστήριξε πως «εάν στις 7 Ιουλίου το βράδυ δεν υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες».
«Είναι τόσο άσχημη η πραγματική κατάσταση της οικονομίας, είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα που αν θέλουμε να κάνουμε πράξη αυτά που σας έλεγα πριν θα χρειαστεί η επιστράτευση - να μου επιτραπεί η λέξη - όλων των δημιουργικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Γι' αυτό ο πρόεδρος μας έχει διευκρινίσει ότι σε κάθε περίπτωση θα σχηματίσει μια κυβέρνηση με τους αξιότερους των Ελλήνων για όλους τους Έλληνες και θα επιδιώξει τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και συνεργασίες» τόνισε ο κ.Θεοδωρικάκος.

«Βυθίστηκε» -17,32% η μετοχή της ΔΕΗ

Ισχυρές απώλειες που ξεπέρασαν το 17% κατέγραψε σήμερα; (20/6) η μετοχή της ΔΕΗ, λόγω φημών για νέες μεγάλες ζημιές άνω των 250 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Πιο αναλυτικά η μετοχή βρέθηκε στα 1,7280 ευρώ με απώλειες πάνω από 17% και αποτίμηση 400 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η ΔΕΗ θα εμφανίσει στο πρώτο τρίμηνο νέες μεγάλες ζημιές ύψους 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό EBITDA κατά 80 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις συμφωνίες με τις τράπεζες για τα δάνεια.
Η ΔΕΗ αναζητά λύσεις για να ξεπεράσει το πρόβλημα.
Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε χθες (20/6) με απώλειες 1,88% και στα 2,09 ευρώ.
Ωστόσο μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την προκήρυξη εθνικών πρόωρων εκλογών κατέγραψε σημαντική άνοδο και πλέον από την αρχή του έτους ενισχύεται 61%.
Στη χρήση 2018 δημοσίευσε αρνητικά αποτελέσματα με αποτέλεσμα να βυθιστεί η τιμή της μετοχής.
Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 3,7 δισ. ευρώ και οι ζημιές ανήλθαν στα 542 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.
Τα ίδια κεφάλαια υποχώρησαν στα 3,94 δισ. ευρώ από 5,61 δισ. ευρώ.

Τί απαντά η ΔΕΗ

Αναφορικά με σημερινό (20/6) δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ανακοινώνονται τα εξής:
1. Τα  αποτελέσματα  του  3μήνου  του  2019  δεν  έχουν  ακόμα  οριστικοποιηθεί  καθώς υφίστανται  σημαντικές  εκκρεμότητες που τα  επηρεάζουν.  
Η  ακριβής  εικόνα  θα ολοκληρωθεί  τις  επόμενες μέρες και  βέβαια θα συζητηθεί  έγκαιρα  στο  Δ.Σ. της επιχείρησης  και  θα  ανακοινωθεί  υπεύθυνα  σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ.
2.  Δεν  έχουν  καμία  βάση  στοιχεία  και  εκτιμήσεις  όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί  επειγόντως €300 εκατ. ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα.
Σε ότι αφορά  στο  θέμα  της  ρευστότητας  η  Διοίκηση το  διαχειρίζεται  συστηματικά  και αποτελεσματικά.
Η  τιτλοποίηση  των  ληξιπρόθεσμων  απαιτήσεων  που  βρίσκεται  σε εξέλιξη  και  αναμένεται  να  ολοκληρωθεί  τον  προσεχή  Αύγουστο,  θα  ενισχύσει  τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά.
 3. Για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς, για τις οποίες η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόβλεψη περίπου €200 εκατ., στο πλαίσιο της αρχής της συντηρητικότητας (prudence)  που  ακολουθεί  αυστηρά  στη  σύνταξη  των  οικονομικών  της  καταστάσεων αναμένονται  δικαστικές  αποφάσεις,  για  τις  οποίες  εκφράζεται  αισιοδοξία.
Ωστόσο  η επιδίωξη  εξωδικαστικών  συμβιβασμών  είναι  μια  δόκιμη  πρακτική  την  οποία επιδιώκουμε.
4. Σε ότι  αφορά στις ενέργειες του πλάνου  της  McKinsey,  εξελίσσονται  ικανοποιητικά, πράγμα  για  το  οποίο  η  Διοίκηση  θα  ενημερώσει  αναλυτικά  και  υπεύθυνα  τους μετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης
 Ιουνίου
5.  Σε  κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του  τύπου «η  ΔΕΗ  στο  χείλος  του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα.
Η  επιχείρηση  είναι  εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων  €790  εκατ.  το  2019,  και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της.


Πρώτη ενημέρωση 2019-06-20 09:04:48
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS