Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η συμπεριφορά της μετοχής της Attica bank είναι αδικαιολόγητη και χρήζει μεγάλης προσοχής – Πάνω από 100 εκατ η ανάγκη νέων κεφαλαίων, χωρίς να προσδιορίζεται η Blackrock….

tags :
 Η συμπεριφορά της μετοχής της Attica bank είναι αδικαιολόγητη και χρήζει μεγάλης προσοχής – Πάνω από 100 εκατ η ανάγκη νέων κεφαλαίων, χωρίς να προσδιορίζεται η Blackrock….
(upd2)Η συμπεριφορά της μετοχής της Attica bank είναι αδικαιολόγητη.
Ο κίνδυνος να υπάρξει εγκλωβισμός μετόχων είναι μεγάλος και χρήζει μεγάλης προσοχής; Η μετοχή της Attica bank έχει κερδίσει 35% σε 2 μέρες και βρίσκεται στα 0,33 ευρώ περίπου.
Γιατί;

Η Attica bank εμφάνισε ζημίες 250 εκατ ευρώ ενώ τα κεφάλαια μειώθηκαν στα 259 εκατ ευρώ με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται στο 10,7% και το core tier 1 στο 8,7%.
Όμως αυτό που παραβλέπει η αγορά είναι ότι τα όρια 9% σε core tier 1 δεν ισχύει για τις μικρές τράπεζες.
Η ΤτΕ έχει ζητήσει από όλες τις μικρές τράπεζες να έχουν πολύ υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από τις μεγάλες τράπεζες.
Αυτό σημαίνει ότι η νέα κεφαλαιακή απαίτηση για την Attica bank θα είναι 100 εκατ. Στο ποσό αυτό δεν μπορεί να συνυπολογιστεί η Blackrock.
Ειδικά στην Attica bank θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν δάνεια τα οποία σε άλλη τράπεζα κατέληξαν σε bad bank άρα δεν μπορεί να τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης…
Στην ζημία των 250 εκατ περιλαμβάνονται και 142 εκατ προ φόρων ή 127 εκατ μετά φόρων ζημίες από το PSI που σημαίνει ότι όλη η υπόλοιπη διαφορά είναι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Attica bank θα χρειαστεί πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση.
Όμως το πλέον σοβαρό στην υπόθεση του ισολογισμού της Attica bank δεν είναι οι ζημίες από τα ομόλογα που ούτως ή άλλως δεν ήταν και μεγάλες και σίγουρα διαχειρίσιμες αλλά
1)από την Blackrock θα υποστεί ζημία που θα την υποχρεώσουν να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου ή πάσης φύσεως κεφαλαιακές ενισχύσεις
2)Τα προ προβλέψεων κέρδη κατάρρευσαν στα 3,8 εκατ ευρώ το 2011 από 45 εκατ το 2010.
Να σημειωθεί ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες κατάφεραν να εμφανίσουν πολύ αξιοπρεπείς αποδόσεις στα προ προβλέψεων κέρδη.
Μια παράμετρος επίσης σημαντική είναι ότι το ΤΣΜΕΔΕ ως ταμείο έχει υποστεί ζημία από τα ομόλογα ενώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει συρρίκνωση κεφαλαίων ενώ το ΤΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αμκ.
Ποιος θα καλύψει την αύξηση κεφαλαίου; Το ΤΧΣ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης