Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή Fed - Στο -0,19% ο DAX, ο FTSE MIB +0,41%

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή Fed - Στο -0,19% ο DAX, ο FTSE MIB +0,41%
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε αμετάβλητος στις 384,77 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (19/6/2019) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αργότερα εντός της ημέρας, καθώς και την αυριανή (20/6) συνεδρίαση της Bank of England (ΒοΕ).
Η Fed δεν αναμένεται να προβεί σε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, ωστόσο οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της, «ποντάροντας» ειδικότερα σε μια πρώτη μείωση στην επόμενη συνεδρίαση, τον Ιούλιο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε αμετάβλητος στις 384,77 μονάδες.


Χθες, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν ράλι, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου νομισματικής και ποσοτικής χαλάρωσης.
Σήμερα, ακολούθησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, ο οποίος δήλωσε ότι ένα άλλο μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να είναι στις επιλογές, εάν ο πληθωρισμός στην περιοχή δεν φθάσει στον επιδιωκόμενο στόχο.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,19% κι έκλεισε στις 12.308,53 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,53% στις 7.403,54 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,16% στις 5.518,45 μονάδες.




Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,41% στις 21.221,38 μονάδες.


Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι αυτοκινήτων (+1%) και πρώτων υλών (+0,7%), καθώς υποχώρησαν οι εμπορικές ανησυχίες μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στη σύνοδο των G20.
Χθες (18/6) ο Trump,δήλωσε ότι είχε μία «πολύ καλή τηλεφωνική συζήτηση» με τον Xi, προσθέτοντας ότι οι δύο τους θα έχουν μία «εκτεταμένη συνάντηση» στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 την επόμενη εβδομάδα στην Ιαπωνία.
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι οι εμπορικές συζητήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως θα συνεχιστούν, μετά το «πάγωμα» των τελευταίων εβδομάδων.
Παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια άμεση επίλυση της εμπορικής διαμάχης, η επιβεβαίωση της συνάντησης δημιουργεί προσδοκίες ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
Όπως αναφέρει η αναλύτρια αγορών της IG, Jingyi Pan, η παραπάνω εξέλιξη «αποτελεί σίγουρα μία βραχυπρόθεσμη ώθηση για τις αγορές», διευκρινίζοντας παράλληλα πως «το ερώτημα είναι τι μπορεί να επιλυθεί μέσω της συνάντησης των δύο ηγετών».
Σημειώνεται ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της Τράπεζας τη Αγγλίας, κατά την ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται να μην υπάρξει κάποια μεταβολή στα επιτόκια, με τους αναλυτές παράλληλα να εκτιμούν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας θα διατηρήσει την τρέχουσα ρητορική της για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.
Όσον αφορά τον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, επιβράδυνση κατέγραψε η ετήσια άνοδος στις τιμές παραγωγού της Γερμανίας τον Μάιο του 2019, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 1,9% σε σύγκριση με τον Μάιο, έναντι ετήσιας ανόδου 2,5% του Απριλίου, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 2,1%.
Στη Βρετανία, οριακή επιβράδυνση στο 2% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2019, έναντι ετήσιας ανόδου 2,1% του προηγούμενου μήνα.
Στην Ευρωζώνη, πτώση 0,8% κατέγραψε η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου τον Απρίλιο του 2019, διευρύνοντας τις απώλειες του προηγούμενου μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης