Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Αυξημένες εισροές κεφαλαίων θα επιφέρει η είσοδος της Κίνας στους παγκόσμιους δείκτες αγοράς

tags :
ΔΝΤ: Αυξημένες εισροές κεφαλαίων θα επιφέρει η είσοδος της Κίνας στους παγκόσμιους δείκτες αγοράς
Σχόλιο του ΔΝΤ για την Κίνα 
Η είσοδος της Κίνας σε παγκόσμιους δείκτες της αγοράς θα οδηγήσει σε επιπλέον εισροές ξένων κεφαλαίων για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αναφέρει σε άρθρο του (συγγραφείς οι: Sally Chen, Dimitris Drakopoulos, Rohit Goel) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η Κίνα ξεκινάει το επόμενο στάδιο της ένταξής της στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Είναι ένα στάδιο που είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια νέα πλημμύρα επενδύσεων από το εξωτερικό, βελτίωση της ρευστότητας και καλύτερη διακυβέρνηση», σημειώνει το Ταμείο με αφορμή τη συμπερίληψη κινεζικών μετοχών και ομολόγων σε παγκόσμιους δείκτες.



«Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, η ξένη ιδιοκτησία στα κρατικά κινεζικά ομόλογα έχει τετραπλασιαστεί, σχεδόν στο 8%.
Η τάση αύξησης της ξένης ιδιοκτησίας στα περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό να επιταχυνθεί περαιτέρω.
Πόσο?
Για να πάρετε μια ιδέα, ας δούμε την απόφαση, που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, να συμπεριληφθούν δύο τύποι κινεζικών ομολόγων στο Bloomberg Barclays Global Aggregate Index -ομόλογα σε εθνικό νόμισμα που εκδίδονται από την κυβέρνηση και από κρατικές τράπεζες.



Τα στοιχεία ενεργητικού που παρακολουθούνται στον δείκτη θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 2 τρισεκ. δολάρια σε 2,5 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Υποθέτοντας ότι ο αναμενόμενος συντελεστής στάθμισης είναι 6%, η Κίνα μπορεί να αναμένει επιπλέον εισροές ύψους 150 δισ. δολαρίων έως το 2020.



Επίσης, η αναμενόμενη ένταξη των κινεζικών ομολόγων και μετοχών σε δείκτες των FTSE και JPMorgan θα αποφέρουν εισροές κεφαλαίων μεγέθη ύψους 450 δισεκ. δολαρίων ή 3% έως 4% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. (…)», σχολιάζει το Ταμείο.
Παράλληλα, προσθέτει ότι οι ροές χαρτοφυλακίου προς την Κίνα αυξήθηκαν απότομα μετά την ένταξη της χώρας στους δείκτες μετοχών της MSCI το 2018.
Ενδεικτικά, οι συνολικές εισροές χαρτοφυλακίου αυξήθηκαν στα 159 δισεκ. δολάρια το 2018 από 50 δισεκ. δολάρια το 2016.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης