Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διόρθωση στο ΧΑ -1,09% στις 844 μον. με ΕΤΕ -4%, Πειραιώς -3% λόγω ακριβού Tier 2, φούσκα η Attica bank +11%

Διόρθωση στο ΧΑ -1,09% στις 844 μον. με ΕΤΕ -4%, Πειραιώς -3% λόγω ακριβού Tier 2, φούσκα η Attica bank +11%
Τραπεζική διόρθωση στο χρηματιστήριο με επίκεντρο την Πειραιώς η οποία δανείστηκε με ακριβό επιτόκιο 9,75%
(upd18)Τραπεζικές απώλειες καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο την Πειραιώς -3,15% - με χαμηλό ημέρας -7,95% - λόγω του επιτοκίου του ομολογιακού tier 2 στο 9,75% που θεωρείται ακριβό.
Επίσης, πιέσεις ασκήθηκαν και στην Εθνική -4,31% που δρομολογεί έκδοση tier 2 με επιτόκιο 8% με 8,25% η οποία έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες ενώ με απώλειες έκλεισαν και οι υπόλοιπες τράπεζες με την Alpha Bank -1,81% και την Eurobank -1,25%
Η αγορά διόρθωσε αλλά χωρίς ακρότητες ενώ στα ομόλογα αποδόσεις και CDS καταγράφουν ιστορικά χαμηλά και συνεχή βελτίωση.
Εν τω μεταξύ η Attica bank έχει εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη φούσκα με την μετοχή από το υψηλό της ημέρας +23,26%, υποχώρησε στο +5% και ακολούθως στο +20% ενώ στις δημοπρασίες έκλεισε με κέρδη +10,74%
Πρόκειται για ένα ακραίο και αδικαιολόγητο κερδοσκοπικό ράλι στην Attica bank με την αποτίμηση 260 εκατ. ευρώ που αποτιμάται περίπου όσο και η BNP Paribas με όρους P/BV
Η μετοχή της Attica bank έχει σωρευτικά κέρδη από τις αρχές του 2019 περίπου 400%.

Στις μη τραπεζικές μετοχές, στηρίξεις πρόσφερε ο Τιτάν +4,01% καθώς σήμερα ξεκινάει η νέα δημόσια πρόταση για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών με παράλληλη εισαγωγή σε Παρίσι και Αθήνα ενώ αρνητικά επέδρασαν οι απώλειες σε ΔΕΗ -1,88%, OΠΑΠ -1,76%...
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 844 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 820 και 800 μονάδες.
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας σε συνδυασμό με την Ιταλία – που αποκλιμακώνεται η ένταση – κρατούν σε εγρήγορση την ΕΚΤ η οποία καλείται να ανακαλέσει τα σχέδια που είχε εκπονήσει πριν λίγους μήνες.
Με τις δηλώσεις του ο Draghi περί επαναφοράς της ποσοτικής χαλάρωσης και μείωσης των επιτοκίων επιβεβαίωσε ότι απέτυχε και στις προβλέψεις του και στην στρατηγική που είχε διαμορφωθεί.
Οι δηλώσεις Draghi είχαν ως αποτέλεσμα χθες να καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ομολόγων με151 ομόλογα ευρωπαϊκών κρατών να έχουν αρνητική απόδοση.
Η αρνητική απόδοση σημαίνει ότι δεν καταβάλλεται τόκος, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν κερδίζουν, τα κράτη αντλούν κεφάλαια με μηδενικό κόστος ή αρνητικό κόστος…και τα χρηματιστήρια εν μέσω πλασματικής βελτίωσης συνεχίζουν να φουσκώνουν.
Σήμερα, νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 2,49% ενώ σταθεροποιητικά κινείται το ιταλικό 10ετές στο 2,12% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 37 μονάδες βάσης..
Σημαντική βελτίωση καταγράφουν και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 278 μονάδες βάσης από 290 μονάδες βάσης χθες
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 193 μονάδες βάσης.
Στα τραπεζικά νέα, στο επίκεντρο βρέθηκε σήμερα η Πειραιώς καθώς στο 9,75% διαμορφώθηκε τελικώς το επιτόκιο για το ομολογιακό Tier IΙ αντλώντας 400 εκατ. ευρώ από βασικό στόχο 350 εκατ. ευρώ.
Το επιτόκιο θεωρείται ακριβό ώστοσο με τα 400 εκατ. ευρώ διαμορφώνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 15,3%.
Σημειώνεται ότι οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 850 εκατ. ευρώ που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό των 400 εκατ. ευρώ κατά 2,12 φορές ενώ πάνω από 135 επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον.
Με τα περίπου 400 εκατ. που θα αντλήσει από τη συμφωνία με την Intrum για τα NPEs 27 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με το ομολογιακό Tier II 400 εκατ. η Τράπεζα Πειραιώς κερδίζει ουσιαστικά μία διετία χωρίς καμία πίεση από τις εποπτικές αρχές.
Να σημειωθεί ότι για τα 400 εκατ. Tier II θα πληρώνει τόκους το χρόνο 39 εκατ. ευρώ και για το Cocos των 2 δισ. θα πληρώνει ετησίως 160 εκατ. ευρώ δηλαδή σύνολο 200 εκατ. ευρώ σε τόκους δύο ομολογιακών τίτλων.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη πτώση ΟΛΠ, CENER, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ ενώ ανοδικά έκλεισαν Τιτάν, Viohalco, Sarantis  και Aegean.
Ξεκινάει σήμερα η νέα δημόσια πρόταση του Τιτάν, με λήξη την 17 Ιουλίου προκειμένου να μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό αλλά και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών με παράλληλη εισαγωγή σε Παρίσι και Αθήνα.
Σημειώνεται πως η δημόσια πρόταση διαφέρει από την προηγούμενη και πως όσοι είχαν δώσει στην προηγούμενη τις μετοχές τους θα πρέπει να επαναλάβουν τη διαδικασία.
Ενέκρινε η γενική συνέλευση της Coca Cola τη διανομή μερίσματος ύψους 0,57 ευρώ και του ειδικού μερίσματος 2 ευρώ ανά μετοχή ενώ παράλληλα ενέκρινε την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με την ακύρωση 3.249.803 μετοχών.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,62% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,12%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο με αγοραστικές παρεμβάσεις  στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 καταγράφηκαν τα υψηλά της ημέρας με τον Τραπεζικός Δείκτης στο +0,84% και τον  Γενικό Δείκτη +0,34%
Περί τις 15:20 κορυφώθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις ειδικότερα στην Πειραιώς -7,95% και στην Εθνική  αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips όπως Coca Cola -1,7%... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,18% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,42%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 773,68 μονάδες με πτώση -2,24%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,09% στις 844 μονάδες έχοντας υψηλό στις 856,19 μονάδες και χαμηλό στις 841,18 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 40 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 27,5 εκατ. μετοχές να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,15 εκατ. ευρώ και 2,87 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 563 χιλ. τεμάχια αξάις 1,97 εκατ. ευρώ και η Eurobank 2,22 εκατ. τεμάχια αξίας 1,85 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 60 χιλ. τεμάχια αξίας 595 χιλ. ευρώ και η Jumbo 20 χιλ. τεμάχια αξίας 325 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 844 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες.
Στον αντίποδα οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 820 και 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 773 μονάδες με τη πρώτη αντίσταση τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 885 μονάδες ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 740-750 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των  700 -710 μονάδων

Η επικαιρότητα

Νέο μπλόκο στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας έβαλε χθες (18/6) η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκκινώντας παράλληλα την διαδικασία πιθανής επιβολής κυρώσεων με αφορμή τις προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς όμως να λάβει πιο σκληρές αποφάσεις.
H Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίστηκε μετά το πέρας  του Συμβολαίου Γενικών Υποθέσεων σε μια ακόμη λεκτική καταδίκη της Τουρκίας αλλά χωρίς την ανακοίνωση για λήψη μέτρων
Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες.
Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο.
Η Άγκυρα απάντησε σε υψηλούς τόνους κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι θα υπερασπιστεί τα νόμιμα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Σημειώνεται ότι το Γενικό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων  συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο με την Αθήνα και  Λευκωσία να καλούν την Ευρώπη να επιβάλει στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα.
Εν τω μεταξύ,ενώ η Τουρκία προχωρά σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ με τον «Πορθητή», αγνοώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις, ξένες εταιρείες οι οποίες παρέχουν τεχνογνωσία την εγκαταλείπουν επικαλούμενες "παράνομη δραστηριότητα" της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Φιλελεύθερου, τις τελευταίες μέρες αποχώρησε, με επίκληση παράνομης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται στη σύμβασή της με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), και η Baker Hughes, μία από τις τρεις εναπομείνασες διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Αττάλεια και στα πρώτα στάδια της παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την πολυμέτωπη επίθεση προς πάσα κατεύθυνση επιλέγει ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος μετά τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Κίνα, στο στόχαστρό του έχουν μπει εσχάτως τόσο η Federal Reserve όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Με μια σειρά tweets την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον πρόεδρο Mario Draghi, ο Trump έκανε μια σπάνια αμερικανική παρέμβαση σε νομισματική πολιτική μιας άλλης οικονομίας.
"Ο Mario Draghi ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερα κίνητρα, τα οποία έριξαν αμέσως το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθιστώντας έτσι αδικαιολόγητα υποτιμημένο για τους ανταγωνιστές τους έναντι των ΗΠΑ. Πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες!", τουίταρε ο Trump.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria ο προυπολογισμός της Ιταλίας το 2020 αναμένεται να είναι μειωμένος κατά 3 με 4 εκατομμύρια ευρώ
Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται την ώρα που η ΕΕ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων προς τη Ρώμη για μη διαχείριση του τεράστιου δημόσιου χρέους της.
Ο Tria αναμένεται να συζητήσει αργότερα σημερα πώς να αποφύγει την αντιπαράθεση της ΕΕ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte και τους ηγέτες του κυβερνώντος συνασπισμού Matteo Salvini και Luigi Di Maio.
Στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος λαμβάνοντας το 40% των ψήφων επικράτησε ο Boris Johnson
Συγκεκριμένα, κατά την χθεσινή δεύτερη ψηφοφορία ο Johnson έλαβε 126 ψήφους επί συνόλου 313 και ετοιμάζεται για την τρίτη σημερινή ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα, όπου και θα βρεθεί αντιμέτωπος με άλλους τέσσερις υποψηφίους που κέρδισαν άνω των 33 ψήφων.
Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Johnson είναι το απόλυτο φαβορί για να διαδεχθεί την Theresa May και να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.
Σε δηλώσεις του στο BBC ο Johnson επανέλαβε τη δέσμευση του ότι θα έχει «βγάλει» τη Μ. Βρετανία από την ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου, αναφέροντας πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη εφικτή προοπτική.

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν για δεύτερη ημέρα οι ασιατικές αγορές, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, όσο και από τις προσδοκίες ότι οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +1,8%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,96% στις 2917,80 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +2,56% στις 28202,14 μονάδες

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές, με τους επενδυτές να αναμένουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Federal Reserve αργότερα εντός της ημέρας, καθώς και την αυριανή (20/6) συνεδρίαση της Bank of England.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,25%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,1%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,3%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,1% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,45%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,15%, ο S&P στο +0,01%, ο Nasdaq με απώλειες -0,10% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,75% (9,22 δολ)

Πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές  - Στο επίκεντρο η Πειραιώς

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Εθνική και Πειραιώς καθώς δεν ενθουσίασε το επιτόκιο του ομολογιακόυ tier και ακολούθησαν πτωτικά Alpha Bank και Eurobank ενώ συνεχίστηκε η κερδοσκοπία στην Attica Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3730 ευρώ με πτώση -4,31% με όγκο 4,15 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,63 ευρώ με πτώση -1,81% με όγκο 3,55 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα ,3,07 ευρώ με πτώση -3,15% με όγκο 5,65 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8315 ευρώ με πτώση -1,25%  με όγκο 10,34 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,08 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4140 ευρώ με άνοδο +0,86% και κεφαλαιοποίηση 631 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,5570 ευρώ με άνοδο +10,74% με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,66 ευρώ με άνοδο +2,71% και κεφαλαιοποίηση 271 εκατ. ευρώ

Με απώλειες οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε ο Τιτάν

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΛΠ, CENER, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Τιτάν, Viohalco, Sarantis  και Aegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,76 με πτώση -0,82% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,20 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,60 ευρώ με πτώση -0,71% και αποτίμηση 6,05 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,09  ευρώ με πτώση -1,88% και αποτίμηση 485 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,05 ευρώ αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 476 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,7950 ευρώ με πτώση -1,76% και αποτίμηση 3,12 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,64 με άνοδο +4,01% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,36 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,66 ευρώ με πτώση -1,59% και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,10 ευρώ με πτώση -1,03% και εφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,95 ευρώ με πτώση -0,50% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,23 ευρώ με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 2,21  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,4560 ευρώ με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση 277 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,10 ευρώ με πτώση -1,54% και με κεφαλαιοποίηση στα 264 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1158 ευρώ με άνοδο +3,39%  την κεφαλαιοποίηση 109 εκατ. ευρώ

Σε ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές 2,49% το spread με την Ιταλία 37 μ.β. και με την Πορτογαλία 193 μ.β.  

Σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώνονται σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με επίκεντρο το 10ετές.
Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν συνεχή ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις τις τελευταίες ημέρες.
Το ακόμη πιο σημαντικό το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε μειωθεί στις 20 μονάδες βάσης ενώ σήμερα βρίσκεται στις 37 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 193 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2,30%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται σταθεροποίηση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη αλλά ακόμη τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,12% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 109,66 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,19% με απόδοση αγοράς 1,22% και απόδοση πώλησης 1,16%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,29%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 19 Ιουνίου 2019 στο 1,31%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 108,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71% με το ιστορικό χαμηλό 1,71% στις 18 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 110,25 μονάδες βάσης και απόδοση 2,42% με απόδοση αγοράς 2,44% και απόδοση πώλησης 2,39%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 111,30 μονάδες βάσης και απόδοση 2,48% με απόδοση αγοράς 2,49% και απόδοση πώλησης 2,47%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου 2019 στο 2,52%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 111,50 μονάδες βάσης και απόδοση 2,88%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 111,70 μονάδες βάσης και απόδοση 3,15%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 112 μονάδες βάσης και απόδοση 3,42%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 277 μονάδες βάσης
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 278 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,78% ή 278 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Μετά το ράλι ρευστοποιήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Μετά το ράλι και τα συνεχή ιστορικά χαμηλά πιέσεις ασκούνται στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Οι δηλώσεις Draghi της ΕΚΤ ότι μπορεί να επανέλθει η ποσοτική χαλάρωση προκάλεσε ράλι χθες και σήμερα σημειώνονται επιλεκτικές ρευστοποιήσεις στα ομόλογα.
Στα Ιταλικά ομόλογα σημειώνονται σταθεροποιητικές τάσεις, διακρατούν όλα τα πρόσφατα κέρδη τους.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,09%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/6/2019 στο -0,28% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου 2019 στο -0,32%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό 0,208% σημειώθηκε 18 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,56% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,51% που  σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,375% που σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,12% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,71%, με ιστορικό χαμηλό 0,698% στις 18 Ιουνίου 2019.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης