Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθεροποίηση για τη Wall Street, στον απόηχο της Fed - Στο +0,15% ο Dow, κέρδη +0,31% για τον S&P 500

Σταθεροποίηση για τη Wall Street, στον απόηχο της Fed - Στο +0,15% ο Dow, κέρδη +0,31% για τον S&P 500
Με προσοχή εξέτασαν οι επενδυτές την ανακοίνωση της Fed
(upd1) Συγκρατημένοι εμφανίστηκαν οι επενδυτές μετά από την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος επιτοκίων στο 2,25%-2,50%, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις δεν απέκλειαν ακόμη και μείωση επιτοκίων.


Κέρδη 0,15% για τον Dow Jones στις 26.504 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,31% στις 2.926 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 0,42% υψηλότερα στις 7.987 μονάδες.

Ένα τέταρτο πριν την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στις 20:45, ο Dow Jones σημείωνε οριακή μεταβολή στις 26.467 μονάδες, ο S&P 500 ενισχυόταν οριακά στις 2.918 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 0,1%, στις 7.949 μονάδες.
Οι αναλυτές είχαν ήδη προβλέψει πως η Fed δεν αναμένεται να προβεί σε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, ωστόσο οι επενδυτές προσπαθούν να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της, «ποντάροντας» ειδικότερα σε μια πρώτη μείωση στην επόμενη συνεδρίαση, τον Ιούλιο.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed έχουν προσφέρει σημαντική στήριξη στις αμερικανικές μετοχές, με τους τρεις κύριους δείκτες να καταγράφουν κέρδη άνω του 6% από την αρχή του Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, μειωμένες εμφανίζονται οι εμπορικές ανησυχίες μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στη σύνοδο των G20.
Χθες (18/6) ο Trump δήλωσε ότι είχε μία «πολύ καλή τηλεφωνική συζήτηση» με τον Xi, προσθέτοντας ότι οι δύο τους θα έχουν μία «εκτεταμένη συνάντηση» στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 την επόμενη εβδομάδα στην Ιαπωνία.
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι οι εμπορικές συζητήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως θα συνεχιστούν, μετά το «πάγωμα» των τελευταίων εβδομάδων.
Παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια άμεση επίλυση της εμπορικής διαμάχης, η επιβεβαίωση της συνάντησης δημιουργεί προσδοκίες ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Η απόφαση της Fed

Στην ανακοίνωση της Fed καθίσταται φανερό ότι η διοίκησή της είναι διχασμένη αναφορικά με το εάν θα υπάρξει ή όχι μείωση επιτοκίων εντός του 2019, γεγονός το οποίο μπορεί να γίνει δεκτό με όσο και τόσο θετικό τρόπο από τις αγορές.
Αναλυτικά, επτά από τα 17 μέλη εξέφρασαν την άποψη πως θα ήταν κατάλληλο να μειωθούν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εντός του τρέχοντος έτους, ενώ ένας τραπεζίτης θεώρησε επαρκή τη μείωση κατά 0,25 της μονάδας.
Σημειώνεται ότι η απόφαση για διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη, καθώς διαφώνησε ο James Bullard, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του St. Louis, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης.
Όπως αναφέρεται σε αυτή:
«Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Μάιο δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με μέτριο ρυθμό.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν σταθερή κατά μέσο όρο τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Αν και η αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών φαίνεται να έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους, οι δείκτες επιχειρηματικών επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ήταν ήπιοι.
Σε δωδεκάμηνη βάση, ο συνολικός πληθωρισμός και ο δομικός παραμένουν κάτω από το 2%.
Συνεπής με τη θεσμοθετημένη εντολή της, η επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών. Προς στήριξη αυτών των στόχων, η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 2,25% έως 2,5%.
Η Fed εξακολουθεί να θεωρεί τις συνεχείς εξελίξεις της οικονομικής δραστηριότητας, τις ισχυρές συνθήκες της αγοράς εργασίας και τον πληθωρισμό κοντά στο συμμετρικό στόχο 2% της επιτροπής ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αλλά οι αβεβαιότητες σχετικά με αυτές τις προοπτικές έχουν αυξηθεί.

Υπό το πρίσμα αυτών των αβεβαιοτήτων και των περιορισμένων πιέσεων στον πληθωρισμό, η επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις συνέπειες των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές και θα ενεργήσει καταλλήλως για τη διατήρηση της επέκτασης, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στο συμμετρικό στόχο της κατά 2%.
Κατά τον καθορισμό του χρονικού ορίζοντα και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στο στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματοποιημένες και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το μέγιστο στόχο της απασχόλησης και το συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%.
Στην αξιολόγηση αυτή θα ληφθεί υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, των δεικτών των πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς και αναγνώσεις σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις».

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (19/6/2019) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed αργότερα εντός της ημέρας, καθώς και την αυριανή (20/6) συνεδρίαση της Bank of England (ΒοΕ).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε αμετάβλητος στις 384,77 μονάδες.
Χθες, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν ράλι, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου νομισματικής και ποσοτικής χαλάρωσης.
Σήμερα, ακολούθησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, ο οποίος δήλωσε ότι ένα άλλο μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να είναι στις επιλογές, εάν ο πληθωρισμός στην περιοχή δεν φθάσει στον επιδιωκόμενο στόχο.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,19% κι έκλεισε στις 12.308,53 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,53% στις 7.403,54 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,16% στις 5.518,45 μονάδες.


Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,41% στις 21.221,38 μονάδες.
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι αυτοκινήτων (+1%) και πρώτων υλών (+0,7%), καθώς υποχώρησαν οι εμπορικές ανησυχίες μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στη σύνοδο των G20.
Σημειώνεται ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της Τράπεζας τη Αγγλίας, κατά την ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται να μην υπάρξει κάποια μεταβολή στα επιτόκια, με τους αναλυτές παράλληλα να εκτιμούν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας θα διατηρήσει την τρέχουσα ρητορική της για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Συνεχίστηκε η άνοδος στις ασιατικές αγορές 

Με κέρδη έκλεισαν για δεύτερη ημέρα οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, όσο και από τις προσδοκίες ότι οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 1,80% στις 21.351,08 μονάδες, παρά το γεγονός ότι σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο του 2019.
Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας υποχώρησαν κατά 7,8% σε ετήσια βάση, με τα αντίστοιχα ποσοστά πτώση στις εξαγωγές προς την Ασία και την Ευρώπη να διαμορφώνονται στο -12% και -7% αντίστοιχα.
Ωστόσο, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3% εν μέσω ισχυρής ζήτησης προς τα ιαπωνικά οχήματα, διευρύνοντας το εμπορικό πλεόνασμα του Τόκιο με την Ουάσιγκτον κατά σχεδόν 15%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε κατά 1,24% στις 2.124,78 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Samsung και SK Hynix έκλεισαν στο +2,3% και στο +6%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα +1,97% και 10.775,34 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε σημαντική άνοδο 2,56% στις 28.202,14 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,96% και τις 2.917,80 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,38% και στις 8.925,73 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 1,19% στις 6.648,10 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Beach Energy και Rio Tinto έκλεισαν στο +3,1% και 1,9% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης