Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς το 9,25% - 9,50% (από εκκίνηση 10,25%) το ομολογιακό Tier IΙ της Πειραιώς 350 εκατ. - Βρήκε τα κεφάλαια με ακριβό επιτόκιο

Προς το 9,25% - 9,50% (από εκκίνηση 10,25%) το ομολογιακό Tier IΙ της Πειραιώς 350 εκατ. - Βρήκε τα κεφάλαια με ακριβό επιτόκιο
Σήμερα 19 Ιουνίου 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκδοση του ομολογιακού tier 2 της Πειραιώς ύψους 350 εκατ ευρώ
(upd3) Από 10,25% που ήταν το επιτόκιο εκκίνησης, το πιθανό σενάριο είναι να διαμορφωθεί στο 9,25% - 9,50% το επιτόκιο για το ομολογιακό Tier IΙ της Πειραιώς, ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Το επιτόκιο 9,25% με 9,50% κινείται στο αρχικό εύρος των προσφορών και όχι στο δυνητικό στόχο του 8,75% που αναμενόταν.
Το επιτόκιο 9,25% με 9,50% είναι σχεδόν 675 μονάδες βάσης υψηλότερο από την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και προφανώς είναι ακριβό το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε η Πειραιώς από τις αγορές.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Το αρχικό 10% με 11% μειώνεται στο 9,5% με 9,25% στο tier 2 της Πειραιώς 350 εκατ – Βρήκε τα κεφάλαια αλλά με ακριβό επιτόκιο

Σήμερα 19 Ιουνίου 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκδοση του ομολογιακού tier 2 της Πειραιώς ύψους 350 εκατ ευρώ, η διοίκηση Μεγάλου κατάφερε επιτυχώς και βρήκε τα κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αλλά η τιμολόγηση...
Το επιτόκιο με βάση τελευταίες πληροφορίες θα διαμορφωθεί στο 9,5% με 9,25% από αρχική πρόβλεψη 8,75%.
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ήταν πάνω από 50 ενώ συμμετείχε στην έκδοση και ο Paulson με περίπου 35 εκατ αλλά και η Intrum που απέκτησε την αξιοποίηση 27 δισεκ. NPEs.
Οι αρχικές προσφορές κυμαίνονταν σε επιτόκια 10% με 11% αλλά στην πορεία και με την εμφάνιση και άλλων επενδυτών το επιτόκιο του ομολογιακού tier 2 της Πειραιώς μειώνεται στο 9,5% με 9,25%.
Το επιτόκιο αυτό δεν ενθουσιάζει όταν το ελληνικό κράτος δανείζεται με επιτόκια 2,5% στα 10 χρόνια....όμως η Πειραιώς ενισχύει τα κεφάλαια της και εκτονώνει την όποια εποπτική πίεση.
Ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι είναι το πρώτο ομολογιακό tier 2 στις τράπεζες μετά από 12 χρόνια, το τελευταίο ήταν το 2007.
Υπενθυμίζεται ότι τα υβριδικά tier 1 και tier 2 είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την διαδικασία της προαιρετικής μετατροπής των ομολόγων σε μετοχές την περίοδο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών του 2015.
Τα tier 1 και tier 2 ως εναλλακτικοί τρόποι άντλησης κεφαλαίων έχουν στιγματιστεί από τις αγορές και για τον λόγο αυτό τα επιτόκια είναι υψηλά.
Το spread μεταξύ του tier 2 της Πειραιώς και του κρατικού ομολόγου αντίστοιχης χρονικής διάρκειας είναι 800 με 780 μονάδες βάσης – αν και η σύγκριση αυτή δεν είναι ορθή –
Η Πειραιώς βρήκε κεφάλαια αλλά με ακριβό επιτόκιο αλλά από την άλλη είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που εκδίδει ομολογιακό tier 2 εδώ και πολλά χρόνια.
Η Πειραιώς θα πληρώνει 31 με 32 εκατ τόκους για το tier 2 και 160 εκατ για το Cocos των 2 δισεκ. δηλαδή αθροιστικά σε τόκους ετησίως 192 εκατ ευρώ.

Οι φήμες οργιάζουν αλλά… είναι μόνο φήμες

Εδώ και 2-3 μήνες στα παρασκήνια του τραπεζικού συστήματος φημολογούνται πολλά με επίκεντρο την Πειραιώς και τον Χρήστο Μεγάλου τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας.
Μια φήμη που κυκλοφόρησε τελευταία είναι η εξής η διοίκηση της Πειραιώς επιτάχυνε το deal με την Intrum και το ομολογιακό tier 2 των 350 εκατ με επιτόκιο 9,5% με 10% για να προλάβει τις εκλογές και να προκαταβάλλει σχέδια της ΝΔ.
Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς πρόσφατα σε συνέντευξη του για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει κανένα ρόλο ή λόγο στις διοικήσεις και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο διαψεύδει όλες τις φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, μεταξύ άλλων και για την Πειραιώς.
Σύμφωνα με τις φήμες προσάπτουν στον Χρήστο Μεγάλου τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς ότι ήρθε χωρίς λόγο σε σύγκρουση με τον Μητσοτάκη για μια παλαιά υπόθεση που εμπλεκόταν και γνωστός εφοπλιστής και επίσης ήρθε σε σύγκρουση με τον Μαρινάκη για την υπόθεση του Γηπέδου Καραϊσκάκη.
Οι άλλες τράπεζες είχαν συμφωνήσει, η Πειραιώς διαφώνησε για το Καραϊσκάκη οπότε υπήρξε εμπλοκή στην διαδικασία.
Συγκεκριμένοι κύκλοι διαρρέουν διάφορα και σκοπίμως παρουσιάζουμε ορισμένα γεγονότα και όχι fake news, δηλαδή ψεύτικες ειδήσεις.
Στις φήμες αναφέρονται και άλλα τα οποία… δεν είναι της παρούσης να παρουσιάσουμε….όπως εξελίξεις τέλη Ιουλίου 2019 ή ότι ελέγχεται από τον SSM κάτι που δεν ισχύει όπως εδώ και καιρό έχουμε αναφέρει.   
Η αλήθεια είναι ότι ειδικά για την υπόθεση του Καραϊσκάκη η στάση της Πειραιώς ήταν πολύ σωστή…  και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και αναφερόμαστε ειδικά στις άλλες τράπεζες.
Τώρα ως προς την ουσία του tier 2 των 350 εκατ ευρώ με εκτιμώμενο επιτόκιο 9,5% η τράπεζα βρήκε ένα παράθυρο ευκαιρίας καθώς πριν λίγους μήνες η Πειραιώς διερευνούσε τις αγορές και προσφέρονταν επιτόκια 14%.
Το 9,5% δεν είναι το άριστο προφανώς αλλά η Πειραιώς θα αντλήσει 350 εκατ μετά από 12 χρόνια, καθώς το τελευταίο ομολογιακό tier 2 ήταν το 2007.
Για την Πειραιώς η άντληση των κεφαλαίων και η έκδοση ομολογιακού tier 2 αποτελεί τον βασικό στόχο, γνωρίζοντας ότι το επιτόκιο μπορεί να μην είναι το βέλτιστο.
Όμως ποιος διασφαλίζει ότι το θετικό κλίμα που επικρατεί στα ελληνικά assets θα κρατήσει πολύ καιρό, εάν σε λίγο καιρό επιδεινωθεί το διεθνές περιβάλλον θα έχει χαθεί το παράθυρο ευκαιριών;
Μέχρι πότε το παράθυρο ευκαιριών θα παραμένει ανοικτό;
Συν τοις άλλοις στις 13 Ιουνίου ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής τράπεζας βρέθηκε στο Λονδίνο σε road show για να διερευνήσει εάν υπάρχει ενδιαφέρον για έκδοση tier 2 και τα προσφερόμενα επιτόκια κινούνται πέριξ του 8%.
Οπότε η Εθνική 8% και η Πειραιώς 9,5% δεν υπάρχουν και τόσο χαοτικές διαφορές.
Ο Μεγάλου έκλεισε δύο deal σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την Intrum και το Tier 2 και η Πειραιώς έχει πάρει σημαντικό χρόνο ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και αυτό είναι μια αλήθεια.

Σοβαρότατη υποσημείωση

Οι φήμες κατασκευάστηκαν και διοχετεύθηκαν σκοπίμως, οι φήμες θα παραμείνουν φήμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης