Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει να προκαλεί η Τουρκία – Erdogan: Μας κάνουν τους μάγκες – Απόφαση να ανοίξει η Αμμόχωστος

tags :
Επιμένει να προκαλεί η Τουρκία – Erdogan: Μας κάνουν τους μάγκες – Απόφαση να ανοίξει η Αμμόχωστος
Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα ενόψει των κυρώσεων της ΕΕ για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Επιμένει στις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο η Τουρκία και παρά τις επικείμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Άγκυρας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο πρόεδρος Erdogan, απαντώντας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (20-21/6) αλλά και στα εντάλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Κύπρος για το πλήρωμα του πλοίου Fatih που κάνει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστήριξε χαρακτηριστικά «αν τους περνά, ελάτε να συλλάβετε το προσωπικό του Fatih».
«Μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες» είπε ο Erdogan, τονίζοντας ότι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν τις έρευνές τους.
Σε ομιλία του σε ένωση ηλικιωμένων της Τραπεζούντας, ο Erdogan επιτέθηκε στον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron και διερωτήθηκε γιατί η Γαλλία ενοχλείται από τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όπου δεν έχει ακτογραμμή.
«Η Τουρκία ούτε γεωτρύπανο είχε, ούτε ερευνητικό πλοίο.
Τί κάναμε; Δεξιά και αριστερά ενοικιάζαμε - ήταν και πολλά τα έξοδα- και προσπαθούσαμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά.
Αλλά τώρα έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά.
Τώρα εμείς κάνουμε έρευνες με αυτά.
Μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες.
Κι εμείς με τις ένοπλες δυνάμεις μας παίρνουμε τη θέση μας εκεί και συνεχίζουμε τις έρευνες.
Τις προάλλες τί είπαν;
Είπαν ότι θα βγάλουν ένταλμα σύλληψης για του προσωπικού μας εκεί.
Κι εμείς τί τους είπαμε;
Να με συγχωρέσετε ‘αν σας περνά ελάτε να τους πάρετε’ τους είπαμε.
Δεν θα μπορέσουν να τους πάρουν.
Δεν φτάνει η δύναμή τους γι αυτό.
Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε Τούρκοι.
Δεν θα δώσουμε ευκαιρία γι αυτό» υποστήριξε ο Erdogan, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το γεωτρύπανο της Τουρκίας είναι στην περιοχή.
«Πηγαίνει και το άλλο.
Και τα τέσσερα συνεχίζουν τις εργασίες τους στην περιοχή.
Και αυτές τις εργασίες θα τις κάνουμε με αποφασιστικότητα.
Εμείς δεν χαρίζουμε σε κανένα τα δικαιώματα και το δίκαιο των αδελφών μας Τ/Κ» είπε ο Erdogan, ο οποίος επιτέθηκε στον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron.
«Μου ζήτησε να αποχωρήσει η Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο.
Μα ποιος είσαι εσύ και μας λες να αποχωρήσουμε;
Εσύ έχεις εδώ ακτογραμμή;
Έχεις εσύ σχέση με εδώ;
Αλλά η Τουρκία δεν έχει μόνο ακτογραμμή, είναι και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο.
Εδώ η Ελλάδα μπορεί να μιλάει.
Και η Βρετανία μπορεί να μιλά.
Γιατί;
Επειδή είναι εγγυήτριες δυνάμεις.
Αλλά εσύ δεν μπορείς να μιλάς.
Εσύ έχεις μια εταιρεία, ας μιλήσει η εταιρεία σου.
Η Total.
Αλλά εμείς είμαστε μέσα στη δουλειά αυτή» είπε ο Erdogan.

Απόφαση να ανοίξουν την Αμμόχωστο

Και ενώ εντείνονται οι πιέσεις κατά της Τουρκίας και ο Erdogan επιμένει στις προκλητικές ενέργειες, ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους της Κύπρου, Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να συστήσει μια ομάδα ειδικών που θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.
Όπως είπε, η ομάδα αυτή θα διαπιστώσει τα περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων, ποια είναι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, θα τα καταγράψει σε μια έκθεση που θα δοθεί στον ίδιο.
Βάσει αυτών των στοιχείων, θα καθοριστεί και η πολιτική που θα ακολουθηθεί στα Βαρώσια είπε ο Οζερσάι, τονίζοντας ότι ως κυβέρνηση θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων».
Παράλληλα υποστήριξε ότι οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμαστούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού» συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία.
Θα ενημερώσουν επίσης, είπε, την επόμενη περίοδο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αλλά και την «Βουλή» σχετικά με το θέμα.
Στο ζήτημα αναφέρεται και δημοσίευμα της Daily Sabah, το οποίο υποστηρίζει ότι «η λεγόμενη ΤΔΒΚ αποφάσισε την Τρίτη να ανοίξει τα Βαρώσια... Το λεγόμενο Συμβούλιο των Υπουργών θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στα Βαρώσια, που αποτελούν νόμιμη στρατιωτική ζώνη στη λεγόμενη ΤΔΒΚ».
Σημειώνεται πως το εν λόγω θέμα έχει απασχολήσει αρκετά τα προηγούμενα χρόνια με την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητά επίμονα να συσταθεί επιτροπή επιστημόνων, κοινής αποδοχής από τον ΟΗΕ, που να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα αποδεκτό συμπέρασμα γύρω από τα δεδομένα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Μέχρι στιγμής η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είχε κάνει καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κληθείς να σχολιάσει αυτή την απόφαση του ψευδοκράτους, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος τη χαρακτήρισε ως αντιπερισπασμό από πλευράς της Τουρκίας στην απομόνωσή της.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Τουρκία προσπαθεί να αντιδράσει στην απομόνωσή της δημιουργώντας ένα πυροτέχνημα και στην πραγματικότητα την επιτείνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης