Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προϋπολογισμός: Πήραν «φωτιά» οι κρατικές δαπάνες τον Μάιο 2019 - Προβληματίζουν οι εισπράξεις από τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Προϋπολογισμός: Πήραν «φωτιά» οι κρατικές δαπάνες τον Μάιο 2019 - Προβληματίζουν οι εισπράξεις από τη ρύθμιση των 120 δόσεων
Για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια εκταμιεύτηκαν κονδύλια 5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα
Ιστορικό υψηλό έπιασαν οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού τον Μάιο του 2019.
Για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια εκταμιεύτηκαν κονδύλια 5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα λόγω του πακέτου των θετικών μέτρων που εφαρμόστηκε στην οικονομία.
Παρά το ρεκόρ των πληρωμών που οδήγησε σε σημαντική υπέρβαση των εξόδων του κράτους κατά 1,024 δισ. ευρώ, ο προϋπολογισμός έκλεισε στο τέλος του περασμένου μήνα με πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ.
Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου προκύπτει ότι το «μαξιλάρι» των 657 εκατ. ευρώ, το οποίο εθεωρείτο «γκρίζα ζώνη» από τους θεσμούς, αφού επρόκειτο για ένα ποσό που είχε μεταφερθεί από τον προηγούμενο προϋπολογισμό για την πληρωμή των εφάπαξ ποσών των ειδικών μισθολογίων, χρησιμοποιήθηκε τελικά για την πληρωμή της 13ης σύνταξης μέσα στον Μάιο.
Μάλιστα δαπανήθηκαν επιπλέον 314 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα, χρήματα που χρειάστηκε ο ΕΚΦΑ για να καλυφθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για τις συντάξεις συνολικού κόστους 971 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2019 ανήλθαν στα 21,945 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 255 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 21,690 δισ. ευρώ. Οι πόροι για επενδύσεις ανήλθαν σε 1,165 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 140 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των εισπράξεων, φτερά στα έσοδα του προϋπολογισμού έδωσαν στο πεντάμηνο τα 644 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs) που αποκόμισαν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος.
Το πράσινο φως για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων άναψε απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup της 5ης Απριλίου 2019.
Είχε προηγηθεί η ένεση ρευστότητας από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», τονώνοντας κατά 1,12 δισ. ευρώ τις κρατικές εισπράξεις.
Υπάρχει, πάντως, ένας γενικότερος προβληματισμός για την πορεία των δημόσιων εσόδων ο οποίος συνδέεται με την επίτευξη ενός θετικού δημοσιονομικού αποτελέσματος από τις δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις για φορολογούμενους και επαγγελματίες με οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Σημειώνεται ότι μέχρι χθες είχαν ενταχθεί στις 120 δόσεις της εφορίας 132.805 φυσικά και νομικά πρόσωπα ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ (κεφάλαιο και πρόστιμα).
Οι μεγάλοι οφειλέτες απέχουν μέχρι στιγμής.
Το θέμα παρουσιάζει σπουδαίο δημοσιονομικό ενδιαφέρον, καθώς έχει ήδη καταγραφεί μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών όσον αφορά τις συνέπειες που θα έχουν για τον κρατικό προϋπολογισμό οι δύο ρυθμίσεις.
Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στο πρώτο πεντάμηνο του 2019 σε 20,187 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,548 δισ. ευρώ ή 14,4% έναντι του στόχου που έχει τεθεί για το 2019.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης