Scope: Με αθέτηση πληρωμής ομολόγων σε ξένο νόμισμα κινδυνεύει η Τουρκία

Scope: Με αθέτηση πληρωμής ομολόγων σε ξένο νόμισμα κινδυνεύει η Τουρκία
Νέα έκθεση της Scope για την Τουρκία 
Η Τουρκία κινδυνεύει με αθέτηση πληρωμής ομολόγων σε ξένο νόμισμα, σε περίπτωση που η κρίση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συνεχιστεί και η χώρα δεν «κτίσει» επαρκή αποθεματικά (επί του παρόντος διαμορφώνονται σε κάτω από 100 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ, ήτοι 81% του βραχυπρόθεσμου χρέους της χώρας σε ξένο νόμισμα), προειδοποιεί σε έκθεσή της η Scope.
Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, τα ακαθάριστα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, υποχώρησαν στα 96,4 δισεκ. δολάρια τον Ιούνιο 2019, έναντι ποσού – ρεκόρ ύψους 135 δισεκ. το 2013.
«Το ποσό του ξένου νομίσματος που η κεντρική τράπεζα δανείστηκε από τοπικούς δανειστές μέσω ενός του διαύλου ανταλλαγής ήταν περίπου 13,2 δισ. δολάρια από τα τέλη Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου. (…)
Με τα αποθεματικά σε αυτά τα επίπεδα, η Τουρκία μπορεί να μην έχει επαρκές ξένο νόμισμα για να υποστηρίξει τη λίρα εάν αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση του ισοζυγίου πληρωμών, ελλείψει ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνή οικονομική υποστήριξη», σχολιάζει ο οίκος.

Οι ανορθόδοξες προεκλογικές οικονομικές πολιτικές αυξάνουν το ρίσκο

Οι ανορθόδοξες προεκλογικές οικονομικές πολιτικές -τις οποίες χαρακτηρίζει «credit negative» για την πιστοληπτική ικανότητα- της κυβέρνησης του Recep Tayyip Erdogan αυξάνουν το ρίσκο για την Τουρκία (ΒΒ-, αρνητικό outlook), ανέφερε πρόσφατα σε έκθεσή της η Scope Ratings.
«Οι καταναγκαστικές τακτικές της τουρκικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και του πληθωρισμού θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να αποθαρρύνουν τους επενδυτές από τη λίρα και τις επενδύσεις.
Αυτό έχει προκαλέσει σημαντικές στρεβλώσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων υπερβαίνουν το 20% και το επιτόκιο δανεισμού μιας ημέρας εκτοξεύθηκε προσωρινά στο 1.000% (το υψηλότερο από την τραπεζική κρίση του 2001).
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν εν τω μεταξύ κατά περίπου 10 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου 2019.
Η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή σε ένα σταυροδρόμι σε ό,τι αφορά στο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης, χωρίς να παραλείπει να επισημάνει το «κυνηγητό» των αρχών σε όσους στοιχηματίζουν κατά της τουρκικής λίρας.
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός στο 19,7% το δωδεκάμηνο έως Φεβρουάριο 2019, αν και κάτω από το 25,2% του Οκτωβρίου 2018.
«Το κράτος αγόρασε οπωροκηπευτικά απευθείας από τους αγρότες και τα πώλησε σε διάφορες πόλεις σε μειωμένες τιμές για να προσπαθήσει να ελέγξει τις τιμές πριν από τις εκλογές.
Έχουν γίνει επίσης προσπάθειες για πρόστιμα για τους χονδρεμπόρους και τους λιανοπωλητές που πωλούν είδη διατροφής σε "φουσκωμένες" τιμές.
"Αυτές οι προσπάθειες που στοχεύουν στην αυθαίρετη μείωση του πληθωρισμού ενδέχεται να λειτουργήσουν σε κάποιο βαθμό πριν από τις εκλογές.
Εντούτοις, μακροπρόθεσμα, οι κινήσεις αυτές μειώνουν την εμπιστοσύνη στους τοπικούς μηχανισμούς της αγοράς, μειώνοντας ενδεχομένως την προσφορά και δημιουργώντας έλλειψη αγαθών».
«Την ίδια στιγμή, λόγω της αδυναμίας αύξησης των εγχώριων δανείων, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει πιθανώς να μειώσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος, προκειμένου να στηρίξει τις συνθήκες πίστωσης.
Η κυβέρνηση πιέζει ήδη τις κρατικές τράπεζες να αυξήσουν τα φθηνά δάνεια».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS