Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Middleton: Η Ελλάδα "σκότωσε" τις τράπεζες της - Τα πακέτα στήριξης δεν λύνουν τα σοβαρά δομικά προβλήματα - Αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί και πάλι στη χρεοκοπία

Middleton: Η Ελλάδα
Όταν πριν από δύο περίπου χρόνια ο διάσημος αναλυτής Reggie Middleton προειδοποιούσε ότι η πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα σκοτώνει τις τράπεζες της, πολλοί τον είχαν επικρίνει σφόδρα. Ωστόσο σήμερα, και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2011, οι ελληνικές τράπεζες, πράγματι, δείχνουν "σκοτωμένες" από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει ο ίδιος ο Reggie Middleton σε νέα έκτακτη ανάλυση του.
Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ιστορικές ζημίες το 2011, εξαιτίας κυρίως της απομείωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, η οποία και "τίναξε στον αέρα τους ισολογισμούς και την κεφαλαιακή βάση του κλάδου". Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς ανακοίνωσαν συνολικά 28,2 δισ. ευρώ ζημίες, περίπου 10 φορές περισσότερο από την αποτίμηση τους στο ΧΑ και περίπου το 13% του ΑΕΠ της χώρας.
Την ίδια ώρα, από τις τέσσερις αυτές τράπεζες, μόνο η Alpha ανακοίνωσε ξεκάθαρα το μέγεθος του Core Tier 1, την ώρα που οι άλλες τρεις προσδιόρισαν ή κατά προσέγγιση ή μετά από τη χρήση των κεφαλαίων του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF). Η Alpha ανακοίνωσε ότι ο δείκτης core Tier 1 έπεσε στο 3%, ενώ η Eurobank ανέφερε ότι τα συνολικά της κεφάλαια είναι στα 875 εκατ. ευρώ. Η Εθνική ανέφερε ότι ο δείκτης Core Tier 1 θα φτάσει το 6,3%, αν λάβει κανείς υπόψιν τα 6,9 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, ενώ η Πειραιώς δεν ανέφερε τη διαμόρφωση του εν λόγω δείκτη, αλλά μόνο ότι θα κάνει χρήση 5 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ ώστε να αυξηθεί ο δείκτης στο 9,7%.
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει το 74% της αξίας τους το τελευταίο 12μηνο, ενώ η αγορά έχει υποχωρήσει 50%. Την ίδια ώρα, καλούνται εν μέσω ύφεσης και ελλειψης εμπιστοσύνης να αυξήσουν τα κεφάλαια τους στο 9% έως τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Middleton, με την ανεργία στο 21,8%, τα προβληματικά δάνεια θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα του ενεργητικού, με τις πρώτες εκτιμησεις να κάνουν λόγο για δείκτη NPLs στο 12,9%.
Υπό αυτές τις συνθηκες, μια νέα χρεοκοπία της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκλειστεί. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρές ανισορροπίες και δομικά προβλήματα, που δεν μπορούν να λυθούν μόνο με τη μεταφορά κεφαλαίων μέσω δανείων. Η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και χειρότερη σταδιακά, με τους ομολογιούχους, όπως οι τράπεζες της χώρας, απλά να χάνουν τα χρήματα τους. Το ίδιο φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα όπου διαφαίνεται και η διαμόρφωση του ελλείμματος, με επιδείνωση το 2012.Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε με τις μπλε κολώνες τη διαμόρφωση των εσόδων μέχρι το 2016, με τις κόκκινες κολώνες οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τοκοχρεωλυσίων και οι με την πράσινη γραμμή οι τόκοι των πακέτων στήριξη. Συμπέρασμα: Τα δομικά προβλήματα δεν λύνονται με πακέτα διάσωσης.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης