Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στις ευρωαγορές, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Στο -0,6% ο DAX, πιέσεις στην τεχνολογία

Απώλειες στις ευρωαγορές, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Στο -0,6% ο DAX, πιέσεις στην τεχνολογία
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4% κι έκλεισε στις 378,81 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (14/6/2019) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν, προκαλεί νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών.
Οι χθεσινές επιθέσεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια των δεξαμενοπλοίων που διέρχονται το στενό του Χορμούζ από όπου διακινείται το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αλλά και αγωνία για την πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν σφοδρά λεκτικά πυρά, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί ανοιχτά το Ιράν πως βρίσκεται πως πίσω από αυτήν την επίθεση, κατηγορία την οποία αρνείται κατηγορηματικά η Τεχεράνη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε σήμερα πως το Iράν κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι τα στενά του Ορμούζ δεν θα κλείσουν και αν αυτό συμβεί θα είναι για λίγο.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις σε εμπόριο, Ιταλία και Βρετανία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4% κι έκλεισε στις 378,81 μονάδες, με τις τεχνολογικές μετοχές να «πρωταγωνιστούν» αρνητικά, καταγράφοντας απώλειες 1,8%.
Σημαντική πτώση 0,9% κατέγραψε και ο κλάδος αυτοκινήτων, λόγω των επίμονων εμπορικών ανησυχιών.


Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,6% κι έκλεισε στις 12.096,40 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,31% στις 7.345,78 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 5.367,62 μονάδες.




Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,09% στις 20.612,45 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ΕΕ και Ιταλία δείχνουν μια πλήρη διάσταση ως προς το χρέος και την ανάγκη λήψης μέτρων.


Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, δήλωσε σήμερα πως η Ιταλία πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα για να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποφύγει την επιβολή πειθαρχικών μέτρων.
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, είχε επισημάνει πως δεν πιστεύει ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν νέα μέτρα για να συμμορφωθεί η χώρα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Οι τεχνολογικές μετοχές δέχτηκαν πιέσεις μετά την προειδοποίηση της αμερικανικής εταιρίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Broadcom για επιβράδυνση στη ζήτηση, λόγω των εντάσεων στο εμπόριο και του αποκλεισμού του κινεζικού κολοσσού Huawei από τις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε με τον μικρότερο ρυθμό των τελευταίων 17 και πλέον ετών.
Οι δύο αυτές εξελίξεις είναι από τα πιο ξεκάθαρα μέχρι στιγμής σημάδια για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι μετοχές των AMS, STMicroelectronics, Siltronic, Dialog Semiconductor υποχωρούν κατά 3,3%, 3,2%, 5,5% και 2,5% αντίστοιχα.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης και περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην ΗΠΑ και την Κίνα, εν μέσω ανησυχιών ότι μία περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Trump κατηγόρησε εκ νέου σήμερα το Πεκίνο για χειραγώγηση του γιουάν, ενώ δήλωσε ότι «δεν έχει σημασία» αν ο Κινέζος ηγέτης, Xi Jinping, συμμετάσχει στην G20 αργότερα αυτό τον μήνα, προβλέποντας ότι θα υπάρξει τελικά εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης