Όλο το σχέδιο για το Grexit που καταρτίστηκε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2015 - Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την κατάρρευση

Όλο το σχέδιο για το Grexit που καταρτίστηκε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2015 - Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την κατάρρευση
Η Τράπεζα της Ελλάδας θα χρειαζόταν τουλάχιστον 8 μήνες εωσότου διαθέσει τα νέα νομίσματα
Το άκρως απόρρητο σχέδιο που είχε καταρτιστεί το 2012, όταν η Ελλάδα βρισκόταν ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Ευρωζώνη, αναφέρεται στο βιβλίο των Βικτόρια Δενδρινού και Ελένης Βαρβιτσιώτη, The Last Bluff, και το οποίο παρουσιάζει όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
Όπως αποκαλύπτεται από τις δύο δημοσιογράφους, η Ευρωζώνη είχε καταρτίσει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με την κωδική ονομασία "Η προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Αυτό το σχέδιο ήταν επί της ουσίας ένα "μεταμφιεσμένο σχέδιο" εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Στις αρχές Ιουνίου του 2015, όταν οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε αδιέξοδο, η προετοιμασία για την καταστροφή, όπως επισημαίνουν οι δύο συγγραφείς, συνεχιζόταν, εωσότου στις 13 Ιουλίου 2015, η ΕΕ και η Ελλάδα συμφώνησαν σε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης.
Μια μικρή ομάδα 10 οικονομολόγων και δικηγόρων της ΕΕ συγκεντρώθηκε στον 15ο όροφο του κτιρίου Charlemagne, το οικονομικό αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, και επανέφερε το παλιό Σχέδιο Β σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύγχαναν.
Οι λόγοι μυστικότητας ήταν οι ίδιοι με το 2012.
Αλλά το σχέδιο έπρεπε να μετονομαστεί καθώς η Κροατία από τότε είχε ενταχθεί στην ΕΕ.
Έτσι, η 157σέλιδη "Ανάλυση & Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης της Αλβανίας" ήταν το μόνο που έπρεπε να κάνουν για να ελαχιστοποιήσουν την οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση εξαναγκασμού της Ελλάδας από την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ.
Το δεύτερο κεφάλαιο, Managing Exit, εξέτασε το κόστος ενός Grexit.
Σε εκείνο το σημείο, η Ελλάδα είχε χρέος 342 δισ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σε άλλες κυβερνήσεις και τράπεζες της ευρωζώνης.
Ένας πίνακας που υπολόγιζε λεπτομερώς την έκθεση κάθε χώρας της ζώνης του ευρώ, έδειχνε ότι στην περίπτωση της Ιταλίας το χρέος ήταν 63 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ της, για τη Γερμανία, το ποσό ήταν πολύ μεγαλύτερο, ήτοι στα 92,8 δισ. ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ.
Η Σλοβενία ​​είχε τη μεγαλύτερη έκθεση ως ποσοστό της οικονομίας της - στα 1,7 δισ. ευρώ, ή 6,7% του ΑΕΠ της.
Το κλειδί για την ακολουθία από μια κυβερνητική αδυναμία πληρωμής σε ένα Grexit ήταν η πλήρης εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance (ELA).
Το Σχέδιο Β υπέθετε ότι, μόλις η Ελλάδα αθετήσει μια πληρωμή σε έναν πιστωτή όπως η ΕΚΤ, θα ήταν αδύνατο για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως επαρκή εγγύηση.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει γρήγορα μια σειρά γεγονότων με τα οποία οι τράπεζες θα γίνονταν σχεδόν αμέσως αφερέγγυες και θα κατέρρεαν.
Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό θα ήταν να βρεθεί η ρευστότητα αλλού.
Όμως, εντός της ζώνης του ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν τις ίδιες επιλογές όπως σε ένα ανεξάρτητο νομισματικό σύστημα.
Θα έμειναν χωρίς ρευστότητα, διότι αυτό θα μπορούσε να προέλθει μόνο από το σύστημα του ευρώ - το οποίο από το σημείο εκείνο θα είχε κλείσει.
Αυτό σήμαινε ότι η χώρα θα έμενε μόνο με μια επιλογή για να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών της.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να παράσχει ρευστότητα σε νέο νόμισμα - ουσιαστικά να βγει από τη ζώνη του ευρώ.
Αυτό δεν θα απαιτούσε εκτύπωση νέων χρημάτων αμέσως.
Το πρακτικό μέρος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγες ώρες, απαιτώντας απλώς από την κεντρική τράπεζα να αλλάξει τα συστήματα τεχνολογίας της πληροφορίας, ώστε να μετατρέψει τα ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο νέο της νόμισμα.
Σε λίγες ώρες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να μετατρέψει τα πάντα.
Οι συμβάσεις βάσει του ελληνικού νόμου θα επαναπροσδιορίζονταν και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα έπρεπε να πληρώνονται στο νέο νόμισμα, ενώ οι φόροι θα έπρεπε να καταβάλλονται σε αυτό.
Η νέα δραχμή θα είχε υποτιμηθεί έναντι του ευρώ αμέσως.
Για να γίνει πραγματικότητα η αλλαγή του νομίσματος, "η Ελλάδα θα χρειαστεί να εισαγάγει νέα νομοθεσία", ανέφερε το έγγραφο, "ανταλλάσσοντας το ευρώ βάσει της ελληνικής νομοθεσίας με τη νέα δραχμή".
Το νόμισμα θα γινόταν το μόνο νόμιμο νόμισμα και όλες οι καταθέσεις σε ευρώ θα έπρεπε να αλλάξουν.
Αλλά αυτό δεν ήταν η μόνη συνέπεια μιας αλλαγής νομίσματος.
"Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε τη ζώνη του ευρώ, το πρώτο πράγμα που θα συνέβαινε θα ήταν ότι το νέο νόμισμα δεν θα έχει αξιοπιστία", ανέφερε ένας υπάλληλος που συμμετείχε στις συζητήσεις.
«Κανείς δεν θα θέλει να κρατήσει αυτό το νόμισμα, έτσι σύντομα θα εισερχόταν σε ένα κύκλο βίαιης υποτίμησης».
Αυτό σημαίνει ότι το νόμισμα θα έχανε την αξία του έναντι του ευρώ, μια πτώση που θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό και με τη σειρά του την περαιτέρω αδυναμία του νομίσματος.
Αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες για το ελληνικό χρέος, καθώς θα ήταν ακόμη εκφρασμένο σε ευρώ.
Μια πιθανή άμεση υποτίμηση κατά 50% έναντι του ευρώ θα ενίσχυε άμεσα το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος τον Ιούνιο του 2015 ανερχόταν στο 180%.
Ο λόγος θα διπλασιαζόταν αμέσως στο 360% και πολύ σύντομα στο 500%, δεδομένων των επιπτώσεων στην οικονομία.
Αυτό σήμαινε ότι θα ήταν απαραίτητη μια "πολύ σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους", ανέφερε το σχέδιο.
Το παράδοξο ήταν ότι το μόνο σίγουρο πράγμα για ένα Grexit θα ήταν ότι η χώρα θα χρειαζόταν αμέσως ένα άλλο σχέδιο διάσωσης.
Ήταν σχεδόν παράλογο, περνώντας από όλα αυτά τα προβλήματα για να αποφύγει μια διάσωση, μόνο για να εισέλθει σε μια κατάσταση όπου θα χρειαζόταν ένα άλλο σχέδιο. Αυτή είναι η ειρωνεία του όλου πράγματος", ανέφερε ένας άλλος από τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους.
"Θα υπήρχε ένα bailout.
Ίσως όχι αμέσως, επειδή η κυβέρνηση θα έλεγε όχι, αλλά πολύ σύντομα η πραγματικότητα θα τους είχε αναγκάσει.
Θα ήταν ο μόνος τρόπος για τη σταθεροποίηση του νομίσματος και για τον έλεγχο του πληθωρισμού".
Ενώ η ηλεκτρονική μετάβαση σε νέο νόμισμα θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες, η μετατροπή σε ένα νέο φυσικό νόμισμα θα ήταν πολύ πιο περίπλοκη.
Η αλλαγή θα δημιουργούσε σημαντικές διοικητικές προκλήσεις, ιδίως λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης ικανότητας της ελληνικής διοίκησης.
Ένα πολύχρωμο διάγραμμα ράβδων στο Σχέδιο Β περιγράφει το χρόνο που θα είχε απαιτηθεί για να διατεθούν διάφοροι τύποι νομισμάτων.
Για τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την ενεργοποίηση του Grexit, δεν θα υπήρχαν φυσικά νομίσματα και η οικονομική και χρηματοπιστωτική δραστηριότητα θα σταματούσε εντελώς.
Από την Εβδομάδα 2 μέχρι και τέσσερις μήνες, κάποια γραμμάτια έκτακτης ανάγκης από την κεντρική τράπεζα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για συναλλαγές, ενώ για τους επόμενους τέσσερις έως οκτώ μήνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά τραπεζογραμμάτια έκτακτης ανάγκης.
Η εισαγωγή νέων χαρτονομισμάτων θα ήταν δυνατή μόνο μετά από τουλάχιστον οκτώ έως εννέα μήνες.
Τα σχέδια για την παροχή τραπεζογραμματίων έκτακτης ανάγκης θα είχαν όμως σημαντικά τεχνικά ζητήματα.
Μια επιλογή που τα μέλη της ομάδας έκτακτης ανάγκης σκέφτηκαν ήταν να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα ευρώ και να τρυπίσουν τρύπες σε αυτά, κάνοντάς τους ένα νέο ευρώ για λίγο μέχρι να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα μπορούσε να τυπώσει το νέο νόμισμα.
Αλλά τα ΑΤΜ πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να αποδεχθούν αυτά τα νέα ευρώ λόγω της διαφορετικής τους υφής.
Μια άλλη ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα τραπεζογραμμάτια και να τα σφραγίσουν, διαφοροποιώντας τα από τα τυποποιημένα ευρώ.
Αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ακόμη ότι τα ΑΤΜ θα ήταν σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ ενός νέου νομίσματος και ενός παλαιού, επειδή τα χαρακτηριστικά ασφαλείας θα παρέμεναν τα ίδια.
Πέραν του ότι δεν είναι πρακτικά εφικτό, οποιαδήποτε σχέδια για διατρήσεις ή εκτυπώσεις θα συνεπάγονταν de facto υποτίμηση του ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο.
Επίσης, αυτό θα "είχε αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια φήμη του ευρώ και στην αξιοπιστία του νομίσματος", ανέφερε το σχέδιο.
Η φυσική παραγωγή των γραμματίων έκτακτης ανάγκης πιθανότατα δεν θα ήταν σημαντικό θέμα.
Οι εκτυπώσεις του ευρώ είχαν διαδοθεί στα κράτη μέλη.
Για παράδειγμα το 2015 η Ελλάδα εκτύπωσε χαρτονομίσματα 10 ευρώ στο εθνικό της νομισματοκοπίο, επομένως, κατά ειρωνικό τρόπο, η ικανότητα της Ελλάδας να εκτυπώνει ευρώ θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετάβασή της σε νέο νόμισμα, καθώς οι πλάκες του ευρώ θα μπορούσαν να προσαρμοστούν εύκολα και οι εφεδρικές ποσότητες χαρτιού, βαφής και υλικού ασφαλείας στο νομισματοκοπείο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκτύπωση χαρτονομισμάτων έκτακτης ανάγκης μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Ένας άλλος παράγοντας που περιέπλεκε τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα και τις εκτιμήσεις για το πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαζόταν η μετάβαση ήταν το υψηλό χρηματικό ποσό που κυκλοφορεί στην οικονομία.
Φοβούμενοι την επικείμενη χρεοκοπία, πολλοί Έλληνες απέσυραν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, γεμίζοντας τα στρώματά τους, τις γλάστρες ή τις θυρίδες ασφαλείας.
Έτσι, οι πρώτες εβδομάδες πιθανότατα θα ήταν διαχειρίσιμες.
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η κυκλοφορία μετρητών είχε φθάσει τα 50 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από το ένα τρίτο των συνολικών καταθέσεων και το πενταπλάσιο της μέσης κυκλοφορίας στη ζώνη του ευρώ.
Αυτό θα σήμαινε ότι θα χρειαζόταν χρόνος για το νέο νόμισμα να κυκλοφορήσει πλήρως επειδή οι Έλληνες θα αντιστέκονταν στη μετατροπή των ευρώ τους στη λιγότερο πολύτιμη νέα δραχμή.
Ένα επιπλέον μέλημα, ειδικά για την ομάδα της ΕΚΤ, ήταν αυτό που θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα αποφάσιζε μονομερώς να χρησιμοποιήσει τα υπόλοιπα των προμηθειών στο νομισματοκοπείο της προκειμένου να εκτυπώσει περισσότερα ευρώ.
Οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες λένε ότι αυτό ήταν εξαιρετικά απίθανο, διότι θα ισοδυναμούσε με παραποίηση / απομίμηση και θα ενέπιπτε στο ποινικό δίκαιο.
Το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης θα ήταν τεράστιο, καθώς θα διέσπαζε τους δεσμούς της Ελλάδας με οποιοδήποτε θεσμικό όργανο που θα μπορούσε να τη βοηθήσει σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.
Ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση αναλάμβανε τον κίνδυνο, οι συνέπειες που θα είχε σε σχέση με την κυκλοφορία του ευρώ θα ήταν αβέβαιες.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ είχε ήδη καταγράψει ορισμένα βασικά βήματα για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει αθρόα τα αποθέματα του ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Πρώτον, μια ειδική ομάδα επιθεώρησης ασφαλείας θα πήγαινε στην Ελλάδα για να ελέγξει την ακρίβεια των αναφερόμενων αριθμών "διεξάγοντας δειγματοληψία στα 16 υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στη συνέχεια, η διαπίστευση ασφαλείας της ΕΚΤ που είναι απαραίτητη για την Τράπεζα της Ελλάδας για την παραγωγή τραπεζογραμματίων θα είχε ανασταλεί.
Το τρίτο βήμα προέβλεπε ότι η ΕΚΤ θα έδινε εντολή στους κατασκευαστές να σταματήσουν να εφοδιάζουν την Ελλάδα με τα αποθέματα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή νέων χαρτονομισμάτων, ενώ το βήμα 4 περιλάμβανε την αποστολή ειδικής ομάδας επιθεώρησης της ΕΚΤ για την ταυτοποίηση και τη διασφάλιση των υλικών, για άμεση καταστροφή στα τυπογραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κάθε πλεονασματικό απόθεμα θα επαναπατριζόταν στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Δεδομένου ότι η ομάδα του Σχεδίου Β σχεδίαζε τις νομικές, οικονομικές και τεχνικές λεπτομέρειες, μια ξεχωριστή ομάδα στη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάστηκε για την ανθρωπιστική βοήθεια.
Η αθέτηση υποχρεώσεων θα οδηγουσε πολλούς ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας και θα καθιστούσε αδύνατον να καλυφθούν οι βασικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της στέγασης, προκαλώντας μια κρίση που δεν έχει υπάρξει στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Να αφεθεί ένα μέλος της ΕΕ να υπομείνει αυτή την καταστροφή θα ήταν αδιανόητη.
Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης που θα είχε αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη, υπολογίστηκε ότι περίπου το 20% του πληθυσμού - περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι - θα αντιμετώπιζαν αμέσως οξείες ανάγκες.
Αυτό σήμαινε ότι η Επιτροπή θα χρειαζόταν να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας που θα κάλυπτε τις ανάγκες για τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και ακόμη και τα ρούχα.
Επίσης, είχαν διεξαχθεί συζητήσεις για το πώς θα είχε διασφαλιστεί ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς να έχουν έλλειψη φαρμάκων.
Μια άλλη πτυχή ήταν η πιθανότητα έλλειψης καυσίμων.
Ακόμη και αν η ΕΕ μπορούσε να εξασφαλίσει την παροχή καυσίμων, έπρεπε να γίνουν ρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί ότι οι Έλληνες θα μπορούσαν να πληρώσουν για αυτά.
Δεδομένου ότι η ΕΕ δεν διέθετε προβλέψεις για ανθρωπιστική βοήθεια, έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τέτοια κεφάλαια, ενώ οι μη κυβερνητικές οργανώσεις επί τόπου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις βασικές ανάγκες.
Οι υπάλληλοι συνειδητοποίησαν σύντομα ότι μια μικρή αλλαγή της νομοθεσίας της ΕΕ θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει ένα ταμείο από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά κεφάλαια της Ένωσης.
Ο μηχανισμός αυτής της βοήθειας βρέθηκε και το θέμα επιλύθηκε.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS