Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Buy the rumor, sell the news μετά τις εκλογές – Άρρωστη υπερβολή ότι συμβαίνει σε χρηματιστήριο και ομόλογα

Buy the rumor, sell the news μετά τις εκλογές – Άρρωστη υπερβολή ότι συμβαίνει σε χρηματιστήριο και ομόλογα
Προσδοκίες και όχι αξίες αντικατοπτρίζει η φούσκα των τραπεζικών μετοχών και του χρηματιστηρίου
Το τελευταίο διάστημα με αφορμή, την ανατιμητική κερδοσκοπία που καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στα ομόλογα οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων έχουν στην κυριολεξία απογειωθεί, παρουσιάζοντας εξόφθαλμες στρεβλώσεις.
Στα ομόλογα το 10ετές ελληνικό σημείωσε χαμηλό 2,66% με την Ιταλία στο 2,36%, την Πορτογαλία στο 0,62% και τις ΗΠΑ στο 2,09%.
Το spread Ελλάδος με τις ΗΠΑ στα 10 χρόνια διαμορφώνεται στις 57 μονάδες βάσης.
Αυτό ονομάζεται ακραία και επικίνδυνη στρέβλωση και έχει προφανώς ως αιτία την ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών.
Ότι συμβαίνει στις αγορές ομολόγων είναι άρρωστο και προβληματικό, συνολικά στην Ευρώπη 129 ομόλογα έχουν αρνητική απόδοση.
Υπάρχει στόχος πίσω από αυτό, να μεταφερθούν κεφάλαια από τα ομόλογα στα χρηματιστήρια και έτσι να συντηρηθεί η φούσκα στις διεθνείς αγορές μετοχών.
Όπως διαμορφώνεται η δυναμική σε λίγο καιρό το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα μπορούσε να έχει την ίδια απόδοση με το 10ετές αμερικανικό.
Αν και η σύγκριση είναι ανομοιογενής όχι μόνο λόγω της προφανούς τεράστιας διαφοράς μεταξύ των οικονομιών της Ελλάδος και των ΗΠΑ αλλά λόγω επιτοκίων και συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ειδικά στην Ελλάδα καταγράφονται τιμές στις 110 μονάδες βάσης χωρίς οι επενδυτές να γνωρίζουν εάν από αυτά που έχει εξαγγείλει ο Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ και αυριανός πρωθυπουργός μπορεί να τα υλοποιήσει.
Ξαφνικά όλοι ξέχασαν ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα 359 δισεκ. ευρώ και προφανώς όλοι ξέχασαν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλά βέβαια είναι μια λεπτομέρεια για την κερδοσκοπία.
Έτσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες το ελληνικό 10ετές θα μπορούσε να φθάσει και στο 2% - πραγματικά εξωπραγματικό – εάν η Ιταλία υποχωρήσει κάτω από 2%.
Ότι συμβαίνει στην αγορά ομολόγων είναι μια φούσκα που δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες αλλά προσδοκίες.

Προσδοκίες και όχι αξίες αντικατοπτρίζει η φούσκα των τραπεζικών μετοχών και του χρηματιστηρίου

Τα όσα διαδραματίζονται στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τράπεζες δεν έχει προηγούμενο.
Οι μετοχές τρέχουν χωρίς να υποστηρίζονται από αξίες αλλά από προσδοκίες.
Είναι πολύ πιθανό να ισχύσει το buy the rumor, sell the news μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
Η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε μια ανοδική έκρηξη απόρροια προσδοκίας.
Νέα κυβέρνηση έρχεται της ΝΔ, είναι πιο φιλική προς τις αγορές, ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μέτρα για τις επιχειρήσεις οπότε η προσδοκία αυξάνεται…
Όμως η ανατιμητική κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο επανατιμολόγησε τις αξίες των μετοχών και οι αξίες αυτές θα πρέπει να εναρμονιστούν με την πραγματικότητα.
Δεν ξέρουμε εάν οι προσδοκίες επιβεβαιωθούν...οπότε χτίζουν οι επενδυτές πάνω στην άμμο...
Δεν ξέρουμε εάν η προσδοκία εναρμονιστεί με την πραγματικότητα....αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία.

Οι τράπεζες π.χ. βρίσκονται κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 παρά το ράλι που σημείωσαν πλην της Attica bank που διαπραγματεύεται 26% υψηλότερα της ονομαστικής αξίας (τι συμβαίνει στην Attica bank, αγνοούμε όχι προφανώς για την 3η τιτλοποίηση NPEs που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς).
Κάποια στιγμή οι τραπεζικές μετοχές είχαν βρεθεί και πάνω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, οπότε εύλογα θα υποθέσουν πολλοί ότι μπορούν να ξαναπάνε.
Αυτό όμως δεν σχετίζεται με την πραγματικότητα γιατί τα κεφάλαια, οι πηγές εσόδων και τα αποτελέσματα είναι χαμηλότερα τώρα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν.
Συν τοις άλλοις όσο μειώνονται τα NPEs – καλή εξέλιξη για τους ισολογισμούς – μειώνονται τα έσοδα – κακή εξέλιξη για τα αποτελέσματα.
Οι τράπεζες έχουν πολλές παθογένειες, δεν είναι μόνο τα NPEs έχουν 24 δισεκ. ενσώματα κεφάλαια και 21,2 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο και 16 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Οι καταθέσεις αυξάνονται οριακά ενώ τα δάνεια συνεχίζουν να μειώνονται.
Πολλοί στο ντελίριο της ανόδου έχουν ξεκινήσει ένα ρεσιτάλ φανταστικών υπερβάσεων.
Το χρηματιστήριο θα πάει στις 950 μονάδες, όχι θα πάει στις 1050 μονάδες, όχι θα πάει στις 1250 μονάδες, όχι θα πάει στις 1500 μονάδες.
Αστειευόμενοι θα αναφέρουμε ότι οι τράπεζες θα εμφανίζουν P/E 66 και σχέση τιμής προς λογιστική αξία περίπου 1 δηλαδή η αγορά θα αποτιμάει το ανύπαρκτο  - το λογιστικό κεφάλαιο της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης σαν κανονικό κεφάλαιο.
Προφανώς εάν αυτό συμβεί, που δεν θα συμβεί, θα είναι μια άρρωστη παθογενής φούσκα.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα.
H BNP Baribas με 51 δισεκ. κεφαλαιοποίηση έχει P/E 7 και σχέση τιμής προς λογιστική αξία στο 0,55 και η Eurobank έχει 0,64.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Eurobank θα φθάσει στο 1 ευρώ δηλαδή 3,7 δισεκ. κεφαλαιοποίηση η P/BV 0,74…
Επικαλούμαστε την Eurobank που έχει υιοθετήσει την πιο επιθετική πολιτική και την πιο ορθή εμπροσθοβαρή λύση για τα NPEs.
Εάν η Eurobank κάποιος επενδυτής πιστεύει ότι μπορεί να αποτιμάται καλύτερα από την BNP Baribas τότε μπορεί να κάνει τις επιλογές του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης