Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Τεστ στις αγορές με την έκδοση 20ετούς ομολόγου, στο 3% με 3,15% το επιτόκιο - Στο 2,41% το 10ετές

Ιταλία: Τεστ στις αγορές με την έκδοση 20ετούς ομολόγου, στο 3% με 3,15% το επιτόκιο - Στο 2,41% το 10ετές
Eνισχύονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων
(upd) Τις αγορές ετοιμάζεται να «δοκιμάσει» η Ιταλία, καθώς ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου διάρκειας 20 ετών, κίνηση η οποία αιφνιδίασε τους αναλυτές.
Η έκδοση του 20ετούς ομολόγου θα τεστάρει τη διάθεση των αγορών για τα ιταλικά ομόλογα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος.
Υπό αυτό το πρίσμα ενισχύονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.
Η απόδοση του 20ετούς διαμορφώνεται στο 3,030% από 3,175%, με την αγορά να αναμένει επιτόκιο 3%-3,15%.


Η απόδοση του 10ετούς σημειώνει άνοδο 9,6 μονάδων βάσης και διαμορφώνεται στο 2,41% από 2,31% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Η απόδοση του 15ετούς αυξάνεται κατά 10 μ.β. στο 2,70% από 2,676%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MΙΒ σημειώνει πτώση 0,6% στις 20.490 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται πιέσεις, καθώς η ΕΕ βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην ενεργοποίηση των πειθαρχικών κυρώσεων για το έλλειμμα.
Η μετοχή της Intesa Sanpaolo υποχωρεί 1%, η Banco Bpm -2% και η Unicredit -1,7%.

O Salvini θέλει να φορολογήσει τις τραπεζικές θυρίδες

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο η ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει στην φορολόγηση των χρημάτων και άλλων αντικειμένων που φυλάσσονται σε τραπεζικές θυρίδες άφησε ανοιχτό ο επικεφαλής της Lega και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini.
Σε δηλώσεις του στην ιταλική τηλεόραση ο Salvini υποστήριξε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις πως υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που φυλάσσονται σε αυτές τις θυρίδες.
«Δεν μιλάω για εκείνους που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.
Εάν το έχουν κάνει, είναι δική τους δουλειά.
Μου λένε όμως ότι υπάρχουν εκατοντάδες δις ευρώ σε τραπεζικές θυρίδες.
Πρόκειται για χρήματα που είναι στην ουσία κρυμμένα, για χρήματα που βρίσκονται κάτω από το στρώμα» τόνισε ο Salvini υποστηρίζοντας πως οι θυρίδες είναι ένας τρόπος για να αποκρύψει κανείς εισοδήματα και να αποφύγει την φορολόγηση.
Όπως είπε, εκείνοι που εθελοντικά θα δηλώσουν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές τα χρηματικά αυτά ποσά, θα φορολογηθούν με 15% προκειμένου να μπορέσουν να τα «ξαναεμφανίσουν» στο σύστημα και να τα χρησιμοποιούν στο εξής νόμιμα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία αρκετά έσοδα.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, η ιδέα της φορολόγησης των τραπεζικών θυρίδων δεν είναι καινούρια ενώ ως εμπνευστής του σχεδίου αυτού φέρεται ο γενικός εισαγγελέας του Μιλάνο, Francesco Greco, ο οποίος σε ένα συνέδριο του 2017 είχε υπολογίσει σε περίπου 200 δις ευρώ τα χρήματα που βρίσκονται σε θυρίδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης