Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου - Υπουργός Εσωτερικών ο Ρουπακιώτης, κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Κρέτσος

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου -  Υπουργός Εσωτερικών ο Ρουπακιώτης, κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Κρέτσος
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ
Τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών θα αναλάνει ο Αντώνης Ρουπακιώτης, στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ο κ. Ρουπακιώτης θα αντικαταστήσει τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον νομό Μεσσηνίας.
Είναι πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και διατέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Πικραμένου και υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) το 2012.
Ο Λευτέρης Κρέτσος αναμένεται να αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη θέση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος λόγω του εκλογικού νόμου δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση της Ράνιας Σβίγκου.
Άλλωστε η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο αναβαθμισμένος Νάσος Ηλιόπουλος, θα είναι τα κεντρικά πρόσωπα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κλείσουν τα ονόματα των ψηφοδελτίων.
Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να είναι επικεφαλής η Έφη Αχτσιόγλου, στη δεύτερη εκλόγιμη θέση ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, στην τρίτη ο υπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, και πιθανώς το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Διαλύεται η Βουλή

Σήμερα Τρίτη 11/6 τo απόγευμα θυροκολλήθηκε στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της, το οποίο σηματοδότησε και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Σε αυτό  αναγράφεται πέρα από την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, και η ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.
Ως λόγο για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο το γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές έχει διαμορφωθεί συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου 4 μηνών, η οποία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική οικονομία.
Σημειώνεται πως δεν θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση και υπηρεσιακός πρωθυπουργός για την περίοδο έως την ημέρα των εκλογών.
Η μόνη αλλαγή που θα υπάρξει είναι αυτή του υπουργού Εσωτερικών
«Από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περίπου 4 μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας.
Δεδομένου δε, ότι έχουμε μπει σε ένα ενάρετο κύκλο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση αυτής της ευθύνης, σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα – και την ανανέωση της λαϊκής εντολής» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
«Κύριε πρωθυπουργέ, αποδέχομαι την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική», απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.
Στο άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος ορίζεται ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Aποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης